Hoppa till huvudinnehållet

Tänk på dåtidens rökstugor ni som vill förbjuda vedeldning

Publicerad:
Att förbjuda vedeldning för att några gör fel vore lika ointelligent som att försöka förbjuda bilkörning för att några kör dåligt, skriver insändarskribenten.
Att förbjuda vedeldning för att några gör fel vore lika ointelligent som att försöka förbjuda bilkörning för att några kör dåligt, skriver insändarskribenten. Foto: NWT Arkiv

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är så många kunskapare som diskuterar eller informerar runt vedeldning. Vi var på en mycket intressant föreläsning om finnskogens invånare som bodde och levde här i en inte alltför avlägsen tid. Där presenterades på ett mycket intressant föredrag (med kunskap i botten) förhållande som framför allt finska invandrare levde under. Det berättades om hur de bodde i något som hette rökstugor.

Dessa boenden hade fått sitt namn av att de just var rökigt i inomhusmiljön eftersom alla stugor saknade skorsten. Man eldade i en stor rökugn och röken stannade inomhus. I denna miljö levde och verkade man i normalt tre generationer samtidigt. Signifikant för de boende var att de i stort sett aldrig drabbades av luftvägsinfektioner. Förkylningar var okända för dem. Boendet var också befriat från skadedjur, typ vägglöss och dylikt. Vandrare ”lånade gärna hus” (övernattade) hos finnarna eftersom miljön var hälsosam på många sätt. Boningen var alltid varm och de äldre fick sin sängplats uppe på ugnskanten där det alltid var varmt och skönt.

Med dagens skräckrapporter om fara med vedeldning inställer sig ett antal frågor. Hur kunde finnarna överleva i denna miljö och inte nog med det, deras medelålder var högre än svenskarnas? Hur har engelsmännen kunnat överleva och öka i antal med tanke på deras eldaremiljö?

Är det så att vi svenskar håller på att bli rädda för allt? Vi får mångfärgade rapporter om kommande hotfulla väder som sällan inträffar. Vi kallar på hjälp med räddningstjänst och polis så fort det råkar smälla eller ryka i ett hörn. Är det media som skrämmer oss genom att använda överdrivna uttryck? Katastrof för småsaker, snösmockor för knappt märkbart snöfall, massfågeldöd då tre fåglar dör genom att flyga i ett fönster och så vidare. Man kanske ska efterforska sanningen innan man oroas för mycket. Om grannen eldar fel: Tala med grannen, anmäl till miljö och hälsa på kommunen.

Yra inte om förbud så fort något obehagligt händer utan sök finna en lösning i stället. Varför ska alla skötsamma eldare drabbas om några gör fel och för att drabbade inte törs prata med de felande? Att förbjuda vedeldning för att några gör fel vore lika ointelligent som att försöka förbjuda bilkörning för att några kör dåligt.

JO Eriksson

Artikeltaggar

MiljöOroligheterSamhälleSjukdomSkadedjur