Avloppsvattnet i Karlstads kommun testas sedan en tid tillbaka för att upptäcka rester av covidvirus.
De senaste veckorna har ökningen varit kraftig – men enligt nya prover kan det vända snart.
Sedan maj i år har Karlstads avloppsvatten testats för covid-smitta, som del av Folkhälsomyndighetens kartläggning.
Det är genom en forskargrupp vid Sveriges Lantbruksuniversitet som vattnet testas för att se om det innehåller rester av covid-smitta, något som i Karlstad alltså gjorts sedan den 22 maj i år.
– En gång i veckan tar vi prover på det inkomna vattnet till reningsverket i Sjöstad, som vi sedan skickar i en liten flaska till provtagning på SLU, säger Natasja Broman som är laboratorieingenjör vid VA-enheten på Karlstads kommun.
– Sedan analyserar de proverna så att all statistik kan presenteras på SLU:s och Folkhälsomyndighetens hemsida, säger Broman.
Anledningen till att provtagningen inleddes var för att kartlägga hur utbredd smittan var i olika delar av landet, där stora delar av befolkningen i Karlstad fångas upp av avloppsvattnet som kommer till Sjöstad.
Kraftig ökning
Enligt statistiken har hela landet drabbats av en rejäl ökning av viruspartiklar i avloppen de senaste veckorna. Under de tre senaste veckorna har många mätningar visat på en hög koncentration.
– Nivåerna är jämförbara med de vi såg i december förra året, säger Anna Székely, docent och forskare vid SLU.
Karlstads graf liknar den som övriga Sverige följer, med en rejäl topp i slutet av oktober.
Efter det har kurvan vänt neråt igen och den senaste mätningen från 13 november visar på fortsatt höga nivåer, men bara en tredjedel av toppnoteringen för Karlstad.