Hoppa till huvudinnehållet

Här är testerna i avloppsvattnet som avslöjar covid-toppen i Karlstad

Publicerad:
Vattnet som kommer in till Sjöstad reningsverk testas en gång i veckan, berättar laboratorieingenjör VA Natasja Broman.
Vattnet som kommer in till Sjöstad reningsverk testas en gång i veckan, berättar laboratorieingenjör VA Natasja Broman. Foto: Sanna Emanuelsson

Avloppsvattnet i Karlstads kommun testas sedan en tid tillbaka för att upptäcka rester av covidvirus.

De senaste veckorna har ökningen varit kraftig – men enligt nya prover kan det vända snart.

Sedan maj i år har Karlstads avloppsvatten testats för covid-smitta, som del av Folkhälsomyndighetens kartläggning.

Det är genom en forskargrupp vid Sveriges Lantbruksuniversitet som vattnet testas för att se om det innehåller rester av covid-smitta, något som i Karlstad alltså gjorts sedan den 22 maj i år.

– En gång i veckan tar vi prover på det inkomna vattnet till reningsverket i Sjöstad, som vi sedan skickar i en liten flaska till provtagning på SLU, säger Natasja Broman som är laboratorieingenjör vid VA-enheten på Karlstads kommun.

– Sedan analyserar de proverna så att all statistik kan presenteras på SLU:s och Folkhälsomyndighetens hemsida, säger Broman.

Anledningen till att provtagningen inleddes var för att kartlägga hur utbredd smittan var i olika delar av landet, där stora delar av befolkningen i Karlstad fångas upp av avloppsvattnet som kommer till Sjöstad.

Kraftig ökning

Enligt statistiken har hela landet drabbats av en rejäl ökning av viruspartiklar i avloppen de senaste veckorna. Under de tre senaste veckorna har många mätningar visat på en hög koncentration.

– Nivåerna är jämförbara med de vi såg i december förra året, säger Anna Székely, docent och forskare vid SLU.

Covid-virusets partiklar hittas i Karlstads avloppsvatten, där prover har tagits sedan i våras. Statistik från SLU.
Covid-virusets partiklar hittas i Karlstads avloppsvatten, där prover har tagits sedan i våras. Statistik från SLU. Foto: SLU

Karlstads graf liknar den som övriga Sverige följer, med en rejäl topp i slutet av oktober.

Efter det har kurvan vänt neråt igen och den senaste mätningen från 13 november visar på fortsatt höga nivåer, men bara en tredjedel av toppnoteringen för Karlstad.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenKarlstadKarlstads kommunStatistikVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.