Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen utreder – två grundskolor kan slås ihop

Publicerad:
Hammarö kommun slår fast att de båda skolorna är gamla och i behov av åtgärder. Arkivbild.
Hammarö kommun slår fast att de båda skolorna är gamla och i behov av åtgärder. Arkivbild. Foto: Tommy Andersson

Kommunstyrelsen i Hammarö vill nu att en utredning ska slå fast om två grundskolor i Skoghall kan komma att försvinna och istället slås ihop till en, större grundskola.

De senaste fem åren har två nya förskolor och två nya grundskolor byggts i Hammarö och två högstadieskolor är under byggnadsfas.

Kommunen är den snabbast växande i länet, sett till befolkningsökning.

Nu har den politiska majoriteten i Hammarö kommun gett förvaltningen i uppdrag att utreda och ta fram underlag för framtida behov av grundskolorna Lillängsskolan och Mörmoskolan i centrala Skoghall.

Hammarö kommun fastslår att de berörda grundskolorna är gamla och i behov av framtida åtgärder.

Det underlag som efterfrågas ska utreda om båda skolorna fortfarande behöver finnas kvar eller om det vore bättre med en sammanslagning, samt vilka renoverings- och nybyggnadsbehov som finns.

”Lika gärna om fem år”

Det handlar dock inte om några snabba förändringar.

– Mindre åtgärder kan behöva göras tidigare men det viktiga i sammanhanget är att vi är eniga i hur vi tänker framåt så att det finns en plan att verkställa när det blir aktuellt. Målet är inte att detta ska ske nu utan det kan lika gärna ske om fem år beroende på vad kartläggningen visar, säger kommunstyrelsens ordförande Solweig Gard i ett pressmeddelande.

Tanken är att grundskolorna ska utredas var för sig. Nuvarande skick och möjlighet till vidareutveckling, exempelvis elevkapacitet, kommer bedömas.

”Kommer lyssna”

Frågan är överlämnad till bildningsförvaltningen och serviceförvaltningen och ärendet ska slutredovisas till kommunstyrelsens sammanträde i april 2024.

– Vi kommer att lyssna både till bildningsförvaltningens bedömning som handlar om förutsättningarna för verksamheten samt serviceförvaltningens bedömning av själva fastigheterna och markområdena för att kunna se vilka möjligheter som finns, säger Solweig Gard och fortsätter:

– Samtliga partier kommer att få samma genomgång och sedan kommer ärendet att tas upp i kommunstyrelsen med chans att ställa ytterligare frågor. Förhoppningen är därefter att kunna fastställa ett inriktningsbeslut för om vi tänker oss en eller två skolor framåt i början av nästa år.

Artikeltaggar

ÅtgärderHammaröKommunstyrelsenLillängsskolanMörmoskolanServiceförvaltningenSkoghallSkola och utbildningSkolorVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.