Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad CCC kan slå säljrekord – har tecknat miljonkontrakt

Publicerad:
2023 blir ett mycket bra år för Karlstad CCC, trots lågkonjunkturen. Man räknar med säljrekord sedan starten 2011, bland annat tack vare ett nytecknat avtal på nästan 7,2 miljoner för en treårig kongress, berättar vd:n Mattias Nord.
2023 blir ett mycket bra år för Karlstad CCC, trots lågkonjunkturen. Man räknar med säljrekord sedan starten 2011, bland annat tack vare ett nytecknat avtal på nästan 7,2 miljoner för en treårig kongress, berättar vd:n Mattias Nord. Foto: Lisa Olaison

Trots de tuffa tiderna med bland annat färre konserter samt ökade kostnader går ändå Karlstad CCC mot ett positivt resultat för 2023.

– Fantastiskt! Det beror bland annat på att året ser ut att bli bästa säljåret någonsin. I dagarna har vi tecknat ett avtal på nästan 7,2 miljoner för en treårig kongress.

Det berättar Mattias Nord, vd för Karlstad CCC.

2022 var ett riktigt bra år för anläggningen vid Klarälvens strand med en omsättning på drygt 43 miljoner kronor och en vinst på 3,6 miljoner. I år är läget tuffare efter att konjunkturen har vänt ner.

– Så är det. Antalet konserter har minskat med 40 procent och den lokala konferensmarknaden har också gått ner en hel del. Det är helt naturligt att folk håller igen när det är lite tuffare tider.

46 miljoner i omsättning

– Men trots detta ser årets omsättning ut att öka och landa på strax under 46 miljoner kronor. Vi räknar med en vinst på under 1 miljoner kronor och att det trots allt blir ett plusresultat anser jag är fantastiskt med tanke på rådande läge, säger Mattias Nord.

Det finns ett antal orsaker till att 2023 ändå har varit ett bra år för Karlstad CCC. En är att man har gjort om sin säljmodell.

– Våra projektledare är numera ännu mer ansiktet utåt mot våra kunder även när vi säljer in nya avtal. När bolagen redan känner vår personal är det lättare att förlänga gamla kontrakt.

Ny hemlig kongress

– 2023 ser ut att bli vårt bästa säljår sedan vi öppnade 2011. En förklaring är att vi dagarna har tecknat ett avtal på nästan 7,2 miljoner kronor som innebär att en kongress väljer Karlstad och CCC tre år i rad. Jag kan dock ännu inte berätta vilken kongress det rör sig om.

En annan framgång under året var att Karlstad CCC under september satte nytt omsättningsrekord på drygt 10 miljoner kronor för en enskild månad.

– Det berodde bland annat på det norska eventbolaget EY consulting som hade ett stort arrangemang hos oss, säger Mattias Nord.

Ökade kostnader

Enligt honom beräknas de annars lite tuffare tiderna fortsätta under 2024.

– Vi räknar med ytterligare en större hyreshöjning på en bit över 500 000 kronor och på två år hamnar höjningen på nästan 1,5 miljoner.

– Till det kan läggas ökningar av personalkostnader och råvarukostnader som drivs av inflationen. Det krävs omsättningsökningar och att vi jobbar smartare för att motverka det.

Däremot ser läget betydligt bättre ut för 2025-2027.

– Anledningen är att vi har tecknat flera långa avtal för de kommande åren. 2025 kan bli vårt bästa år någonsin med tanke på det och vi sitter samtidigt i en hel del andra förhandlingar på marknadssidan. Dessutom tror vi även att konjunkturen vänder uppåt. Det ger oss mycket framtidstro.

Vill bredda verksamheten

Karlstad CCC konkurrerar med ett 20-tal andra konsert- och kongressanläggningar i landet och organisationen består av cirka 35 helårstjänster. Sammanlagt finns ungefär 200 personer i lönesystemet.

Man jobbat för att bredda verksamheten ytterligare.

– Som vi avslöjade i veckan blir det i april en ny trädgårdsmässa som får namnet Sköna, gröna trädgård. Det blir spännande att följa det mottagandet. Vi vill även bygga ut med lägerverksamhet och musikkvällar.

– På sikt hoppas vi att vår anläggning kan få ett hotell på dagens stora parkering. Det skulle ge oss en ännu mer komplett anläggning, säger Mattias Nord.

Artikeltaggar

AvtalEkonomiKarlstadKarlstad CCCKlarälvenKonjunkturKonserterMattias NordOmsättning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.