Hoppa till huvudinnehållet

Här rivs Centrumhuset i Deje – kommunen om köpet: ”Har blivit fördröjt”

Publicerad:
Nu har rivningen av det omskrivna huset i centrala Deje inletts.
Nu har rivningen av det omskrivna huset i centrala Deje inletts. Foto: Joachim Lagercrantz

Efter att fastighetsägaren till skandalboendet i centrala Deje efter flera turer fått startbesked har nu rivningen av fastigheten påbörjats.

Kommunens plan på att köpa tomten kvarstår – något som enligt tidsplanen bör ske runt årsskiftet.

– Vi har talat om hur vi tänker, sedan är det inte vi som äger kåken, säger Forshagas kommunchef Torbjörn Falk.

Turerna kring det så kallade centrumhuset i Deje har varit många. Efter rapporter om ett högerextremt gym i fastigheten och boendes klagomål på skicket på fastigheten, tog kommunstyrelsen i Forshaga ett beslut om att köpa tomten.

I det köpeavtal som kommunstyrelsen skrev under ingår det att kommunen vill köpa tomten, vilket innebär att det är upp till fastighetsägaren att riva fastigheten.

Efter att startbesked till rivningen getts i början av november har arbetet nu inletts på riktigt.

På platsen står maskiner redo för att jämna huset med marken, och inifrån byggnaden hörs arbetet. Från ett fönster flyger ett par brädor ut.

  • Centrumhuset Deje.
    Centrumhuset Deje. Foto: Joachim Lagercrantz
  • Centrumhuset Deje.
    Centrumhuset Deje. Foto: Joachim Lagercrantz
  • Centrumhuset Deje.
    Centrumhuset Deje. Foto: Joachim Lagercrantz

Kommunens köp

Forshagas kommunchef Torbjörn Falk berättar hur långt de har kommit i processen av att köpa huset.

– Nu har jag inte dagsfärska fakta, men enligt det avtal som finns ska vi kunna få tillgång till tomten från årsskiftet. Det har ju blivit fördröjt en del, men vår målbild är att det ska kunna vara klart då, säger Falk.

Maskinerna är inte i gång när NWT besöker rivningsplatsen, samtidigt som högarna med bråte växer.
Maskinerna är inte i gång när NWT besöker rivningsplatsen, samtidigt som högarna med bråte växer. Foto: Joachim Lagercrantz

Enligt honom finns det inga indikationer på att köpet inte skulle gå igenom.

– Vi har talat om för fastighetsägaren hur vi tänker, sedan är det inte vi som äger kåken utan det är klart det kan finnas andra önskemål. Men det är inget som jag fått några indikationer på, säger Torbjörn Falk om det planerade köpet.

Fastighetsägaren Tanan Invest AB har inte gått att nå för en intervju, men skriver i en kommentar att de fortsätter diskussionen om fastighetens framtid.

Se klipp på rivningsarbetet här:

Utrivningen i skandalboendet utreds – boende kvar i huset: ”Obehagligt”Ann-Mari, 62, bor nu utan vatten, värme och el: ”De låtsas som vi inte finns”Ann-Mari, 62, bor kvar i skandalboendet – utan vatten och värme: ”Livet är en fest”Boende vittnar om misär – kommunen kritiseras för hanteringen: ”Tar faktiskt tid”

Artikeltaggar

Bostad och byggenCentrumhusetDejeFastigheterKommunstyrelsenTorbjörn Falk

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.