Hoppa till huvudinnehållet

Öppningen av Engholmsbron uppskjuten igen – ett av flera försenade brobyggen

Publicerad:
Öppningen av Engholmsbron försenas ytterligare. Redan i december 2022 skulle bron ha stått klar och efter det både den 10 och 17 november. Nu skjuts trafiköppningen fram ytterligare en månad efter att slutbesiktningen visade på en rad brister.
Öppningen av Engholmsbron försenas ytterligare. Redan i december 2022 skulle bron ha stått klar och efter det både den 10 och 17 november. Nu skjuts trafiköppningen fram ytterligare en månad efter att slutbesiktningen visade på en rad brister. Foto: Christer Wik

Det blev ingen öppning i fredags av nya Engholmsbron som förbinder Herrhagen och Lamberget.

Orsaken var att ett stort antal detaljer inte godkändes när slutbesiktningen gjordes.

– Därför kommer det dröja ytterligare cirka en månad innan trafiken kan släppas på, säger Stefan Prochazka.

Han är projektledare på Karlstads kommun.

Det är andra gången på kort tid som öppningen av den nya bron skjuts upp. Den 10 november var det tänkt att den först skulle ske, men då meddelade kommunen att detta fick blåsas av eftersom regnet gjorde att entreprenören inte kunde färdigställa tätskiktet samt att det uppstått problem med monteringen av räcken.

Beskedet var då att Engholmsbron skulle öppna den 17 november, men inte heller då kunde trafiken släppas på. Det blev mycket tydligt i samband med slutbesiktningen som genomfördes i slutet av förra veckan.

Mycket var ofärdigt

– Nej, huvudentreprenören Westcon skulle aldrig ha kallat kommunen till den eftersom det var väldigt mycket som inte var klart.

– Bland mycket annat var lagren på bron inte inställda, färdigmonterade och fastgjutna, redovisning av betongstudier saknades, objektspecifika ritningar för räcken saknades, linjemålning på brobanan var inte klar, slänterna är inte färdigställda och det finns målningsskador att åtgärda, säger Stefan Prochazka.

Engholmsbron lyftes på plats i slutet av september. Den nya bron är anpassad för Valmets transporter på en bit över 100 ton samtidigt som den tål ett möte med en annan lastbil med en last på upp till 74 ton. Det är stora uppgraderingar jämfört med den gamla bron.
Engholmsbron lyftes på plats i slutet av september. Den nya bron är anpassad för Valmets transporter på en bit över 100 ton samtidigt som den tål ett möte med en annan lastbil med en last på upp till 74 ton. Det är stora uppgraderingar jämfört med den gamla bron. Foto: Christer Wik

– De verkar lite stressade. Egentligen var slutdatumet för bron den 30 september, men när vi såg att inte det var möjligt gav vi bolaget lite mer tid.

Gick i konkurs

– Detta med tanke på att PMK i Landskrona tog över brobygget efter att broentreprenören Bröderna Jansson-Nissavarvet i Halmstad gick i konkurs i oktober 2022. Då var bron påbörjad men inte klar och de har haft en haft en hel del problem sedan dess.

Redan den 22 september 2021 stängdes den gamla Engholmsbron från 1947 av för trafik. Planen var att den nya skulle ha öppnats i december 2022. Men konkursen kom emellan och förseningarna har lett till längre transporter för bland andra Valmet och Vänerhamn.

”Man kan konstatera att det är komplicerat att bygga broar. Det är mycket som kan gå fel, men samtidigt är det inga konstiga krav vi ställer”, säger kommunens projektledare Stefan Prochazka.
”Man kan konstatera att det är komplicerat att bygga broar. Det är mycket som kan gå fel, men samtidigt är det inga konstiga krav vi ställer”, säger kommunens projektledare Stefan Prochazka. Foto: Lisa Olaison

– Vi räknar med att det kommer dröja ytterligare cirka en månad innan alla brister är åtgärdade och trafiken kan släppas på över den 20 ton tunga, 32 meter långa och 14,5 meter breda bron.

– Engholmsbron som kostar cirka 27 miljoner kronor är anpassad för Valmets transporter på en bit över 100 ton samtidigt som den tål ett möte med en annan lastbil med en last på upp till 74 ton. Det är stora uppgraderingar jämfört med den gamla bron, säger Stefan Prochazka.

Färjestadsbron växer fram. Nu har alla åtta sektioner monterats och planen är att bron ska öppnas i slutet av januari. I bakgrunden till höger ses Löfbergs arena.
Färjestadsbron växer fram. Nu har alla åtta sektioner monterats och planen är att bron ska öppnas i slutet av januari. I bakgrunden till höger ses Löfbergs arena. Foto: Christer Wik

När det gäller Färjestadsbron, den 290 meter långa gång- och cykelbron över Klarälven som ska förbinda Råtorp och Färjestad, löper nu arbetena på enligt planen efter beskedet som kom i september att brobygget försenas med tre månader på grund av för tjocka färglager.

Klar under januari

– Nu är alla åtta brosektioner monterade och ihopsvetsning av dem pågår liksom räckesarbeten. Därefter ska bland annat belysning monteras.

– Bron som kostar 72 miljoner kronor måste stå klar för öppning i slutet av januari. Vi har en vattendom som bara gäller till den sista januari och den är stenhård.

290 meter lång är Färjestadsbron som ska förbinda Råtorp och Färjestad. Kostnaden för projektet är 72 miljoner kronor där kommunen fått halva summan i bidrag av staten.
290 meter lång är Färjestadsbron som ska förbinda Råtorp och Färjestad. Kostnaden för projektet är 72 miljoner kronor där kommunen fått halva summan i bidrag av staten. Foto: Christer Wik

Förseningarna av brobyggena i Karlstad har avlöst varandra. Först var det Kalvholmsbron mellan Örsholmen och Lamberget som blev flera år försenad och nu är det även stora problem med Engholmsbron och Färjestadsbron. Vad beror detta på?

– Man kan konstatera att det är komplicerat att bygga broar. Det är mycket som kan gå fel, men samtidigt är det inga konstiga krav vi ställer.

– Jag har en känsla av underleverantörerna inte tror att kommunerna är lika noggranna som exempelvis Trafikverket, att saker och ting brukar gå bra att få igenom vid kommunala besiktningar. Men det har det inte gjort här, säger Stefan Prochazka.

Fler provtagningar

Före semestern lämnade Karlstads kommun in en ansökan till mark- och miljödomstolen för att få en vattendom så att Kartbergsbron mellan Romstad och Sommarro kan byggas.

– Där har vi fått beskedet att komplettera med provtagningar av PFAS och PFOS, miljögifterna som användes i brandskum på gamla flygfältet.

– Tidigast 2026 skulle bron kunna stå klar. Byggkostnaden beräknas till cirka 150 miljoner kronor. När det gäller fortsättningen av trafikleden vidare mot Hammaröleden sitter vi nu ner med Hammarö kommun och Trafikverket och skriver en avsiktsförklaring för nya Jakobsbergsbron.

Hårda miljökrav

Därefter ska en vägplan tas fram liksom nya detaljplaner och en gemensam tillståndsansökan skickas in.

– Projektet är jättekomplicerat eftersom det ska ske i ett Natura 2000-område med extra hårda miljökrav. Det kommer att ta ett antal år innan vi kan sätta spaden i marken där och det finns ännu inga kostnadsberäkningar för bron, säger Stefan Prochazka.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrKarlstadLandskronaRåtorpStefan ProchazkaTrafikTrafikverketValmetVänerhamn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.