Hoppa till huvudinnehållet

Kjell Göthe: Styrkebesked från Saab

Publicerad:
ÖB Micael Bydén har lämnat över sina råd till regeringen om hur Sverige bör agera i den närmaste framtiden när vi nu rustar försvaret.
ÖB Micael Bydén har lämnat över sina råd till regeringen om hur Sverige bör agera i den närmaste framtiden när vi nu rustar försvaret. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För Sverige är det viktigt att så snabbt som möjligt bygga upp ett starkare försvar enligt de beslut som tagits av riksdag och regering, skriver Kjell Göthe.

Försvarskoncernen Saab överträffar i senaste rapporten (tredje kvartalet 2023) högt ställda förväntningar. Resultatet blev 656 miljoner kronor jämfört med 324 miljoner för andra kvartalet. Ökningen i beställningar är den största på trettio år.

Vd Micael Johansson ser kraftigt stigande försvarsutgifter runt om i världen och i minst tio år framåt kommer vi att ha tillväxt i branschen, spår han och tillägger: Att ha ett starkt försvar är ett uppvaknande för många länder.

Aktien har sedan årsskiftet stigit med 40 procent och enligt Dagens Industri är Karlskogabaserade affärsenheten Dynamics stjärnan i koncernen. Vilket styrkebesked som ges. Det måste kännas betryggande för hela totalförsvaret. För Sverige är det viktigt att så snabbt som möjligt bygga upp ett starkare försvar enligt de beslut som tagits av riksdag och regering. Men det är förstås också angeläget med Natomedlemskap. Vårt militära försvar får då en helt annan uppbackning och ökar därmed rejält i styrka. En sådan utveckling kommer också att gynna försvarsindustrin i form av nya beställningar.

Som medlem av Nato väntas Sverige få en viktig roll i bevakningen av Östersjön, som måste bli mycket bättre. Vi har redan sett en rad sabotage av olika slag mot rör och ledningar som ligger på Östersjöns botten. På havsytan förekommer dessutom en hel del mystiska transporter av handelsfartyg av och till.

Med Sverige som medlem i Nato kan en effektivare bevakning av Östersjön bli verklighet med Visbykorvetter och våra ubåtar. Båda enheterna är specialbyggda för Östersjön och har avancerad smygteknik. Det gör dem extremt lyhörda. Lägg en ubåt under ytan mitt i Östersjön (på internationellt vatten) och den läser av stora områden, ja ända in till kustremsan i öster. Vi får säkerligen också en roll i luftförsvaret av Norden med våra JAS Gripenplan samt i försvaret av Finlands gräns.

ÖB Micael Bydén har lämnat över sina råd till regeringen om hur Sverige bör agera i den närmaste framtiden. Försvarsmakten vill satsa mer på bland annat luftförsvaret och att tillsammans med Nato verka för stridskrafter utanför Sverige. Men den prioriteringen skulle kunna innebära att uppbyggnaden av vår nya armé kan bli fördröjd.

Av ÖB:s råd framgår också att två tidigare beslutade brigader kan försenas. Det är definitivt inte bra! ÖB varnar ju dessutom i samma skrivelse för att svensk försvarspolitik måste beakta risken att Rysslands krig mot Ukraina kan eskalera till ett angrepp mot andra stater. Självfallet skall vi som medlem ställa upp på Natos önskemål. Men det är också viktigt för Nato att Sverige ytterligare vässar sitt försvar om det värsta skulle hända.

Putins fullskaliga anfallskrig mot Ukraina fortsätter. Ryska soldater ödelägger städer och byar, plundrar, våldtar och mördar för att skapa uppgivenhet hos civilbefolkningen. Jag vill kalla detta för vad det är: Bestialiska terrorattacker! För övrigt bör vi noga följa Putins agerande och Rysslands uppträdande. Falska nyheter sprids systematiskt till oss.

Vi har omfattande attacker på datorer och datasystem, som drabbar både näringsliv och Försvarsmakten. Därför bygger ÖB nu upp en enhet för dataförsvar. Och Carl Bildt har fått i uppdrag att se över svensk underrättelseverksamhet och vässa den.

Till dig som medborgare vill jag sluta med uppmaningen: Var extra uppmärksam framöver på egendomligheter du möter i vardagslivet.

Kjell Göthe

Politisk krönikör

Artikeltaggar

Carl BildtDagens IndustriFörsvarsmaktenFörsvarspolitikJAS 39 GripenKjell GötheKrigMicael BydénMilitärNatoÖstersjönPolitikRysslandSaabSaab DynamicsUbåtarUkrainaUkrainakriget