Hoppa till huvudinnehållet

Ebba Busch bryr sig bara om kulturkriget, inte om energin

Publicerad:
Att försöka lösa kapacitetsbrister i elnätet med att bygga ny kärnkraft är ungefär lika smart som att måla om huset för att man har en översvämmad källare, skriver Linus Lakso och Monika Bubholz.
Att försöka lösa kapacitetsbrister i elnätet med att bygga ny kärnkraft är ungefär lika smart som att måla om huset för att man har en översvämmad källare, skriver Linus Lakso och Monika Bubholz. Foto: Pernilla Wahlman/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ministerns påståenden om det svenska elsystemet vilar snarare på blind ideologisk övertygelse, än på fysikens lagar, skriver Linus Lakso och Monika Bubholz.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har länge haft hög svansföring i energidebatten, inte sällan hänvisar hon till fysikens lagar i sin argumentation. Men ministerns påståenden om det svenska elsystemet vilar snarare på blind ideologisk övertygelse, än på fysikens lagar. Du skola inga andra kraftslag hava vid sidan av kärnkraften. Så verkar ett av budorden lyda i Kristdemokraterna.

Busch hävdar bland annat att elsystemet är beroende av kärnkraft, “enligt fysikens lagar”. Tidigare har Ebba Busch dessutom hävdat att mer kärnkraft i systemet är en förutsättning för att även kunna ha mer vindkraft. Det stämmer inte. Det som snarare behövs i kombination med mer vindkraft och solkraft är reglerbar kraft och flexibilitet. Det kan vi få från vattenkraft, pumpkraft, batterier, vätgaslager, värmelager och smart styrning. På en direkt fråga i riksdagen kan Busch inte backa upp sitt påstående med fakta.

Vidare har energiministern påstått att fysikens lagar gör det omöjligt att flytta el från punkt A till punkt B, om man inte har baskraft (läs kärnkraft) i elsystemet. Men enligt fysikens lagar kan batterier och kraftelektronik ge precis samma systemtjänster som kärnkraften. Ministern påstår även att det är brist på baskraft i elsystemet som omöjliggör anslutning av nya kunder. Inte heller det stämmer. Här är det begränsningar i elnätet som riskerar att fördröja elektrifieringen. Sverige har ett rekordstort överskott av el i princip årets alla timmar.

Så skriver du en debattartikel

Att försöka lösa kapacitetsbrister i elnätet med att bygga ny kärnkraft är ungefär lika smart som att måla om huset för att man har en översvämmad källare. Det Busch borde ägna sig åt, istället för att polarisera och slå split, är hur vi kan bygga ut elnätet snabbare.

Tvärtemot Busch ideologiska övertygelse visar flera tunga studier att det inte bara är möjligt, utan också billigare, miljövänligare och säkrare att satsa på förnybara energikällor. Internationella energiorganet IEA visar i sina analyser att ett system med förnybara energikällor kompletterat med energilagring och smart styrning är billigare. Forskare på Chalmers har visat samma sak. Eurelectric samlar energibranschen i hela Europa och i deras prognoser för 2050 är det utbyggnaden av förnybart som dominerar, medan kärnkraftens andel minskar.

Det största problemet är inte Ebba Busch blinda tro på ny kärnkraft, vi har ju trots allt religionsfrihet i Sverige, utan att högern motarbetar förnybar energi och energieffektivisering. Enligt en ny rapport stoppar Tidöpartierna nu mellan 70 och 100 procent av nya vindkraftsprojekt. Högerstyrda kommuner runt om i Sverige motarbetar över 100 TWh förnybar energi. Regeringen har ansökningar motsvarande 100 TWh havsbaserad vindkraft på sitt bord.

Den förnybara energin behöver byggas ut för att förse både industrin och hushållen med billig och miljövänlig energi. Tänk om Ebba Busch vore hälften så intresserad av fysikens lagar, som hon är av det politiska spelet. Alla förlorar på det kulturkrig Ebba Busch gått i bräschen för att starta.

Linus Lakso (MP)

Energiingenjör och energipolitisk talesperson

Monika Bubholz (MP)

Kommunalråd i Karlstad

Artikeltaggar

ChalmersEbba BuschElEnergiEnergiförsörjningEurelectricEuropaInternationella energirådetKärnkraftKlimatKristdemokraternaLinus LaksoMiljöMiljöpartietMonika BubholzPolitikSolenergiSveriges regeringTidöavtaletVindkraft