Hoppa till huvudinnehållet

Reser med Rosa bussarna: Emelie har valt upplevelser framför bekvämlighet

Publicerad:
Emelie Wastelius framför tusen torii-portar på Fushimi Inari-helgedomen i Kyoto.
Emelie Wastelius framför tusen torii-portar på Fushimi Inari-helgedomen i Kyoto. Foto: Emelie Wastelius

Det började med tio veckor genom Afrika 1999, sedan dess har Emelie Wastelius i Karlstad upptäckt stora delar av världen med researrangören Rosa bussarna.

Upplevelser får gå före bekvämlighet, på många av resorna sover man i bussen och lagar mat tillsammans.

– Det jag gillar med dem är att du kan resa själv men du behöver inte vara ensam, säger hon.

Emelie Wastelius, 48, arbetar som kommunikationsstrateg i Karlstads kommun, gillar att resa och tar chansen att besöka andra länder så ofta hon kan. Gärna när temperaturen kryper under nollan på hemmaplan.

– Jag är inget fan av vintern, säger hon.

Hon är van att fixa boende och transport på egen hand eller ihop med kompisar, men när hon valt att åka med en researrangör har det blivit med Rosa bussarna.

2009 gjorde Emelie Wastelius en långresa i Sydamerika. Här  transporteras bussarna över Titicacasjön i Bolivia.
2009 gjorde Emelie Wastelius en långresa i Sydamerika. Här transporteras bussarna över Titicacasjön i Bolivia. Foto: Emelie Wastelius

– Man kan åka på gruppresor där man blir visad runt och en guide berättar allt, men jag gillar att jag får välja själv utifrån vad som finns att se och tips från de andra resenärerna.

– Med Rosa bussarna har du en rutt, boende och reskamrater, sedan ansvarar du själv för vad du vill göra under resan. Under resorna gör vi saker ihop, får jag inte med mig någon annan gör jag det själv.

Rundtur i Japan

Hon är nyligen hemkommen efter sin åttonde resa med Rosa bussarna, en tre veckor lång rundtur i Japan.

”Tokyo är kontrasternas stad. Från den livliga korsningen vid Shibuya med alla övergångsställen och trafikljus är det bara 20 minuter till de gamla kvarteren”, berättar  Emelie Wastelius.
”Tokyo är kontrasternas stad. Från den livliga korsningen vid Shibuya med alla övergångsställen och trafikljus är det bara 20 minuter till de gamla kvarteren”, berättar Emelie Wastelius. Foto: Emelie Wastelius

– Japan har alltid varit ett drömresmål med en annorlunda kultur jämfört med länder jag besökt tidigare. Där finns allt från det traditionella till cosplay.

– Vi besökte bland annat Tokyo som verkligen är kontrasternas stad och Kanazawa som är känt för att ha Japans finaste trädgårdar, det är en gammal stad med geishakvarter. Vi var även i Kyoto och Hiroshima som jag tyckte mycket om, säger hon.

Tradition möter teknik i  Kanazawa.
Tradition möter teknik i Kanazawa. Foto: Emelie Wastelius

Hon har längtat till Japan men väntat med att åka dit.

– Jag tänker att såna här lite lägre resor i Afrika eller Sydamerika, när man sover i bussen och lagar egen mat, gör man när man är lite yngre, nu kan man göra lite bekvämare resor där man bor på hotell och äter på restaurang, säger hon.

Lunchstopp på resan till Rwanda och Uganda.
Lunchstopp på resan till Rwanda och Uganda. Foto: Emelie Wastelius

Hur upptäckte du Rosa bussarna?

– Det började 1999 när jag och en kompis åkte på en tio veckor lång Afrikaresa från Kapstaden i Sydafrika upp till Nairobi i Kenya. Det var kul att vara borta så länge och att lära känna nytt folk.

30 år tidigare såddes fröet till familjeföretaget Anders Eriksson Travel AB, mera känt som Rosa bussarna, när Anders Eriksson och en kompis tog en Scaniabuss från Njurunda utanför Sundsvall till Indien.

Det gav mersmak och resorna och resenärerna blev fler.

Midnattssol i Kilpisjärvi, Finland. Boendet är alltid med, det är bara att gå och lägga sig i bussen när man är trött.
Midnattssol i Kilpisjärvi, Finland. Boendet är alltid med, det är bara att gå och lägga sig i bussen när man är trött. Foto: Emelie Wastelius

De första tio åren handlade det nästan enbart om bussresor till Indien. I dag arrangerar man ett 70-tal resor per år runt om i världen varav hälften med andra transportmedel än de rosa bussarna. I stället åker man med lokala transportmedel som tåg, båt eller inhyrda bussar, man har också cykel- och dansresor.

