Hoppa till huvudinnehållet

Mystisk skada oroar inför EM: ”Handleden låser sig”

Publicerad:
Niklas Edin hämmas av en handledsskada inför curling-EM i Skottland.
Niklas Edin hämmas av en handledsskada inför curling-EM i Skottland. Foto: CELINE STUCKI

Menisken sprack inför curling-EM 2022. Nu har Niklas Edin drabbats av en ny, något mystisk, skada lagom till årets EM, som startar på lördagen i skotska Aberdeen.

– Något är trasigt i handleden. Den låser sig, berättar 38-åringen.

Senast på hemmaplan i Östersund var medverkan helt uteslutet. Oskar Eriksson tog över som skipper och reserven Daniel Magnusson hoppade in. Det bar sig inte bättre än att laget för första gången på många år missade medalj, efter förlust i bronsmatchen.

Det finns risk för repris.

– Att det hände så kort tid inför EM var ju lite grinigt. Det ger vibbar från förra året, men i det här fallet kan jag röra handen nästan som vanligt så länge jag inte böjer den inåt. Jag ska nog kunna spela i alla fall, säger Niklas Edin.

Men en icke fullt fungerande högerhand hämmar förstås.

– Det låser sig i senor eller muskler på insidan, så jag kan inte riktigt använda handen fullt ut. Det är lite av ett bekymmer, men jag kunde i alla fall spela hyfsat på slammen.

Lag Edin från Karlstads CK nådde final i senaste Grand Slam-turneringen i Kanada.

– Jag har ett skydd som håller handen neutral när jag inte lägger sten, och får ta av när jag ska lägga stenarna.

Han är osäker på varför problemet uppstått.

– Det kom för ungefär en vecka sedan, utan förvarning. Det högg till i handleden, men jag vet inte om det kommer av överbelastning under längre tid eller vad det är.

Edin hoppas att det ska gå över och inte kräva operation.

– När den väl låser sig kan jag inte göra någonting med handen. Det händer lite hela tiden om jag inte har skyddet på mig och kan böja handen inåt. Då vill den fastna i det läget.

Bättre kliva av

Han ska testa att spela med ett smidigare skydd och se om det inte är i vägen när han håller i stenens handtag. Ett annat alternativ är att tejpa.

– Händer det när jag ska lägga en sten blir det svårt att fullfölja.

Måste Niklas Edin kliva av går det att fortsätta på tre, eller ta in reserven.

– Vi kommer kunna fullfölja både match och turnering oavsett vad som händer. Kan jag inte spela nära hundra procent är det ingen idé att fortsätta. Då är det bättre att kliva av några matcher och se om det lägger sig.

Han är orolig att handleden blir inflammerad och svullen om den hamnar ofta i låsningsläget.

Annars är skadedrabbade Edin van ständiga krämpor.

– Jag är lite stålsatt och får gilla läget hur irriterande det än känns. Kan inte göra något åt saken just nu.

Saknar landslagsläkare

Curlingen saknar dessutom egen landslagsläkare.

– Nästan alla andra landslag utom vi har. Vi spelar på väldigt hög nivå utan att ha någon professionell hjälp. Vi får hitta en personlig kontakt själva. Det gör att många små skadekänningar går lite för långt innan de blir uppkollade.

Lag Edin missade för ovanlighetens skull medalj i både VM och EM förra säsongen och är ute efter revansch.
Lag Edin missade för ovanlighetens skull medalj i både VM och EM förra säsongen och är ute efter revansch. Foto: Adrian Wyld

Niklas Edin brukar lägga sig på operationsbordet i stort sett efter varje säsong, men väldigt mycket återstår av denna. Han tror det går att vänja sig.

– Så är det med skador jag haft tidigare att det är värst i början innan man vet exakt vad det är och om det blir värre när man rör sig. Då kan undvika jag läget lättare. Nu måste jag tänka hela tiden.

EM pågår under en vecka. Lag Edin, som också består av Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren och reserven Daniel Magnusson, inleder på lördagen mot Tjeckien och har Skottland och Finland på söndag.

Kvala till VM

Skotska lag Bruce Mouat är regerande världs- och Europamästare och en av de svåraste motståndarna. Föll dessutom i OS-finalen mot Edin. Allra tuffast är kanske ändå italienska Joël Retornaz.

– Italienarna blivit otroligt bra på ganska kort tid. De har ett riktigt superlag och får nog stå som favoriter. Är helt klart formstarkast i världen just nu.

Retornaz vann de två senaste Grand Slam-turneringarna.

Lag Edin är i ett ovanligt läge.

– Vi är väldigt revanschsugna efter att ha att missa medalj i både EM och VM.

Konkurrensen har hårdnat i världscurlingen. Bara att ta sig vidare från grundserien är svårt och viktigt. EM är nämligen också kval till VM i Schweiz i början av april.

– Missar man slutspel är det förmodligen inte jättelångt ner till att även missa VM-kval. Det är topp sju, men jag vet inte om Schweiz, som har en friplats, räknas in. Topp sex är garanterat i alla fall, säger Niklas Edin.

Lag Edins medaljer

OS: Guld Peking 2022, silver Pyeongchang 2018, brons Sotji 2014

VM: Guld 2013, 2015, 2018, 2019, 2021, 2022, silver 2017, brons 2011, 2012.

EM: Guld 2009, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019, silver 2011, 2018, 2021.

OS-mästare nära ny stor titel

Artikeltaggar

CurlingKanadaLag EdinMedaljerNiklas EdinPekingSchweizTurneringar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.