Hoppa till huvudinnehållet

Alla stora kvinnor och män som jag beundrar ägnar sig aldrig åt träning

Publicerad:
Sten Broman, som för övrigt var en man som hyste en lika sund aversion mot dragspelsmusik som jag, tog det som en förolämpning och grov provokation när han fick frågan om han brukade träna. Han reste sig och lämnade studion i direktsändning, skriver insändarskribenten.
Sten Broman, som för övrigt var en man som hyste en lika sund aversion mot dragspelsmusik som jag, tog det som en förolämpning och grov provokation när han fick frågan om han brukade träna. Han reste sig och lämnade studion i direktsändning, skriver insändarskribenten. Foto: Hammerstad, Svein

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att ha ett intresse eller en hobby som man brinner för sägs vara bra för själen. Det stämmer säkert. Mina intressen är litteratur och att resa. Följaktligen så läser och reser jag en hel del.

Men det finns även något annat som jag ägnar mig åt men som inte är något intresse, något som jag egentligen avskyr och känner vämjelse inför, och det är träning/motion.

Enligt mig så bör man tycka att något är kul och intressant för att det ska bli ett intresse. Jag tycker inte att träning är det minsta roligt! Jag gör det enbart för att jag hoppas att det ska ge mig några extra år här på jorden.

Jag är helt övertygad om att alla tänker på det viset. Jag tror inte att någon finner nöje i träning.

Om jag hade haft diabetes så hade jag varit tvungen att medicinera för att överleva, men inte hade jag sagt att jag hade insulin som intresse om någon hade frågat.

Man tränar för att hålla sig frisk! Inte för att det är intressant och roligt.

Alla stora kvinnor och män som jag beundrar ägnar sig aldrig åt träning. De har istället fullt upp med att skriva någon odödlig roman, besöka något nytt spännande land eller riva av något solo på sin elgitarr. Flera av dem har till och med uttryckt sin avsky för fysiska prestationer.

Sten Broman, som för övrigt var en man som hyste en lika sund aversion mot dragspelsmusik som jag, tog det som en förolämpning och grov provokation när han fick frågan om han brukade träna. Han reste sig och lämnade studion i direktsändning.

Riktigt så känsligt är det inte för mig. Jag skulle däremot ta rätt så illa upp om någon tog för givet att jag skulle hysa ett osunt intresse för till exempel folkmusik eller idrott. Det är överhuvudtaget rätt så obehagligt att bli felaktigt förknippad med en livsstil som man tycker genuint illa om. En gång var det en chef som trodde att jag var friluftsmänniska. Denna befängda analys baserades enbart på att hon hade noterat att jag valde att promenera till och från jobbet oavsett väderlek.

– Du verkar vara en riktig friskus och friluftsmänniska!

Jag har aldrig tidigare blivit så förolämpad. Jag avskyr friluftsaktiviteter och att vara utomhus! Hade det inte varit för att det är hälsosamt med promenader och att jag har ett jobb att sköta så hade jag övervägt att aldrig lämna min lilla lägenhet.

Det är ju tur att jag är så bra på att kommunicera med mina känslor, annars hade jag nog börjat älta detta i en fullkomligt meningslös insändare.

Peter Ferm, Karlstad

Fotnot: För den som inte redan vet var Sten Broman (1902-1983) kompositör, dirigent, tv-producent, programledare och journalist, mest känd för sitt arbete inom musik- och underhållningsprogram på SVT under 1960- och 1970-talen.

Artikeltaggar

DiabetesFolkmusikFritid och livsstilHobbyTräning