Hoppa till huvudinnehållet

Regionstyret lägger egen budget – får kritik: ”En ganska farlig väg”

Publicerad:
Frågan om reviderad budget för krisande Region Värmland tas upp i regionstyrelsen på tisdagen.
Frågan om reviderad budget för krisande Region Värmland tas upp i regionstyrelsen på tisdagen. Foto: Håkan Strandman

Region Värmlands styrande koalition lägger fram ett eget budgetförslag för 2024 på tisdagen.

Det innebär ett underskott på 100 miljoner nästa år.

– Verksamheterna har det otroligt tufft, säger Åsa Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

Men oppositionen är kritisk.

NWT har tidigare berättat att regionens förvaltning har ett förslag på en budget som går jämnt ut nästa år. Förvaltningen bedömer att hela den så kallade resultatutjämningsreserven går åt i år och då är en noll-budget enda alternativet.

Men den styrande koalitionen, bestående av socialdemokrater, vänsterpartister och centerpartister, har ett eget förslag. De bedömer att det kommer att finnas 100 miljoner kvar i resultatutjämningsreserven som kan täcka ett underskott nästa år.

I förvaltningsförslaget sätts mindre pengar av till pensioner än tidigare. Styret vill ta det ett steg längre och lägga mindre pengar på inflationssäkring.

Regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson (S) säger att regionens pensionsplaceringar gått bra i flera år.
Regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson (S) säger att regionens pensionsplaceringar gått bra i flera år. Foto: Peter Bäcker

– Vår pensionsförvaltning har gått väldigt bra under många år och vi har ett övervärde.

Enligt Åsa Johansson innebär det att nämnderna får behålla sina ramar nästa år, förutom regionstyrelsen som får 27 miljoner mindre.

Liten effekt

Hon konstaterar samtidigt att sparåtgärderna som vidtagits hittills inte fått så stor effekt.

Har inte du ett ansvar som regionstyrelsens ordförande att se till att regionen minskar sina kostnader på det sätt som krävs?

– Absolut. Men vi tänker att det är bättre att göra det på ett långsiktigt, smart sätt än på ett kortsiktigt, hastigt sätt och därför tror vi att man behöver den här tiden på sig.

Finns det anledning att vara självkritisk?

– Ja, vi behöver göra mer. Det är klart att jag får fundera på vad vi hade kunnat göra annorlunda tidigare för att få ner kostnaderna. Samtidigt försöker man med ett steg i taget.

Åsa Johansson säger att hon hade trott att anställningsstoppet för administrativ personal och prövningen av övriga anställningar skulle ha gett större resultat.

Vad tror du det beror på att det inte har fått det?

– Jag måste analysera det, för jag har inte det svaret i dag. En del är naturligtvis behovet: när vi tog över var hälso- och sjukvården i förstärkningsläge. Nu har vi lyckats anställa så att vi kan öppna vårdplatser.

”... en gissning”

Oppositionen är kritisk mot styrets budgetförslag. Regionrådet Stina Höök (M) säger att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i Värmlands borgerliga allians stöder förvaltningsförslaget.

– Det är det bästa vi kan luta oss emot när allting är så osäkert. Vad det ska stå på sista raden blir väldigt mycket en gissning för alla.

Stina Höök säger att det inte finns något som tyder på att det blir 100 miljoner över i resultatutjämningsreserven och ogillar att styret räknar annorlunda på pensionerna.

– Vi har ett pensionsbolag med experter och då får vi kanske lite till deras expertis mer än att vi som politiker sitter och gissar hur mycket pengar vi ska avsätta – det är en ganska farlig väg, tycker vi.

Regionrådet Stina Höök (M) är kritisk mot att regionstyret gör avsteg från pensionsbolagets bedömningar av hur mycket som behöver avsättas till pensioner.
Regionrådet Stina Höök (M) är kritisk mot att regionstyret gör avsteg från pensionsbolagets bedömningar av hur mycket som behöver avsättas till pensioner. Foto: HP Skoglund

Vi har en moderatledd regering, hur ser du på behovet av extra statsbidrag mot bakgrund av att inte bara Region Värmland har det svårt ekonomiskt?

– Nu har regeringen skickat per pengar, sedan kan man alltid vilja ha mer.

Stina Höök säger att underskottet beror på flera saker, som inflation, förändrat sätt att beräkna pensioner och att mer personal har anställts.

– Det är inte Elisabeth Svantesson som har anställt 255 personer i Region Värmland i år.

Oppositionen vill se ett genomgripande förändringsarbete med satsningar på digitalisering, artificiell intelligens och mindre byråkrati.

Budgeten tas upp i regionstyrelsen på tisdagen och ska sedan vidare till regionfullmäktige.

Fotnot: Elisabeth Svantesson är moderat finansminister i regeringen.

Artikeltaggar

Artificiell intelligensÅsa JohanssonBudgetarEkonomiElisabeth SvantessonKristdemokraternaLiberalernaModeraternaPolitikRegion VärmlandRegionfullmäktigeRegionstyrelsenSocialdemokraternaStina HöökVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.