Hoppa till huvudinnehållet

Företag stal silvermynt värda 30 000 kronor från Mikael, 53: ”Det är tråkigt”

Publicerad:
Mikael Johansson blev bestulen av ett företag som köper upp silvermynt.
Mikael Johansson blev bestulen av ett företag som köper upp silvermynt. Foto: Privat

Under tolv års tid har Mikael Johansson från Kristinehamn samlat på silvermynt. Av en uppköpare på Stadshotellet blev han lovad med kvitto att pengarna skulle komma in på kontot efter helgen. Men så blev det inte.

– Vissa dagar går det bra, andra dagar kommer det över mig, säger han.

Mikael Johansson har jobbat med myntautomater som innehåller tuggummi och leksaker sedan 1998. Av andra i branschen fick han höra att silvermynt som är från åren 1942 till 1968 kan man spara och sälja vidare. Så Mikael Johansson började spara mynt. 1 705 stycken hade han fått ihop och han väntade under flera år på rätt tillfälle att sälja, eftersom priserna på silver går upp och ner.

Så kom ett flygblad på posten. Ett företag baserat i Göteborg, Daniels Handels AB, köper upp guld och silver skulle komma till Stadshotellet och de erbjöd 18 kronor per mynt som var från den årgången som Mikael hade.

– Allting såg kanonbra ut. De hade syraflaskor för att kolla metallhalten och lupp för att kolla stämplar. De var noga med min legitimation och skrev kvittot och det var en skylt i entrén, säger han.

30 690 kronor ville de ge för mynten. I förväg hade Mikael kollat upp priset mot andra uppköpare och insåg att det var ett bra pris för hans mynt.

Företaget erbjöd kontanter eller banköverföring och Mikael valde det sistnämnda. De skrev kvitto på köpet och lovade att pengarna skulle finnas på kontot efter helgen. Mikael säger att han har en kompis som använt en annan uppköpare som fick pengarna i efterhand via en banköverföring så han tänkte att det skulle gå bra.

Måndagen kom, så även tisdagen och pengarna lyste med sin frånvaro. Mikael anade oråd och började ringa kundtjänstnumret utan att komma fram.

Silvermynt som Mikael Johansson nu blivit av med.
Silvermynt som Mikael Johansson nu blivit av med. Foto: Privat

Förra veckan fick han nog och gick till Kronofogden för att få hjälp att få tillbaka pengarna.

– Jag gjorde en anmälan och företaget är redan kund där. De har 854 000 kronor i skuld till Kronofogden. De är skyldig staten hälften av det, säger han.

– I fredags var jag ner till polisen och gjorde en polisanmälan. Då fick jag reda på att en person varit där veckan innan och gjort en anmälan också. Hen hade också varit på stadshotellet och inte fått några pengar.

Enligt honom har han också varit och berättat för personal på Stadshotellet vad som hänt.

Nu vill Mikael Johansson varna andra. Han tror att företaget åker runt och säljer på många platser i Sverige. Han uppmanar även läsare att höra av sig till honom om det är fler som blivit drabbade.

– Det är tråkigt, för det gör ju att andra uppköpare får en dålig stämpel, säger han.

Hur känns det nu när du gjort att du kan?

– Vissa dagar går det bra och vissa dagar kommer det över mig. Då sitter jag och grunnar på varför jag inte åkte till Karlskoga och fick en, två kronor mindre per mynt, med allt jobb jag lagt ner. Jag lär inte få tillbaka mynten eller pengarna heller. I och med att jag har haft dem så länge, jag kunde lika gärna ha dem kvar i några år till.

NKP har försökt nå företaget vid upprepade tillfällen för en kommentar.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättEkonomiKarlskogaKristinehamnKronofogdenMikael JohanssonNKPPolisanmälanSkulder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.