Hoppa till huvudinnehållet

Kristinehamnaren hörs av miljoner lyssnare – prisas: ”Började nästan gråta”

Publicerad:
Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Johan Mathias Sommarström kom på ett sällsynt besök i barndomsstaden Kristinehamn i våras. Arkivbild.
Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Johan Mathias Sommarström kom på ett sällsynt besök i barndomsstaden Kristinehamn i våras. Arkivbild. Foto: Magnus Carlsson

Kristinehamnaren Johan Mathias Sommarström på Sveriges Radio får Sveriges Radios språkpris 2023.

– Jag började nästan gråta när jag fick motiveringen uppläst för mig, säger han.

Men vid årsskiftet slutar han som utrikeskorrespondent efter åtta händelserika år.

Just nu är han hemma i Stockholm för att få en liten välbehövlig paus från den hektiska vardagen. Annars är det Johan Mathias Sommarström som för närvarande bevakar den infekterade Israel-Palestina-konflikten (med Istanbul i Turkiet som bas), en konflikt som han inte beskriver i några upplyftande termer.

– Jag fruktar för vart det här kan ta vägen. Det är en konflikt som alltid har funnits med två sidor som vägrar att försonas. Nu är det värre än någonsin. Spridningsrisken är dessutom stor. Det känns tyvärr som en olöslig konflikt, säger Johan Mathias Sommarström.

Han reser hem till Sverige med jämna mellanrum, men särskilt många dagars ledighet blir det aldrig. För den som tror att en utrikeskorrespondent som reser hem till Sverige kan ”koppla av” misstar sig, säger han.

– Det är svårt att återgå till någon sorts normal svensk vardag när man kommer ifrån platser där det är intensivt och brutalt och pågår ett stort lidande bland civila. Det var samma sak när jag var i Ukraina strax efter att kriget hade brutit ut. När jag kom hem var det omöjligt att sluta tänka på Ukraina. Det hade varit bättre att stanna kvar och ta sin lilla vila där istället.

Vid årsskiftet slutar han dock som utrikeskorrespondent. Han är fortsatt anställd av Sveriges Radio men säger att ingenting är klart och bestämt ännu när det gäller framtiden.

– Vi får se om det dyker upp något annat spännande. Förhandlingar pågår. Jag har varit korrespondent i åtta år nu, vilket är ovanligt länge. Jag har haft det bra.

Under torsdagen blev det klart att han tilldelas Sveriges Radios språkpris 2023.

Hur känns det?

– Ojoj, det var otroligt omtumlande. Språket är ju mitt främsta redskap. Det är med det jag beskriver och målar människor, känslor och scener. Det är ett fint erkännande.

Hur låter en bra radioröst skulle du säga?

– Man behöver ha ett engagemang. Man ska tala som att man samtidigt står och gestikulerar. Man ska ha en eld och ett driv. Man får inte låta som en gammal byråkrat. Är man för torr och tråkig stänger folk av eller lyssnar på något annat, säger han.

Johan Mathias Sommarström berättar att han alltid går tillbaka och lyssnar på gamla inspelningar för att analysera sina egna insatser.

– Jag är självkritisk och vill alltid bli bättre.

I motiveringen står det bland annat: ”En empatisk följeslagare i världens och språkförrådets alla vrår som träffsäkert varvar det poetiska med det brutalt vardagliga och på så vis levandegör livsöden och ofattbara katastrofer med ord som likafullt sprider små, små frön av hopp.”

Johan Mathias Sommarström säger att han blev väldigt rörd av motiveringen.

– Framförallt när jag hörde det där med det empatiska och poetiska. Det kändes nästan overkligt.

Johan-Mathias Sommarström på plats i Lviv i Ukraina våren 2022.
Johan-Mathias Sommarström på plats i Lviv i Ukraina våren 2022. Foto: Privat

Vad får du för reaktioner från lyssnarna?

– Jag får många mejl och kommentarer på sociala medier nästan varje dag. Ofta är det positivt. Folk kan berätta hur de har blivit berörda av det jag berättar. Det ser jag som ett kvitto på att jag har lyckats.

Han fortsätter:

– Men det är också en del hat, speciellt nu när jag bevakar Israel-Palestina-konflikten. Det är israeler som tycker att jag är för propalestinsk och palestinier som tycker att jag är för proisraelisk. De tycker inte att jag ger hela bilden. Men att kunna ge hela bilden i varje nyhetsinslag är väldigt svårt.

Johan Mathias Sommarström föddes i Kristinehamn, men flyttade senare till Dalarna.

– Idag har jag inga släktingar kvar i Kristinehamn tyvärr. De jag hade har flyttat eller dött. Jag vet att det låter lite deprimerande. Men jag försöker ändå åka förbi då och då. Det är en mysig liten stad vid Vänern. Jag gillar lunken i Lusasken, säger Johan Mathias Sommarström glatt med sin prisade radioröst.

Artikeltaggar

FörsvarIsrael–Palestina-konfliktenJohan Mathias SommarströmKatastroferKonflikterKristinehamnNöje/KulturPolitikSociala medierSveriges RadioUkrainaVänern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.