Hoppa till huvudinnehållet

Många covidsmittade på akuten – så löser de ansträngda läget: ”Börjar sina”

Publicerad:
Akuten på Centralsjukhuset i Karlstad har få enkelrum, vilket kan ställa till det vid många covidfall.
Akuten på Centralsjukhuset i Karlstad har få enkelrum, vilket kan ställa till det vid många covidfall. Foto: Tommy Pedersen

Allt fler patienter söker vård med luftvägssymptom och misstänkt covidsmitta på akuten i Karlstad. För att undvika smittspridning isoleras patienterna – men efter ansträngda veckor börjar rummen sina.

– Just i dag är det en relativt lugn fredag, men det skapar en hel del pyssel för att få det att funka, säger akutenchefen Marcus Nilsson.

Smittspridningen av covid i Värmland fortsätter ligga på höga nivåer, där olika delar av vården rapporterat hur läget ställer till det för deras arbete.

I slutenvården ligger runt 60 personer inlagda med bekräftad covid, en kurva som gått uppåt sedan vecka 40.

Även på akuten märks de höga smittotalen av.

– Vi kommer från ansträngda veckor med många patienter som kommit in med luftvägssymptom och misstänkt covid. Det leder till att det blir omständligare för oss med isolering, säger Marcus Nilsson, avdelningschef på akuten på Centralsjukhuset i Karlstad.

Marcus Nilsson, avdelningschef på akuten på Centralsjukhuset, menar att de har haft ansträngda veckor men att lösningarna från pandemin fortsatt finns kvar och underlättar.
Marcus Nilsson, avdelningschef på akuten på Centralsjukhuset, menar att de har haft ansträngda veckor men att lösningarna från pandemin fortsatt finns kvar och underlättar. Foto: Tommy Pedersen

”Få enkelrum”

Rapporterna om att det ska ha varit fullt av covidsmittade i väntrummen känner han inte igen.

– Sedan pandemin har vi bra rutiner för att kunna isolera alla patienter med misstänkt covid, antingen tills de kan gå hem efter undersökning eller tills de fått en vårdplats, säger Nilsson.

– Däremot har vi få enkelrum och få rum överhuvudtaget på akuten, vilket skapar en del extra pyssel för oss när patienter ska flyttas och innan de kan läggas in på andra avdelningar. Rummen börjar sina.

”Inget som sticker ut”

Lösningarna från pandemin, som att flytta ortopedakuten, finns kvar och frigör en del platser. I lokalerna har man också försökt bygga bort platsbristen.

– Kollar vi på läget precis nu så är det en relativt lugn fredag, vilket åtminstone är en bra start inför helgen, säger Marcus Nilsson.

Den smittkurva som gått uppåt eller legat stabilt på en hög nivå ett tag, är svår att förutse var den kan ta vägen. Enligt Nilsson ligger den på en topp nu, något som även drabbat vårdpersonalen.

– Vi har många som är hemma med snuva eller för vård av sjukt barn, men förhoppningsvis kan vaccineringen som erbjuds få ner det antalet. Sedan är det här inget som sticker ut historiskt, det är de här ökningarna vi ser varje år runt den här tiden.

Covid-19 pressar slutenvården: ”Undvik att bli sjuk och smitta andra”Brist på vaccinationstider i hela länet – värst i KarlstadHögt tryck på självtester för covid-19 i Karlstad: ”Ökat med 479 procent”Därför rekommenderas hemtjänstpersonal i Värmland ha munskyddAllt om vinterns vaccinering mot covid och influensa – så ska du tänka

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadCoronavirusetKarlstadVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.