Hoppa till huvudinnehållet

Jämnt och tight men långt ifrån en slump att Färjestad vinner

Publicerad:
Foto: FREDRIK KARLSSON

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det var ont om lediga isytor i Löfbergs Arena den här kvällen.

Kamp, kamp och åter kamp, men det var absolut ingen slump att det är Färjestad som vinner matchen, anser NWT:s krönikör Mikael Solberger.

Ejdsell om dunderkanonen: ”Det läget får jag aldrig igen”

Ni som läser om hockey har vid ett närmast oräkneligt antal tillfällen läst att det är jämnt och tight i SHL.

Lördagens match mellan Färjestad och Örebro var ett praktexempel på det. Under långa stunder var det kamp om varenda kvadratmeter på isytan i Löfbergs Arena.

Men är det då en slump att de tre poängen blev kvar i Värmland och Örebro fick åka hem till Närke tomhänta?

I mina ögon är det långt ifrån det. Färjestad har en ruskig bredd i truppen och den avgör matcher likt den här, även om 3-0 kanske var väl stora siffror.

Vi tar ett exempel från mitt i den andra perioden. Lucas Forsell ligger en bra bit efter Örebroförsvararen ner bakom Örebros mål men trots det vinner han duellen och till slut blir det en offensiv tekning av det hela.

Det jobbet innebar att kedjan Ejdsell-Kellman-Nilsson får börja i anfallszon och det blev ett enormt tryck mot Örebros mål och Kellman har även en puck i stolpen.


Där och då tänkte jag att nu kommer Örebro att malas ner men till min förvåning var man väldigt starka i slutet av den andra perioden.

Men det blir ändå till slut så att Färjestad får skörda på sin starka stund innan den andra periodens powerbreak.

Victor Ejdsell var ruskigt nära att göra 2-0 tidigt i den tredje perioden men hans bössa skulle få tala lite senare. Han kom i ett sådant läge mitt i slottet som man kanske egentligen endast ska få göra på träning och det är svårt att påstå att Jonas Arntzen i Örebromålet var nära att rädda projektilen som kom farande.

En resa till Schweiz i början på veckan, en tur till Linköping, där en förlust lika gärna kunde varit en seger, mitt i den är uppenbart inget problem för Färjestads breda lagbygge den här säsongen.

Ett lag i harmoni som vinner den här typen av matcher, det är som sagt ingen slump.


Örebro är i en annan del av det psykologiska landet. Efter en bra inledning på säsongen är man det formsvagaste laget sett över de tio senaste omgångarna. Det är naturligtvis ingen slump att Örebro förlorar den här typen av matcher om vi vänder på resonemanget.

Alla vet att Örebro är bättre än vad tabellplaceringen visar, men när det är motvind i idrott så är det motvind och det gäller såklart även på Närkeslätten.


En fullsatt hall gav en härlig stämning, som det ska vara på en lördag. Örebroklacken inledde med: ”Ni har sämre klack än Bofors”, men det fick man såklart äta upp och när hemmafansen eldade på som mest satt man bara och njöt. På nytt kom det ett bevis för att liveidrott är helt överlägset.

Men visst är det väl ändå så att rivaliteten mellan klubbarna håller på att växa mer och mer?

Jag skulle mer än gärna se en slutspelsserie mellan lagen om några månader.

Om den skulle bli jämn och tight?

Skulle tro det!

Mitell hyllar laget – och förklarar målvaktsvaletAndra SHL-nollan för Carl Lindbom: ”Betydde mycket att få förtroendet igen”

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeySport