Hoppa till huvudinnehållet

Sista åket blev en mardröm – Jonna, 19, skadades svårt i skidolycka: ”Var förlamad”

Publicerad:
Multitalangen Jonna Nyman, 19, har fått en ny syn på livet efter den svåra skidolyckan.
Multitalangen Jonna Nyman, 19, har fått en ny syn på livet efter den svåra skidolyckan. Foto: Helena Karlsson

När hon vaknade kunde hon varken gå eller prata.

Men nu – fem och ett halvt år efter den otäcka olyckan – har Jonna Nyman tagit både SM- och VM-guld.

– Jag har fått en helt annan syn på livet, säger 19-åringen.

Vi skriver våren 2018. Jonna Nyman hade egentligen bestämt sig för att sluta och skulle bara avrunda sin alpina karriär med ett fartläger i Ål, Norge.

Men det blev inget vackert avslut. Snarare en mardröm.

– Banan var inte riktigt anpassad för den typen av träning, så jag fick för mycket framåtvikt i ett av hoppen och föll handlöst. Själv minns jag ingenting. Det här är bara vad jag har fått berättat för mig, säger Nyman.

Medvetslös flögs hon till intensiven i Oslo där hon blev liggandes i respirator. Läget var kritiskt.

– Läkarna kunde väl inte säga någonting egentligen.

Hur var det att få höra det?

– Alltså jag vet inte. Jag minns som sagt ingenting från det här. Hela första veckan är helt svart. Men mamma och pappa var ju väldigt oroliga.

Undersökningar konstaterade att Jonna drabbats av DAI 3, en hjärnskada av högsta grad. Samma som förra skicrosstjärnan Anna Holmlund fick.

– När jag vaknade kunde jag varken gå eller prata. Jag fick börja om från noll, lära mig allt från början... Jämfört med Anna har jag dock repat mig bra.

Och det har gått snabbt.

Med hjälp av ett eget rehabteam på Universitetssjukhuset i Linköping var hon uppe på benen redan efter ett par veckor.

– Till en början var jag förlamad i min högersida, så det var ju inga långa promenader direkt. Men efter ett halvår, ett år började jag känna igen kroppen igen. Läkarna blev faktiskt lite chockade över hur fort det gick.

 • Jonna Nyman
  Jonna Nyman Foto: Privat
 • Jonna Nyman
  Jonna Nyman Foto: Privat
 • Jonna Nyman
  Jonna Nyman Foto: Privat

Chockade skulle de nog också bli av det faktum att hon nu – fem och ett halvt år efter olyckan – har både ett SM- och VM-guld i bandy (F17).

Det förstnämnda kom redan våren 2019.

– Jag vann det med min moderklubb Skirö (Vetlanda). Sedan flyttade jag till Karlstad och nu spelar jag för Västerstrand och Boltics U-lag.

Så du spelar alltså med killar?

– Ja, det har jag gjort i ett par år nu. Jag är med och kör så mycket det går. Det är väldigt roligt och jag tycker det är bra för min utveckling.

Låter ovanligt. Får du några reaktioner?

– Utifrån kan det väl bli lite reaktioner, från till exempel motståndarna. Men för killarna i laget är det inte så stor grej. De är vana att ha mig med.

”Huvudvärk varje dag”

Givet förutsättningarna är Jonna nästintill helt återställd i dag.

– Men jag lider fortfarande av hjärntrötthet. Jag kan liksom inte koncentrera mig lika länge och får lätt huvudvärk. Men det är mycket bättre nu än vad det har varit. Första året hade jag huvudvärk varje dag.

Med det sagt tvingas Jonna leva med vissa begränsningar.

Ansträngande situationer brukar exempelvis kräva en lugn efterföljande dag. Att behöva avstå saker just för att slippa eventuell ”baksmälla” är inte heller helt ovanligt.

– Så sett har jag blivit bättre på att lyssna på min kropp. Och även om det kan vara svårt att dra i handbromsen ibland, så har jag accepterat att det är som det är. Jag hade ju lika gärna kunnat sitta i rullstol nu liksom...

Misstänker att allt du gått igenom sätter saker i perspektiv?

– Herregud, ja! Jag skulle nog säga att jag fått en helt ny syn på livet; det blir väl kanske lätt så när man varit nära att mista det.

Strimmor av tacksamheten lyser igenom hela intervjun.

Likaså det enorma drivet. För nämnas bör att hon vid sidan av bandyn även slipar på en golfkarriär, bland annat via Karlstad-Hammarös golfgymnasium.

– Jag tog studenten i våras men bor kvar och tävlar för Hammarö GK.

 • Foto: Privat
 • Foto: Privat
 • Foto: Helena Karlsson

Vilken sport fokuserar du mest på?

– Svårt att säga. Jag tänker att jag kör på med båda idrotterna så länge jag kan och tycker det är roligt.

Lite kuriosa i sammanhanget är att Jonna Nyman vann ovan nämnda SM-guld som utespelare och inte målvakt, vilket är hennes ordinarie position.

I VM-finalen stod hon halva matchen och höll nollan.

Fotnot: Anna Holmlund kraschade 2016 och via hennes Instagram kan man följa hennes kamp mot en normal vardag. Målsättningen är att en dag kunna klara sig själv.

Artikeltaggar

BandyVästerstrands AIK

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.