Hoppa till huvudinnehållet

Motorikonen ”Flash” om padelhallsdöden i Karlstad: ”Vafan hände?”

Publicerad:
Janne ”Flash” Nilsson spelar padel varje dag.
Janne ”Flash” Nilsson spelar padel varje dag. Foto: Lisa Olaison

Det var under pandemin som hela landet började sjunga med i padelkörens melodi och där alla verkade vara med på noterna.

Janne ”Flash” Nilsson är en av alla padelentusiaster som var med om sportens uppgång och fall. Här berättar han för NWT om padelhallsdöden i Karlstad.

– Herregud, sa jag för mig själv. Jag undrade vafan det var som hände?, säger den gamla racingföraren.

Mitt i pandemin förvandlades padelsporten från en doldis till en nationell superstjärna som bländade den svenska idrottshimmelen.

Hallarna föddes ur betongen och slungades upp som en kollektiv trädgård.

Som flest fanns det upp mot 85 stycken olika padelbanor i Karlstad och det var då Janne ”Flash” Nilsson la händerna i ansiktet och skakade på huvudet.

– Det räcker med att du är någorlunda begåvad och har gått ut högstadiet för att lista ut att det aldrig skulle funka i längden.

Motorsportsikonen Janne ”Flash” Nilsson.
Motorsportsikonen Janne ”Flash” Nilsson.

Flash, en man som en gång tävlade på högvarv har nu parkerat vid padelhallarna och bytt ut motorolja mot bollar.

– Jag började hösten 2018, idag spelar jag varje dag. Jag gillar padel för att det är så enkelt och alla kan spela oavsett om du är 8 eller 80 år gammal.

Då var du med under pandemin när padelfebern bröt ut i Sverige?

– Ja, det var helt hysteriskt. Jag var med när folk planerade padelmatcher från klockan sex på morgonen till klockan tolv på natten.

Jan ”Flash” Nilsson

Namn: Jan Nilsson

Smeknamn: Flash

Födelsedatum: 15 december 1960 (62 år)

Födelseplats: Karlstad, Sverige

Racingkarriär: SM-mästare i Formel 3, etta i Renault Clio Nordic Cup och två guld i STCC, med mera.

Aktuell: Spelar padel mellan 6-11 timmar i veckan på Nordic Wellness Padel vid Karlstad Strand.

Janne Nilsson berättar att i takt med att kommunens idrottsanläggningar släcktes ner under pandemin som samhället i övrigt, växte padelhallarna fram från privata aktörer som kunde hålla öppet.

Han pratar om att när inget annat var möjligt, var padeln där som en öppen dörr till en annan värld.

Att spela padel blev ett sätt att överleva den tysta vardagen, ett sätt att trotsa rastlösheten när jobben förvandlades till virtuella möten och dagarna blev digitala maraton.

– Du fick inte spela fotboll, hockey eller innebandy, allt var nedstängt. Du kunde inte ens gå på bio och alla jobbade hemifrån. Det var då det exploderade och det blev en överetablering av padelhallar helt enkelt.

Janne Nilsson snackar padel med Filip Ivansson och Victoria Gråberg.
Janne Nilsson snackar padel med Filip Ivansson och Victoria Gråberg. Foto: Lisa Olaison

Han menar på att en överetablering av padelhallar kombinerat med att pandemin släppte sitt strypgrepp över samhället ledde till den stora padelhallsdöden i landet.

Samhället återgick till det normala, folk återvände till sina arbetsplatser, andra sporter, fritidsaktiviteter och padeln förlorade sin lockelse hos många.

– Det som är viktigt att påpeka är att det var padelhallarna som dog ut, inte sporten. Padeln började växa i Sverige redan 2016 men fick sig ett rejält lyft under pandemin, sedan gick det ner till normalläget igen och har fortsatt växa sedan dess.

I den animerade Disneyfilmen ”Bilar 2” gjordes särskilda versioner för olika länder. I den svenska versionen ersattes karaktären Jeff Gorvette med en lokalt etablerad figur. Den svenska karaktären är en blå bil med tre gula kronor på motorhuven och heter Flash. Rösten för denna karaktär gjordes av Jan ”Flash” Nilsson.
I den animerade Disneyfilmen ”Bilar 2” gjordes särskilda versioner för olika länder. I den svenska versionen ersattes karaktären Jeff Gorvette med en lokalt etablerad figur. Den svenska karaktären är en blå bil med tre gula kronor på motorhuven och heter Flash. Rösten för denna karaktär gjordes av Jan ”Flash” Nilsson. Foto: ""

Kanske är det här en engångshändelse och en unik notering i den svenska idrottshistorien.

