Hoppa till huvudinnehållet

Svag ekonomi tvingar flera öppna förskolor till nedskärningar: ”En stor sorg”

Publicerad:
Öppna förskolan på Ruds familjecentral påverkas av beslutet. Nu tvingas verksamheten vara stängd under torsdagar.
Öppna förskolan på Ruds familjecentral påverkas av beslutet. Nu tvingas verksamheten vara stängd under torsdagar. Foto: Karlstads kommun

Tre av Karlstads öppna förskolor kan bara ha öppet fyra dagar i veckan. Det har enhetschefen beslutat i ett led att få rätsida med den ansträngda ekonomin.

– Det saknas konsekvensanalys, menar två kritiska röster inifrån verksamheterna som nu drabbas.

Karlstads kommun tvingas skära ner i tre verksamheter med 20 procent.

Detta innebär att öppna förskolorna i familjecentralerna på Rud och Västerstrand kommer att var stängda på torsdagar och den nystartade öppna förskolan på Kronoparken kommer att vara stängd på onsdagar.

– I 2023 års budget gör de här tre öppna förskolorna ett underskott på 300 000 kronor. Det behöver man komma i ram med inför 2024. Man har helt enkelt en lite för stor kostym utifrån den budget man har, menar Sarah Thorén, förskolornas utbildningschef.

Kritiska röster

Flera personer inom verksamheterna är nu kritiska till förändringen.

– Det har gått alldeles för fort. Man har inte gjort en tillräcklig analys om vad det här får för konsekvenser. Det påverkar hela familjecentralens samverkansupplägg – inte bara de öppna förskolorna. Föräldrastödet kommer att minska. Det är en stor sorg, säger en person inom verksamheten som vill vara anonym.

En annan person inom verksamheterna menar att beslutet går stick i stäv med politiken.

– Man går ut och säger att vi ska jobba förebyggande och nå de unga föräldrarna. Vi ska förbygga skolproblem och gängkriminalitet och så väljer man att kapa i de två familjecentraler som dessutom båda ligger i socioekonomiskt utsatta områden.

Dålig tidpunkt

Tidpunkten för beslutet kritiseras också.

– Vi har lagt flera timmars arbete på en årsplanering som nu gjorts helt i onödan.

Beslutet är fattat av enhetschefen Ulrica Segerström som har budgetansvaret.

– Efter det här sparkravet har jag vänt och vridit på alla stenar. Den största kostnaden är personalkostnader och det är det jag som enhetschef kan styra över, säger hon och fortsätter:

– För att det skulle bli så liten påverkan som möjligt valde jag att dra ner 20 procent på varje öppen förskola. För att tillgängligheten fortfarande ska finnas kvar på alla tre områden. Så att vi inte förlorar ett område.

Ulrica Segerström, enhetschef, barn- och ungdomsförvaltningen, Karlstads kommun.
Ulrica Segerström, enhetschef, barn- och ungdomsförvaltningen, Karlstads kommun. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Förändringen innebär också förändringar för tre anställda pedagoger – men ingen kommer att förlora sitt arbete.

– Jag har ordnat så att förskolelärarna inte förlorar sina heltidstjänster. Istället får man en dag i veckan kliva in och arbeta på en förskola i kommunen.

Kritiska röster menar att det inte har gjorts någon risk- och konsekvensanalys, vad säger du om det?

– Jag kommer att sitta med mina medarbetare och göra en sådan analys i nästa vecka.

Men är det inte mer normalt att man gör en sådan innan man fattar beslut?

– Jo, det kan man göra, men i det här läget har vi inte hunnit detta. Det här har gått ganska fort och mitt krut har legat på att ordna så att förskolelärarna fortsatt kan ha fasta tjänster. Det har varit mitt största fokus.

”Kvaliteten påverkas inte”

Vidare menar Ulrica Segerström att kvaliteten inte kommer att bli lidande.

– Det här handlar bara om att vi får planera om eftersom det blir förändringar.

– Alla tre verksamheter är kopplade till SFI och vi ser redan idag att vårdnadshavarna besöker alla våra öppna förskolor. Det är alltid någon av de tre platserna som har öppet. Även om det nu bara är 80 procent istället för 100, så når vi ut till fler eftersom vi nu utökat området till Kronoparken, säger hon.

Öppna Förskolan Kronoparken, som invigdes för drygt sex veckor sedan tvingas nu stänga på onsdagar.
Öppna Förskolan Kronoparken, som invigdes för drygt sex veckor sedan tvingas nu stänga på onsdagar. Foto: Karlstads kommun

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiFörskolorKarlstads kommunKronoparkenRudSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.