Hoppa till huvudinnehållet

Privata samtal på vårdcentral i Karlstad överhörs – riskerar 150 000 kronor i vite

Publicerad:
Om inte bristerna i arbetsmiljön åtgärdas riskerar vårdcentralen i Karlstad ett sammanlagt vite på 150 000 kronor.
Om inte bristerna i arbetsmiljön åtgärdas riskerar vårdcentralen i Karlstad ett sammanlagt vite på 150 000 kronor. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det finns flera brister i arbetsmiljön på en vårdcentral i Karlstad. Bland annat hörs privata samtal hos distriktssköterskornas rum ut till de som sitter och väntar utanför på sin tur.

Nu kräver Arbetsmiljöverket åtgärder. Annars hotar ett vite på totalt 150 000 kronor.

Det var ett skyddsombud på vårdcentralen som larmade Arbetsmiljöverket i januari 2023 om brister i arbetsmiljön. Myndigheten utförde därefter två kontroller och nu meddelar myndigheten att vårdcentralen riskerar totalt 150 000 kronor i vite om bristerna inte åtgärdas.

Luftkvaliteten

Vid en mätning av luftkvaliteten i personalrummet framgick det att ventilationen var dimensionerad att räcka till 6-7 personer. Men sammanlagt vistas stundtals cirka 40 arbetstagare i rummet samtidigt. Arbetsmiljöverket bedömer att ventilationen hamnar på risknivå 4 vilket är den högsta risknivån.

Vårdcentralen riskerar 100 000 kronor i vite om ventilationen i personalutrymmet inte fixas senast den 9 maj 2024.

Ljudproblem

Det finns problem med överhörning mellan psykologens rum och det intilliggande rummet samt ut från ett av distriktssköterskornas rum till de som sitter och väntar utanför på sin tur. Detta innebär att samtal innehållande sekretessuppgifter kan höras mellan rummen.

Även musikunderhållning från ett intilliggande vårdboende hörs in till psykologens rum och ljudnivån i personalrummet är även hög. Arbetsmiljöverket klassar risknivån till 3, där högsta risknivå är 4.

Senast den 9 februari 2024 måste vårdcentralen säkra att det inte förekommer några ljudproblem i lokalerna för att inte riskera ett vite på 25 000 kronor.

Temperaturen

Temperaturen upplevs som stundtals för varmt på sommaren och för kallt på vintern. Risknivån klassas som en trea på en fyragradig skala.

För att inte riskera ett vite på 25 000 kronor ska vårdcentralen se till att temperaturen inte avviker från 20-26 grader senast den 30 augusti 2024.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketÅtgärderBristerBrott, lag och rättKarlstadVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.