Hoppa till huvudinnehållet

Utsikten och balkongen lockade Nina och Claes till Sundsta torg

Publicerad:
En av de första familjerna att flytta in i de nya lägenheterna på Sundsta torg är Nina och Claes Thelander. De är mycket nöjda med sin ljusa fyra på 104 kvadratmeter.
En av de första familjerna att flytta in i de nya lägenheterna på Sundsta torg är Nina och Claes Thelander. De är mycket nöjda med sin ljusa fyra på 104 kvadratmeter. Foto: Lisa Olaison

Under lördagen inleddes inflyttningen i de 33 lägenheterna i det första av de tre nya flerbostadshusen på Sundsta torg.

NWT träffade paret Nina och Claes Thelander som har letat länge efter ny bostad.

– Den här fyran har vi valt med omsorg. Vi föll för det centrala läget och den stora balkongen med sjöutsikt.

Sommaren 2021 drog markarbetena i gång för Sundsta torg, ett projekt som består av 136 bostadsrätter i tre hus som är 8, 11 och 13 våningar höga. Intresset var väldigt stort för de nya lägenheterna och de såldes på bara ungefär ett halvår.

Och på lördagen var det dags för de första familjerna att flytta in och det skedde i åttavåningshuset som består av 33 bostäder och är den av byggnaderna som är belägen närmast Sundstabadet.

Olika kulörer

Bakom Sundsta torg, en satsning på 500 miljoner kronor, står Prepart projekt och Karlstadhus och arkitektbolaget Mondo arkitekter har ritat husen vars tegelfasader har av olika kulörer.

De nya bostäderna består av ettor–femmor på 32–119 kvadratmeter och prislappen på dem låg på 1,2–5 250 000 kronor.

”Efter att vi sålde huset i Kil har vi bott i det så kallade Österbergshuset vid Hagatorget”, berättar Nina Thelander, här tillsammans med elvaårige cockerpoon Nemo.
”Efter att vi sålde huset i Kil har vi bott i det så kallade Österbergshuset vid Hagatorget”, berättar Nina Thelander, här tillsammans med elvaårige cockerpoon Nemo. Foto: Lisa Olaison

Två av dem som håller på att flytta in i det nya åttavåningshuset är Nina och Claes Thelander. De har letat länge efter en ny bostad i Karlstad.

Lämnade Hagatorget

– För knappt tio år sedan flyttade vi hem efter några år i USA och efter att vi sålde huset i Kil har vi bott i det så kallade Österbergshuset vid Hagatorget, berättar Nina Thelander som arbetar som prodekan på lärarutbildningen på Karlstads universitet.

– Där hade vi en fin lägenhet med 3,60 meter i takhöjd, men vi ville byta till något helt annat och modernare, säger Claes Thelander som jobbar som processingenjör på Valmet.

”Vi föll för det centrala läget och den stora balkongen med sjöutsikt”, säger Nina och Claes Thelander.
”Vi föll för det centrala läget och den stora balkongen med sjöutsikt”, säger Nina och Claes Thelander. Foto: Lisa Olaison

De har tittat på flera olika nya projekt i Karlstad.

– Men det är inte lätt att välja. Det var till slut något som man var missnöjd med. Men till slut fastnade vi för Sundsta torg, så den här fyran är verkligen vald med omsorg, säger Claes Thelander.

– Vi föll för det centrala läget och den stora balkongen med sjöutsikt, säger Nina Thelander och visar runt i den trevliga fyran på 104 kvadratmeter.

Totalt består Sundsta torg intill Sundstatjärn och Sundstabadet av tre flerbostadshus med totalt 136 bostadsrätter. Husen är 8, 11 och 13 våningar höga.
Totalt består Sundsta torg intill Sundstatjärn och Sundstabadet av tre flerbostadshus med totalt 136 bostadsrätter. Husen är 8, 11 och 13 våningar höga. Foto: Lisa Olaison

Den har stora fönster och västerläge och nu ska den fyllas av familjens bohag, både gammalt och nytt.

– Vi mellanlandade först i vår sommarstuga och då passade vi på att göra oss av med en del saker. Det är skönt att rensa bland allt man har, säger Claes Thelander.

Stora ytor viktigt

Att lägenheten är stor och rymlig är viktigt för paret.

– Vi är väldigt förtjusta i den 25 kvadratmeter stora balkongen och har även plats för ett gästrum. Det är skönt med extra plats för vi har två söner och en dotter som kommer på besök ibland.

– Och så får våra fyra barnbarn som älskar att springa omkring, säger Nina Thelander medan hon gosar med elvaårige cockerpoon Nemo.

Badrummet är rymligt med påkostade materialval.
Badrummet är rymligt med påkostade materialval. Foto: Lisa Olaison

Under måndagen kommer möblerna till lägenheten och då är det dags att dra i gång inredningen av fyran.

– Vi blir nog klara på ett par veckor och ser sedan fram emot att kunna landa här på Sundsta torg. Det har blivit ett väldigt fint område jämfört med hur det såg ut tidigare med en skräpig parkering.

”Ett fint tillskott”

– Med alla de nya 136 lägenheterna innebär det samtidigt att butikerna i området får ett fint tillskott av kunder. Dessutom blir det fyra lokaler ut mot torget och det är trevligt, säger Claes Thelander.

Alla boende har fått en serveringsbricka med en bild av Sundsta torg.
Alla boende har fått en serveringsbricka med en bild av Sundsta torg. Foto: Lisa Olaison

Maria Frykblom, projektutvecklare på Prepart projekt, konstaterar att slutarbetena med de tre flerbostadshusen har löpt på enligt planen.

– Ja, det har gått jättebra och inflyttningen i elvavåningshuset som innehåller 54 lägenheter sker den 8 december och i 13-våningshuset med 49 bostäder är det dags att flytta in den 19 januari.

Gymmet först ut

– Även hyresgästerna i verksamhetslokalerna är på väg in. Den 21 december får gymmet Fitness24Seven tillgång till sin lokal och den 1 februari gäller samma sak för frisörkedjan Wau, Auktionsverket i Karlstads utställningslokal samt den restaurang som ska öppna här, säger Maria Frykblom.

Den 1 december är planen att Rudsvägen förbi Sundsta torg ska öppnas för trafik igen efter att ha varit stängd länge. Där har hela 279 000 gatstenar lagts, busshållplatser anlagts liksom en damm med en fontän.

Nästa inflyttning sker i elvavåningshuset med 54 lägenheter den 8 december. Den 19 januari blir det inflyttning i 13-våningshuset som består av 49 lägenheter.
Nästa inflyttning sker i elvavåningshuset med 54 lägenheter den 8 december. Den 19 januari blir det inflyttning i 13-våningshuset som består av 49 lägenheter. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderBostadsrätterFitness24SevenKarlstadKarlstadhusKarlstads universitetLägenheterMaria FrykblomPrepartSundsta torgSundstabadetValmet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.