Hoppa till huvudinnehållet

Dömd lärarvikarie hittade på sexrykten – misstänks ha lurat till sig 328 000 kronor

Publicerad:
Den värmländske lärarvikarien dömdes bland annat för att ha stulit en stor mängd smink på Ica Maxi i Karlskoga.
Den värmländske lärarvikarien dömdes bland annat för att ha stulit en stor mängd smink på Ica Maxi i Karlskoga. Foto: Polisen

Han dömdes nyligen till fängelse för ett stort antal brott.

Nu misstänks den värmländske lärarvikarien för nya bedrägerier – där han medvetet spridit falska sexrykten om sig själv för att kvittera ut uppsägningsarvoden.

– Man blir förbannad, det ska inte kunna gå till så här, säger Ludwig Mossberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Mellerud.

Den i dag 47-årige värmlänningen har arbetat som obehörig lärare på grundskolor i flera av länets kommuner.

Samtidigt har han levt ett kriminellt dubbelliv där han gjort sig skyldig till ett stort antal bedrägerier och stölder, men även till explicita sexuella hot om våldtäkt mot en kvinnlig lärare.

Brotten har ofta skett genom avancerade upplägg där han registrerat mejladresser i andra namn och använt olika kontanttelefoner för att kunna utge sig för att vara flera olika personer, vilket NWT rapporterat om i tidigare artiklar.

NWT 30 september 2022.
NWT 30 september 2022.

På så vis har han hela tiden kunnat söka och få nya jobb som lärarvikarie trots att han fått sparken från tidigare arbetsplatser.

Hittade på sexrykten

Efter NWT:s rapportering förra hösten blev det svårare för honom att söka nya jobb i Värmland. Han lyckades då få en anställning i Dalarna, men sparkades därifrån i våras.

Nu rapporterar SVT Väst att den värmländske lärarvikarien i stället sökt och fått lärarjobb i Kungälv, Mellerud och Sandviken under sommaren.

Anställningarna har varit en del i ett avancerat – och numera polisanmält – upplägg för att tjäna pengar.

Ludwig Mossberg, kommunstyrelsens ordförande i Mellerud, förklarar att värmlänningen fick anställning i slutet av maj i år som matte- och NO-lärare på en kommunal högstadieskola. Enligt kontraktet skulle han börja arbeta när höstterminen startade.

Ludwig Mossberg, kommunstyrelsens ordförande i Mellerud.
Ludwig Mossberg, kommunstyrelsens ordförande i Mellerud. Foto: Tommy Lofgren

Men i juli i år kom det plötsligt flera mejl till politiker och myndighetspersoner i Mellerud som enligt avsändarna var upprörda föräldrar till elever på högstadieskolan.

– I mejlen stod det ”vad har ni gjort nu, vet ni vem ni anställt”. Han har gjort en massa dumma saker, inte olagliga men olämpliga. Han skulle haft sex med en 18-årig före detta konfirmand på ett läger, druckit alkohol och så vidare, säger Ludwig Mossberg.

”Provocerar oerhört”

Uppgifterna ledde till att den värmländske lärarvikariens anställning avslutades omedelbart, mot att han fick två månadslöner på sammanlagt 68 000 kronor för att sluta.

I slutet av september framkom det att exakt samma sak hänt i Kungälv och Sandviken, vidare efterforskningar visade att det var lärarvikarien själv som skickat mejlen med de falska sexryktena.

Syftet misstänks vara att tvinga kommunerna att säga upp honom, så att han kan få ut uppsägningsarvoden. Enligt SVT Väst har värmlänningen lyckats kvittera ut sammanlagt 328 000 kronor från de tre kommunerna.

– Man blir ju förbannad, det provocerar oerhört att en sådan bedragare lyckas parasitera på samhället. Men sen är det alldeles uppenbart att hade vi följt våra rutiner till punkt och pricka så hade vi inte gått på detta, så där har vi ett eget arbete att göra, säger Ludwig Mossberg.

Polisanmäld

Händelserna är nu polisanmälda som bedrägerier.

– Min klient är inte delgiven någon misstanke om brott som rör det här, säger mannens försvarsadvokat Per Eriksson.

De avbrutna anställningarna skedde samtidigt som mannen väntade på rättegångsstart för sina tidigare brott.

Han dömdes nyligen till ett års fängelse för bland annat stölder, bedrägerier, hot om våldtäkt och för att ha förfalskat referenser när han sökte jobb på Norrstrandsskolan i Karlstad. Domen är överklagad.

Hot, lögner och fiffel – lärarens kriminella dubbelliv på värmländska skolorBrottsmisstänkt lärare lurade till sig nytt jobb på skola i DalarnaMattevikarien skickade vätskefylld kondom och hotade våldta lärare

Artikeltaggar

BedrägerierBrottBrott, lag och rättFängelseHotKarlstadKungälvMellerudNorrstrandsskolanSVT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.