Hoppa till huvudinnehållet

Att ge sig på skyddsombuden är ytterligare en attack mot fackföreningsrörelsen

Publicerad:
De fackliga organisationerna driver i dag ärenden som rör skyddsombudets rättigheter, till exempel om ett skyddsombud hindras, skriver Markku Rantamäki och Ann-Katrin Hedgren.
De fackliga organisationerna driver i dag ärenden som rör skyddsombudets rättigheter, till exempel om ett skyddsombud hindras, skriver Markku Rantamäki och Ann-Katrin Hedgren. Foto: Pontus Lundahl / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För oss är arbetsmiljö bokstavligt talat en fråga om liv och död. Ett skyddsombud utan en facklig organisation i ryggen blir tandlös, skriver Markku Rantamäki och Ann-Katrin Hedgren.

Att ens påskina att det man gör det för arbetstagarnas skull är en direkt ohederlig täckmantel för vad man egentligen vill åstadkomma. Det här är en trojansk häst vars enda syfte är att försvaga arbetstagarnas inflytande på sina arbetsplatser,

Vi målare och byggnadsarbetare har det farligaste jobbet i Sverige. För oss är arbetsmiljö bokstavligt talat en fråga om liv och död. Ett skyddsombud utan en facklig organisation i ryggen blir tandlös. Det skulle vara en katastrof för arbetsmiljöarbetet och det kommer att kosta människoliv.

Högerpartierna vill slå sönder ett välfungerande system om tagit generationer att bygga upp och räddat tusentals liv. Utan evidens eller att kunna presentera ett realistiskt alternativ. Resultatet skulle bli farligare arbetsplatser och priset för arbetarna blir högt.

Så skriver du en debattartikel

Ett fackförbund kan varken stötta eller företräda ett skyddsombud som inte är medlem i föreningen. De fackliga organisationerna driver i dag ärenden som rör skyddsombudets rättigheter, till exempel om ett skyddsombud hindras. Det görs genom tvisteförhandling och sedan vidare i Arbetsdomstolen. Kostsamma processer som få skyddsombud kommer att vilja riskera om de står ensamma.

Att skyddsombudet är fackligt förtroendevald ger dem även ett förstärkt lagstöd genom exempelvis förtroendemannalagen och medbestämmandelagen.

Målarna har cirka 284 fackliga skyddsombud och 41 regionala skyddsombud. Byggnads har cirka 3 700 fackliga skyddsombud samt över 100 regionala skyddsombud. Totalt har LO-förbunden över 50 000 skyddsombud.

Ta ansvar för den svenska modellen som är förebild för många andra länder.

Markku Rantamäki

Ordförande, Målarna avdelning 6

Ann-Katrin Hedgren

Ordförande, Byggnads Örebro-Värmland

Artikeltaggar

ArbeteArbetsdomstolenArbetsmiljöArbetsplatserByggnadsKatastroferKTHLOStockholmSveriges regering