Hoppa till huvudinnehållet

Läger på Island – rivstart för Kanadas värmländske förbundskapten: ”Otrolig inställning”

Publicerad:
Mattias Karlsson (i mitten av övre raden) tillsammans med sitt kanadensiska landslag under lägret på Island.
Mattias Karlsson (i mitten av övre raden) tillsammans med sitt kanadensiska landslag under lägret på Island. Foto: Privat

Han fick erbjudandet.

Och tog chansen på uppstuds.

Nu har Mattias Karlsson, värmländsk innebandyprofil, debuterat som förbundskapten - i Kanadas herrlandslag. Och det smakade mer.

– Inställningen det här gänget visade överträffar allt jag tidigare varit med om, säger Karlsson.

Karlsson är van att åka till Mora, Mariestad och Umeå.

Som återbördad tränare för Karlstads IBF:s damlag i SSL brukar det vara dylika orter som vankas.

Men när han nu klev in som förbundskapten i Kanadas herrlandslag blev det ett något mer exotiskt resmål - den isländska huvudstaden Reykjavik.

Hit hade ett läger förlagts, ett läger som även innehöll en träningsturnering där USA:s och Islands landslag stod för motståndet.

”Vill verkligen lära sig”

Och Karlsson från Karlstad fick en rivstart.

– Om vi bortser från de fina resultaten så möttes jag av det man brukar kalla transatlantisk inställning. De här killarna vill verkligen lära sig. Nyfikenheten var enorm, det var väldigt tacksamt att hålla i trådarna, säger Mattias.

Och fortsätter:

– Vilka direktiv jag än delade ut var det ”yes coach” - och sedan körde dom på. Det var all in hela vägen och det var en rejäl boost för mig som ledare.

Matchsekvens under en av träningslandskamperna.
Matchsekvens under en av träningslandskamperna.

Stort i skolorna

Den kanadensiska landslagstruppen på plats bestod av 31 spelare fördelade på ett a-landslag och ett utvecklingsdito.

– Utöver två killar som spelar i division 2 i Sverige och en från den tjeckiska ligan bestod truppen enkom av lirare som bor i Kanada. De flesta är från regionerna Ontario och Alberta där innebandysporten är stor i skolorna.

Enligt Mattias Karlsson finns det dock ingen organiserad ungdomsverksamhet i det stora nordamerikanska landet, så för att att spela seriespel måste man komma upp i seniorålder.

– Mina killar har bland annat bakgrund i baseball och lacrosse, men det visade sig att de var betydligt mer vältränade att jag kunnat ana. Jag kom till Island med många frågor, men jag blev synnerligen positivt överraskad.

Kanadajubel efter segern mot USA.
Kanadajubel efter segern mot USA.

VM-kvalet väntar

I den landslagsturnering som genomfördes vann kanadensarna tre av fyra matcher.

– A-landslagets insats mot Island imponerade stort på mig. Island har SSL-stjärnan Andreas Stefansson (AIK) i sitt lag, men vi jobbade ner dom och vann till slut med hela 10-2. Jag blev väldigt imponerad och det gav mersmak.

Nästa uppgift för Karlsson och hans kanadensare stavas VM-kval.

I februari ställs Kanada mot USA i ett dubbelmöte. I potten ligger en plats i VM 2024, ett mästerskap som avgörs i Malmö.

Artikeltaggar

AIKInnebandyIslandKanadaKarlstad IBF DamLandslagMattias KarlssonSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.