Hoppa till huvudinnehållet

Efter VM-firande kan det bli extrem brottning: ”Roligt att lätta upp stämningen”

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Johan Kristoffersson, Mikaela Åhlin-Kottulinsky och teamchefen Nico Rosberg brottades i den här plastbassängens smutsiga vatten efter dubbelsegern på Sardinien i somras. Om två veckor kan det bli dags igen.
Johan Kristoffersson, Mikaela Åhlin-Kottulinsky och teamchefen Nico Rosberg brottades i den här plastbassängens smutsiga vatten efter dubbelsegern på Sardinien i somras. Om två veckor kan det bli dags igen. Foto: Rosberg X Racing

Johan Kristoffersson har precis firat sjätte VM-guldet i rallycross dubbelt upp. Snart kan det bli nya glädjescener med brottning i Extreme E.

– Roligt att lätta upp stämningen lite, säger Kristoffersson.

Han är just hemkommen till Arvika från sista två deltävlingarna i Hongkong den gångna helgen.

– Vi kunde inte regissera på ett bättre sätt, säger Kristoffersson, som vann allra sista racet, med teamkamraten Ole Christian Veiby som tvåa.

Titlarna för såväl team som förare firades vid hemkomsten, men först på plats.

– Det är en bra stad att vara i för att fira ett mästerskap. Blev inget extraordinärt, men ändå kul att kunna vara på en bra restaurang, äta god mat och umgås med teamet.

Kollegan i Extreme E, Mikaela Åhlin-Kottulinsky, var med och VM-debuterade med KMS-teamet.

– Men det var en tuff helg. Det började med att jag själv gjorde misstag i Q2, säger hon.

Tävlingen var försenad och hon fick mindre träning än planerat.

En smäll i andra kvalet gjorde att en bromsskiva gick sönder och det ledde till avåkning. Teamet jobbade hela natten för att lappa ihop bilen, men den höll inte länge.

– I Q3 på söndagen gick bilen sönder när jag landade efter ett hopp. Klart att det inte blev det jag hoppats på resultatmässigt, men nu kan jag bocka av första VM-tävlingen och vet mer vad man har att förvänta sig.

– Gäller att ha marginalerna på sin sida och det hade hon inte i Hongkong. Jag tror att hon har potential att göra otroligt mycket bättre. Hon slog ju Kevin och Timmy Hansen och Ole Christian i Belgien och blev trea, säger Kristoffersson.

Tvekamp i Chile

Det var också bra träning inför avgörandet i Extreme E med dubbeltävling i Antofagasta, Chile den 2–3 december.

– Jättebra att få komma iväg och rejsa, säger Åhlin-Kottulinsky.

Hon och Kristoffersson ska träffas och förbereda sig med att bland annat gå igenom fjolårets tävling på samma plats innan det bär iväg till Chile om drygt en vecka.

Fighten står närmast mellan det helvärmländska paret och Mattias Ekström ihop med spanjorskan Laia Sanz. Bara tre poäng skiljer till de sistnämndas fördel.

– Självklart vill vi ta titeln, det är absolut målet, säger Åhlin-Kottulinsky.

– Vi ska göra allt vi kan. Vi måste ha en bra helg och ta mycket poäng och helst vara före Mattias och Laia båda dagarna, säger Kristoffersson, som totalsegrade med australiensiskan Molly Taylor 2021 och blev tvåa med Mikaela 2022.

”Han är rolig. Drar sig inte för att lorta ner sig och bli blöt”, säger Kristoffersson om Nico Rosberg.
”Han är rolig. Drar sig inte för att lorta ner sig och bli blöt”, säger Kristoffersson om Nico Rosberg. Foto: Rosberg X Racing

Kanske blir det handgemäng om det lyckas den här gången.

Rosbergs X Racing, med formel 1-världsmästaren (2006) Nico Rosberg som boss, brukar nämligen fira med brottningsmatcher efter framgångsrika tävlingar. Senast efter dubbelsegern på Sardinien i juli skedde det i en liten plastbassäng i depån.

– Vi hade gyttjebrottning när vi vann i England första året. Då var det Molly och Nico mot mig kändes det som. Och nu Mikaela och Nico. Det blir oftast två mot en när vi har våra brottningsmatcher, säger Kristoffersson.

Rolig teamchef

Kanske för att han är störst och starkast. En film som teamet lade ut visar hur han nästan bollar med teamchefen, som tog initiativet genom att knuffa Kristoffersson i poolen.

– Ja, han är lite sån, han är rolig. Drar sig inte för att lorta ner sig och bli blöt. I England drog han direkt från gyttjebrottningen till flygplatsen och skulle flyga hem.

Åhlin-Kottulinsky drog sig ur ganska tidigt.

– Jag vill inte vara ansvarig för att bryta Johans eller Nicos hand. De fick hålla på.

Oftast är det annars Johan Kristoffersson som hittar på bus.

– Jag tycker det är roligt att lätta upp stämningen lite med teamet för att få folk att skratta och slappna av litegrann. Vi är seriösa och gör alla förberedelser, men måste komma ihåg att vi gör det här för att det är roligt.

Siktar på sjunde 2024

Han siktar på att köra vidare i rallycross-VM 2024.

– Jag vill gärna försöka försvara den titeln, det är målsättningen om det finns möjlighet.

Osäkerheten är dock fortsatt stor efter bilbranden i England och utredningen som drar ut på tiden.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky gjorde succé med Nils Andersson i RX2e i år. De slutade trea respektive etta i mästerskapet och hade nyligen ett möte om nästa år.

– Jag vill verkligen vara kvar i rallycrossen. Får se vad vi kan få ihop och vad som är möjligt, säger Åhlin-Kottulinsky.

Brand och kaos stoppar inte Kristoffersson – därför är han bäst genom tidernaKristoffersson världsmästare för sjätte gången – avslutade med seger: ”Fantastiskt”

Artikeltaggar

ChileEnglandExtreme EHongkongJohan KristofferssonKristoffersson MotorsportMikaela Åhlin-KottulinskyNico RosbergRacingRallycrossSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.