Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad måste tacka nej till OS

Publicerad:
Tingvalla isstadion är bra som den är. Att drömma om OS är långt ifrån bra.
Tingvalla isstadion är bra som den är. Att drömma om OS är långt ifrån bra. Foto: NWT arkiv

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det blir ingen isbana på Stora torget i vinter. Kommunen har inte råd. Men att tillsätta en utredning om hur Tingvalla Isstadion skall husera skridskotävlingar i ett eventuellt OS finns det resurser till. Detta är fullkomligt orimligt. Karlstads kommunstyrelse borde på uppstuds säga tack men nej.

Dagen efter att det tråkiga beskedet rörande isbanan kom från teknik- och fastighetsnämnden säger kommunalrådet Linda Larsson (S) till NWT att en OS-grupp skall tillsättas. Gruppen skall utreda om det är möjligt att lägga skridskotävlingarna på Tingvalla. Sveriges olympiska kommitté, SOK, säger att publikkapaciteten på nuvarande isstadion är för liten. Den måste dubblas, minst.

Det mesta är möjligt om viljan finns. Frågan är varför viljan finns i det här fallet? Skridsko är ingen stor sport i Sverige. Den enda superstjärnan har precis lagt av och i Karlstad finns det som bekant annan skridskobaserad sport som drar betydligt mer människor till staden.

Även om Tingvalla byggs om med tredubblad kapacitet och det blir fullsatt alla tävlingsdagar kommer det inte upp i fler åskådare än en handfull Färjestadsmatcher. Basal matematik räcker för att räkna ut detta.

Addera sedan att det inte finns ett OS som lyckats hålla sin budget så blir det ännu tydligare att nej är rätt svar. Är man inte övertygad så går det utmärkt att krydda anrättning med hur långt man fjärmar sig från kärnverksamheten när kommunala resurser läggs på drömmar istället för att is läggs på Stora torget.

Så sent som i september berättade Larsson för NWT att de utökade statsbidragen var otillräckliga. 64 miljoner kronor räcker inte för att undvika besparingar. Varför Karlstad skulle slippa spara när alla andra får göra det framgår inte av argumentationen.

"Regeringen satsar på snus, plastpåsar och bensin." Villfarelsen om att dessa tre satsningar skulle ha en negativ klang är inte en målgruppsanpassad utsaga – tvärtom. Antalet Karlstadsbor som tycker det är vettigt att betala sju kronor för en plastpåse och njuter av prisökningar på tobak och tankning är med största sannolikt lägre än de som tycker OS-gruppen är en vettig kommunal prioritering.

Men det sällsynt dåligt tajmade beslutet att inte rakt av säga nej är tyvärr inte något unikt för rödgrönt styre. SOK har från regeringen fått grönt ljus att gå vidare till nästa steg i ansökan om de olympiska vinterspelen 2030.

Förbehållet att genomförandet av dessa skall vara hållbart, välorganiserat och kostnadseffektivt. Såväl den borgerliga regeringen som det lokala styret i Karlstad bör sluta drömma om att bli först med att genomföra ett OS inom uppsatta budgetramar. Istället kan man fokusera på att säkerställa att kärnverksamheten uppfyller samma krav.

Det är inte lätt att få varken statlig eller kommunal kärnverksamhet att genomsyras av välorganiserad och kostnadseffektiv hållbarhet. Men att genomföra ett OS utan att dra över budget är ännu svårare. Dessutom kan det svårligen betecknas som kärnverksamhet.

Nej. Tack.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiFärjestad BKIOKKarlstads kommunKommunstyrelsenLinda Larssonolympiska spelenPolitikSkridskorSocialdemokraternaSOKSportStora torgetSveriges regeringTingvalla isstadionVälfärdVinter-OS