Hoppa till huvudinnehållet

Fem (!) värmlänningar i VC-premiären: ”Väldigt roligt”

Publicerad:
Linn Persson är laddad för världscuppremiären i Östersund.
Linn Persson är laddad för världscuppremiären i Östersund. Foto: MATHIAS BERGELD

Mona Brorsson, Linn Persson, Emil Nykvist samt bröderna Viktor och Oskar Brandt. Hela den värmländska kvintetten får köra världscuppremiären i skidskytte på hemmaplan i Östersund.

– Väldigt roligt, säger Linn Persson om uttagningen.

Störst frågetecken under förhandssnacket har det kanske varit kring Linn Persson och Martin Ponsiluoma som båda gäckats av skador.

Men nu behöver vi inte längre spekulera.

Under måndagens livesända trupputtagning bekräftades att båda tar plats i truppen.

– Jag räknar med att Linn och Martin kan köra. Det är klart att de haft speciella upplägg, och Martin har inte tävlat hittills. Men jag hoppas att båda är redo för att köra i gång säsongen, säger landslagstränaren Johannes Lukas i en inspelad truppresentation.

Linn Persson opererade ljumske och axel efter fjolårets succésäsong, med bland annat två individuella VM-medaljer. Speciellt axeln har tagit lång tid att bli bra. 29-åringen från Östmark är ett osäkert kort inför tävlingarna, som startar på lördag.

– Jag hoppas att det ska funka och kännas som jag vill i kroppen, men får också vara realist att vissa dagar kanske inte blir lika bra. Det går väldigt mycket upp och ner. Jag vet aldrig riktigt förrän jag står på start. På det sättet är det en speciell premiär, säger hon.

Det har bara blivit ett lopp i tävlingstempo hittills, på svenska premiären i Idre för drygt en vecka sedan.

Vilka lopp hon är aktuell för är inte bestämt.

– Nej, de har inte gjort uttagningarna än. Vi har ett intervallpass i morgon som är som en singelmixedstafett. Får se om de säger något efter det.

Linn Persson kan tävla tack vare en hemmagjord specialsele i stället för den vanliga remmen. Utan den går det inte att skjuta på grund av stelheten i axeln.

– Jag hoppas det ska bli lite bättre än förra helgen (Idre). Jag behöver göra det fler gånger helt enkelt. Jag började ju inte använda den förrän mitten av oktober.

Det är alltså tillåtet i världscupen?

– Ja, vi har ansökt och fått dispens. Det står i reglerna att det ska fästas på armen, men IBU tillåter att jag har den här som fäster mot kroppen istället. Om jag inte fått hade det inte gått att tävla.

Hur många lopp Linn Persson eventuellt orkar är oklart.

– Önskar att jag hade fler svar att ge, men det har jag inte. Jag vet inte själv. Jag får finna mig i att det är så.

Värt att notera är också att Emil Nykvist och Viktor Brandt bara kommer till start i distansloppet för att sedan fortsätta tävlandet i IBU-cupen i Kontiolahti, Finland.

Oskar Brandt kör sprinten.

Världscuppremiären avgörs i Östersund, vilket de svenska stjärnorna ser fram emot.

– Det är något extra, det ger trygghet, det är bara positiva känslor att få börja på hemmaplan, säger Elvira Öberg till TT.

Truppen

Damer: Tilda Johansson, Elvira Öberg, Hanna Öberg, Anna Magnusson, Mona Brorsson, Stina Nilsson, Linn Persson.

Herrar: Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Anton Ivarsson, Martin Ponsiluoma, Viktor Brandt (distans), Emil Nykvist (distans), Oskar Brandt (sprint), Malte Stefansson (sprint).

Världscuppremiären i Östersund

25 november: Singelmixedstafett, damer och herrar (12.15), mixedstafett, damer och herrar (14.15).

26 november: Distans, damer, 15 km (11.20), herrar, 20 km (14.30).

29 november: Stafett, damer, 4x6 km (15.20).

30 november: Stafett, herrar, 4x7 km (15.20).

1 december: Sprint, damer, 7,5 km (14.45).

2 december: Sprint, herrar, 10 km (14.45)

3 december: Jaktstart, damer, 10 km (14.00), herrar, 12,5 km (16.00).

Artikeltaggar

Emil NykvistLinn PerssonMona BrorssonOskar BrandtÖstersundSkidskytteViktor Brandt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.