Hoppa till huvudinnehållet

Guldjubel på hemmaplan – och brons: ”Prestationsmässigt väldigt bra”

Publicerad:
William Tran från Karlstad karateförening fixade två medaljer på SM i Karlstad.
William Tran från Karlstad karateförening fixade två medaljer på SM i Karlstad. Foto: Adina Schnelzer

Först tog han SM-guld i kata U21. Och sedan, efter en knallhård semifinal, fixade William Tran från Karlstad karateförening brons i kata senior i Fröding arena i Karlstad.

– Det känns bra med brons. Prestationsmässigt gjorde jag det väldigt bra, säger Tran.

Över 250 tävlande från mer än 50 klubbar i Fröding arena i Karlstad. Den 18-19 november var det SM i karate på värmländsk mark och arrangör var det svenska karateförbundet och Karlstad karateförening, i samarbete med Kils KF, Sunne KF, Forshaga KF plus Karlstads kommun.

En karatefest i Karlstad alltså med mängder av olika klasser från kadett upp till senior, och grenarna som gällde var kata (form och teknik) och kumite (fight), i både lag och individuellt.

Ett av de största värmländska guldhoppen inför helgen var 18-årige William Tran från Karlskoga som representerar Karlstad karateförening. Tran är sedan tidigare både svensk- och nordisk mästare i kata för såväl juniorer som seniorer, och i februari fixade han ett silver på junior-EM på Cypern.

Nu skördade Tran nya framgångar när han på ”hemmaplan” inkasserade SM-guld i kata U21, och i kata senior herr tog han ett brons. William Tran vann U21-finalen med 25–22,7 mot Oscar Renfors, Fagersta karateklubb.

– Det känns jättebra, konstaterar Tran.

Max Persson, Kristinehamns karateförening, vann SM-guld i parakarate i kata stående i Fröding arena.
Max Persson, Kristinehamns karateförening, vann SM-guld i parakarate i kata stående i Fröding arena. Foto: Adina Schnelzer

William Tran missade finalen i kata senior efter nederlag i en synnerligen jämn tillställning mot Anthony Vu från Karate Dojo Katrineholm. Och det blev till slut alltså en bronsmedalj efter ännu en vinst mot Oscar Renfors, den här gången med 24,7–21,5.

– Det känns bra med brons. Prestationsmässigt gjorde jag det väldigt bra. Men det är klart att det är surt att jag inte tog mig vidare från semifinal mot Anthony Vu när det dessutom blev lika poäng (24,8–24,8).

– För att hitta vinnare vid lika poäng är det högsta poäng från domarna och vi båda hade 8,5. Då gick det vidare till lägsta poäng vilket alltså avgjorde.

Guld för Karlsson

Välmeriterade och Arbogabördiga Mia Karlsson, som tidigare representerat Kuniba Kai Degerfors, vann guld i kata senior dam. Karlsson tävlar nu för kampsportsklubben Mifuné och SM-titeln 2023 i Karlstad bärgades genom finalseger 23,9–22,8 mot Felicia Sökare, Turebergs karateklubb.

Guld för Persson

SM-framgångar skördades även av Max Persson, 19, från Kristinehamns karateförening. Persson är synskadad och tävlade i para-kata stående, och vann SM-guld, precis som i SM-debuten förra året. Årets final vann Persson med 21,8–20,7 mot Mats Nilsson från Antnäs Shotokan karateklubb.

– Det var nervöst, det är alltid nervöst att tävla för mig. Mats var på topp i dag och jag visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig, säger Max Persson om guldbataljen och fortsätter:

– Jag är väldigt nöjd med min insats och speciellt med tanke på förutsättningarna, jag har inte kunnat träna så mycket.

I lagtävlingen kata seniorer för herrar plockade Karlstad karateförening fjärde raka guldet. Karlstad mönstrade ett lag med Jamie Grytberg, Michael Brolin och Mirsad Fazlic.

Guld för Durdevic

Klubbkamraten Nikola Durdevic lämnade hemma-SM med ett guld och ett silver. 15-årige Durdevic vann guld i kumite kadett 70 kg, och silver i kata kadett.

Silver blev det även för Agnes Lyngbäck från Karlstad Shotokan och det var i kata junior.

Ashkan Mohammadi, Karlstad karateförening, fixade ett brons i kumite kadett 52 kg.

Lennart Larsson, ”SM-general” från Karlstad karateförening, sammanfattar SM i karate i Karlstad.

– Från arrangörernas sida så är det många medhjälpare som gör att det blir ett sådant här arrangemang. Det är vad det hänger på, att folk i föreningen ställer upp och vi hade stöd ifrån exempelvis förbundet som tog hand om vissa grejer som elektronik. Allt är teamarbete, säger Larsson och tillägger:

– Som helhet som arrangör tror jag att vi ska vara nöjda, för det har många sagt.

Artikeltaggar

Degerfors Kuniba KaiFröding arenaKampsportKarateKarlskogaKarlstadKarlstad KarateföreningKristinehamnKristinehamns karateföreningWilliam Tran

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.