Hoppa till huvudinnehållet

Värmländskt bolag med på prestigefylld lista: ”Har bara börjat”

Publicerad:
Det värmländska företaget Blue ocean closures har tagit sig in på tidningen Ny Tekniks prestigefyllda 33-lista. Företaget produceras nedbrytbara skruvkorkar. På bilden syns vd Lars Sandberg.
Det värmländska företaget Blue ocean closures har tagit sig in på tidningen Ny Tekniks prestigefyllda 33-lista. Företaget produceras nedbrytbara skruvkorkar. På bilden syns vd Lars Sandberg. Foto: Jonny Ohlsson

Bolaget Blue ocean closures är det första värmländska bolaget någonsin att ta sig in på tidningen Ny Tekniks prestigefylld 33-lista.

Listan uppmärksammar landets mest lovande teknikstartups och släpps årligen.

Sedan 2008 har tidningen Ny Teknik gjort en lista på bolag som de anser har stor potential att slå på affärsmarknaden.

I år har bolaget Blue ocean closures lyckats ta sig in på 33-listan – det första värmländska bolaget att göra så.

Nedbrytbara korkar

Företaget, som är ett medlemsföretag till Paper province, utvecklar nedbrytbara korkar som både går att återvinna samt bryts ned om de hamnar i naturen, utan att lämna mikroplaster. Skruvkorken är helt biobaserad och görs av cellulosafiber. Målet med biobaserade skruvkorkarna är att minska andelen plast i till exempel lock.

Företaget startade 2021 och har 18 anställda. Produktionen startade i företagets fabrik i Säffle, men huvudkontoret finns i Karlstad.

Bland de samarbetspartners som offentliggjorts finns både Coca Cola och Arla.

– Vår innovationsresa har bara börjat och redan har vi skapat tekniska lösningar för att möta den globala marknadens behov av mer miljövänliga material och produkter för att ersätta plast. Det här är ett erkännande för oss som företag och för potentialen i vår nya teknik för produktion av fiberbaserade förslutningar och förpackningar i stor skala, säger Lars Sandberg, vd på Blue ocean closures till Paper province.

Värmländsk världsnyhet: Nytt företag gör korken miljövänligCoca-Cola ska samarbeta med värmländskt bolag: ”Betyder extremt mycket”

Artikeltaggar

ArlaKarlstadLars SandbergNäringslivNaturSäffleTeknik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.