– Det här är något som aldrig har hänt förut och som förmodligen aldrig kommer att hända igen. Padelhallarna var ju det enda som var öppet under pandemin, klart att folk ville spela då och att det blev ett högt tryck. Jag tycker det är fel att kalla det för någon kris i dagens läge.

Vad krävs för att sporten ska få sig samma uppsving igen?

– En till pandemi, kanske? Nej, men den är fortfarande väldigt stor i Sverige om man tittar på antalet utövare. Jag tror att padeln måste få igång någon typ av klubbkänsla och arrangera fler tävlingar, säger Janne Nilsson.

Han fortsätter:

– Sporten mår bra och det är fler utövare i år än vad det var förra året, så det där med att folk tror att alla har slutat spela stämmer inte.

Antal licenserade spelare och föreningar

Antal licenserade spelare:

2014: 100

2015: 200

2016: 500

2017: 750

2018: 975

2019: 1 200

2020: 2 000

2021: 2 300

2022: 5 100

2023: 5 630

Antal föreningar:

2014: 25

2015: 38

2016: 46

2017: 51

2018: 63

2019: 75

2020: 90

2021: 106

2022: 170

2023: 200

Fotnot: Siffrorna för 2023 är från första kvartalet av året. Hela summeringen är inte gjord ännu.

Källa: Svensk Padel och Matchi

Janne Nilsson berättar att han ofta upplever en skadeglädje från allmänheten när det rapporteras om padelhallars nedläggningar.

Han vittnar om detta underliga folknöje när hall efter hall tappar sin puls.

– Det där har jag aldrig förstått mig på. Varje gång jag lägger upp en bild i sociala medier när jag spelar padel så är det alltid någon som ska kommentera att det ser tomt ut i hallen.

Han beskriver det som att varje stängd hall är en triumf för dem som aldrig förstod sig på tjusningen med padeln.

– Vi svenskar är ju så jäkla gnälliga. Padel är kul och de flesta gillar att jaga en boll. Det är ett enkelt sätt att röra på sig, dessutom är det väldigt socialt. Om fler bara skulle förstå sig på det så skulle folk må mycket bättre, det gör man genom att aktivera sig, avslutar Janne Nilsson.

Personer som bokat bana och antalet spelade timmar

Unika personer som bokat bana de senaste åren i hela Sverige

2022: 421 000 unika personer

2021: 540 000 unika personer

2020: 410 000 unika personer

2019: 169 594 unika personer

Antal spelade timmar

2022: 5 291 timmar

2021: 5 800 timmar

2020: 4 600 timmar

2019: 1 800 timmar

Fotnot: Utifrån siffrorna är bedömningen från Svenska Padelförbundet och Matchi att allt fler väljer att spela padel i någon typ av organiserad form där färre banbokare bokar banor för fler personer.

Det kan vara kurser, ligaspel eller verksamhet i föreningsform, där föreningen eller kursansvarige bokar bana för sina föreningsmedlemmar och deltagare.

Matchi kommer att dela med sig av nya siffror när 2023 är summerat.

Källa: Svensk Padel och Matchi

Kraftig ökning av tävlingslicenser och antalet turneringar

• Under året har antalet medlemsföreningar i Svenska Padelförbundet ökat från 106 vid förra årsskiftet till 220 stycken efter första kvartalet 2023.

• Antalet aktiva medlemmar i förbundets föreningar är ungefär 50 000 personer.

• Svenska Padelförbundets statistik visar att antalet licensierade tävlingsspelare ökat från 2 100 vid förra årsskiftet till drygt 5 600 i mars 2023.

• 800 av dessa är ungdomar. 250 sanktionerade tävlingar arrangerades under 2022 mot 50 stycken 2021.

• Sammanfattningsvis visar statistiken att antalet bantimmar minskar något för år 2022 men att antalet utövare som återfinns i föreningar och som tävlingsspelare ökar.

• Statistiken visar att padel fortfarande är en attraktiv idrott med väldigt många utövare – både vad gäller spontana spelformer men också i organiserad föreningsform.

Källa: Svensk Padel och Matchi

Artikeltaggar

Janne NilssonKarlstadNordic WellnessPadelSportSTCC

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.