Sover i bussen

I Japan reste Emelie runt med tåg, bland annat höghastighetståget shinkansen och sov på hotell, men oftast när hon rest med bolaget har det varit i just en rosa buss. Istället för hotell har hon och hennes medresenärer sovit i bussen eller på busstaket.

– Inne i bussen är det stolar och bord på dagen, när man stannar för natten kan man bygga ut sängar. Man lägger också ut madrasser över hela taket och spänner en presenning som vindskydd över.

Trots att man lever tätt och lagar mat ihop blir det sällan problem.

Gemensam morgongymnastik i Ukraina innan resan fortsätter.
Gemensam morgongymnastik i Ukraina innan resan fortsätter. Foto: Emelie Wastelius

– Det kan vara en utmaning att sova med andra människor på en mindre yta, det ska man vara medveten om. Det är oftast någon som snarkar men med lite öronproppar och annat brukar det gå bra. De allra flesta som åker vet om att man är många personer på en liten yta, de har tålamod, ödmjukhet och respekt för det.

Hittar vänner

Många har funnit nya vänner eller partners under resorna. Åker man på flera resor är det stor chans att man hittar någon bekant man rest ihop med tidigare.

På flera orter i Sverige arrangerar resenärerna återträffar, Pink pub, en gång i månaden, bland annat i Karlstad.

– 2015 startade jag och några till den först träffen i Karlstad. Vi är inte jättemånga men vi är ett gäng som försöker ses första torsdagen varje månad. Då äter vi och pratar reseminnen och livet i stort och smått. Det är trevligt, säger Emelie.

Resan till Island förra året var Emelie Wastelius kortaste hittills med Rosa bussarna.
Resan till Island förra året var Emelie Wastelius kortaste hittills med Rosa bussarna. Foto: Emelie Wastelius

Det tog tio år mellan första och andra resan.

– 2009 åkte jag till Sydamerika och reste i två månader från Equador till Brasilien via Peru, Bolivia och norra Argentina.

Efter det har det blivit sex resor till, än så länge.

Var har du varit?

– Jag har gjort Rwanda-Uganda, där jag sett bergsgorillor och rest runt på safari.

– Sedan har jag gjort Centralamerika från Panama till Mexiko, och Östeuropa. Då började vi i Stockholm och åkte över till Litauen och vidare genom Vitryssland, Ukraina ner till Moldavien, Transnistrien, Rumänien, Bulgarien till Medelhavet och Albanien, Montenegro och Kroatien. Det tog tre veckor.

Den kortaste turen hon gjort är Island runt på tio dagar.

Afrika sticker ut

Vissa resor återkommer, en resa som hette Nordkalotten, som Emelie åkte, har bara gjorts en gång.

– Den gick genom Finland och Ryssland upp till Murmansk. Sedan Nordnorge via Treriksröset och ut på Lofoten och tillbaka till Kiruna. De som ville kunde avsluta med att vandra uppför Kebnekaise. Det var väldigt spännande att vara vid rysk-norska gränsen men det är inget jag åker tillbaka till.

När man besökte  Hiroshima åkte man även ut till berget Misen på ön Miyajima utanför stan.
När man besökte Hiroshima åkte man även ut till berget Misen på ön Miyajima utanför stan. Foto: Emelie Wastelius

Vilken länder har varit mest intressanta av dem du besökt med Rosa bussarna?

– Det är svårt men Afrika är alltid speciellt att resa i. Där är just bussarna ett väldigt bra sätt att resa på, man kommer till platser man kanske inte skulle ha kommit till om man åkt själv.

Har du råkat ut för något obehagligt under resorna?

– Jag har inte varit med om något för egen del. Det är mer att det varit obehagligt i vissa områden, men oavsett vem man reser med ska man ju vara vaksam.

Funderar du på en ny resa med Rosa bussarna?

– Ja det tror jag. Jag har kollat på en resa i Centralasien längs Sidenvägen genom länder som Uzbekistan, Kazakstan, Kirgizistan och Tadzjikistan som de lyckats köra några år.

Artikeltaggar

AfrikaBåtarBussarFritid och livsstilHotellJapanKarlstadResorRestauranger

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.