Hoppa till huvudinnehållet

Elin, 29, blir första Säfflebon i Miss Europe: ”Trodde att det var fejk”

Publicerad:
Elin Eriksson, från Säffle, ska delta i stor internationell skönhetstävling.
Elin Eriksson, från Säffle, ska delta i stor internationell skönhetstävling. Foto: Iamlazze Productions

På torsdag kommer Elin Eriksson, 29 år från Eskilsäter, att representera Sverige i Miss Europe Continental, i Italien.

– Det var väl något man drömde om när man var yngre, men jag trodde aldrig att jag skulle få frågan, säger Elin.

Sedan Elin var liten har hon drömt om att jobba som modell, och det senaste året har den drömmen blivit verklighet. Elin blev kontaktad av en modellagentur i Karlstad och jobbar nu som modell vid sidan av sitt vanliga jobb.

Trots att hon aldrig har jobbat som modell tidigare, upptäckte hon snabbt att hon trivs framför kameran. Nu har hon även blev tillfrågad om att representera Sverige i en stor skönhetstävling.

– Det var en italiensk scout som hörde av sig till mig när jag satt på jobbet. Hon hade sett bilder på mig på min Facebook och kontaktade mig där.

Trodde att det var fejk

När Elin fick se meddelandet trodde hon först att det var en bluff. Innan hon svarade tog hon därför flera dagar på sig att undersöka om personen som hade hört av sig verkligen fanns.

– Jag trodde det var fejk och tänkte ’det finns inte en chans att det här är på riktigt’, så jag kollade upp personen och hörde av mig till tävlingens kontaktpersoner för att fråga om de hade en scout med det namnet. Då visade det ju sig att det var sant, skrattar Elin.

– De intervjuade mig och efter det fick jag frågan om att vara med.

Hur kändes det?

– När jag fick frågan kändes det för stort. Ska lilla jag vara med i en skönhetstävling? Jag visste knappt att det fanns längre. Men man får ju inte en sådan chans så ofta. Nu känns det jättespännande och lite nervöst!, säger Elin.

Elin är den första personen från Säffle, troligtvis också från Värmland, som kommer att delta i skönhetstävlingen.

Just i Sverige är skönhetstävlingar inte så stort, men i Italien är det det, och tävlingen kommer att TV-sändas nationellt. Själv har Elin ingen större erfarenhet av skönhetstävlingar, utan gör det mest som en rolig grej.

– Jag älskar att prova nya saker, så jag tar det som en rolig utmaning och för erfarenheten. Jag har inga förväntningar på att vinna, säger Elin.

"Jag älskar att gå i klackar och har gjort det sen jag var liten", säger Elin Eriksson.
"Jag älskar att gå i klackar och har gjort det sen jag var liten", säger Elin Eriksson. Foto: Iamlazze Productions

”Inte bara utseende”

Redan nu håller Elin på att packa resväskan. Imorgon går flyget till Italien.

– Redan imorgon drar det i gång med röda mattan och massvis av olika fotosessioner. Sen ska vi öva på att vara på scenen. På torsdag kör själva tävlingen i gång.

Elin berättar att det inte bara handlar om utseende, utan egentligen mer om hur man rör sig, för sig och trivs med att visa upp sig.

– Egentligen är det här helt annorlunda jämfört med modellyrket, där man ska vara rätt känslokall, ha armarna ner vid sidan och gå spikrakt på catwalken. På skönhetstävlingar handlar det mer om elegans och personlighet. Man ska röra sig på ett visst sätt, vara genuin, le och visa att man trivs på scenen, förklarar Elin.

Gör du det då?

– Jag trodde inte att jag gjorde det innan jag började jobba som modell. Där har jag märkt att jag inte är blyg framför kameran. Det är som att man går in i en roll och det tror jag att jag kommer att göra på scenen också. Jag hoppas att det ska hjälpa mig ur nervositeten, säger Elin.

Bedöms av jury

Elin kommer att ställas mot ett fyrtiotal andra tävlande från hela världen. Alla tävlande ska visa upp sig i ett antal ombyten och juryn bestämmer vilka som går vidare till nästa runda, tills bara två återstår.

– Bland annat är det cocktailklänning, aftonklänning och bikini som vi ska visa upp oss i. Juryn kommer att gå mycket på första intrycket när vi presenterar oss. Sen bedömer de hållningen, hur vi går på catwalken och hur vi för oss på scenen. Man ska till exempel hålla en specifik pose under hela tiden som man står på scenen och gå ner för en trappa i höga klackar utan att titta ner.

Hur känner du inför det?

– Jag älskar att gå i klackar och har gjort det sen jag var liten, så det har jag ganska bra koll på. Sen kan jag vara jäkligt klumpig också, men jag hoppas att det inte kommer fram på scenen. Det vore väldigt pinsamt, skrattar Elin.

Är det här en dröm som går i uppfyllelse?

– Det var väl något man drömde om när man var yngre och tittade på det på teve, men jag trodde aldrig att jag skulle få frågan. Jag har aldrig gjort något liknande förut och går mest in med inställningen att jag ska göra mitt bästa och ha roligt, säger Elin.

Elin Eriksson från Säffle ska delta i stor internationell skönhetstävling.
Elin Eriksson från Säffle ska delta i stor internationell skönhetstävling. Foto: Iamlazze Productions

Artikeltaggar

EskilsäterMänskligtSäffleSkönhet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.