Hoppa till huvudinnehållet

Gjorde cover under cancerbehandling – nu uppträder hon med bandet: ”Jättestort”

Publicerad:
Maria Larsson ska spela tillsammans med favoritbandet Charta 77 på Nöjesfabriken i Karlstad.
Maria Larsson ska spela tillsammans med favoritbandet Charta 77 på Nöjesfabriken i Karlstad. Foto: Jakob Johansson

En tuff cancerbehandling gav upphov till ett kreativt flöde.

Maria Larsson i Årjäng gjorde en egen version av sin favoritlåt sedan tonåren och fick även stor uppmärksamhet för den animerade videon till låten.

Nu ska hon gästa favoritbandet på scenen.

Musikern och artisten Maria Larsson är medlem i Môra-Per och verksam i eget namn. Hon driver musikaliska projekt och har bland annat medverkat på Packmopedsturnén.

I våras berättade NWT hur en cancerbehandling kastade omkull livet för henne. Men i tumultet av operationer och bedrövelse vände hon sig till musiken för att hitta positiv kraft. En av hennes favoritlåtar sedan tonåren är Charta 77:s ”Lilla Björn och Lilla Tiger” och den stöpte Maria Larsson om från trallpunk till eftertänksam vispop. Hon gjorde även en video, skapad med tidskrävande teknik, till sin cover.

Bandet tycker mycket om Maria Larssons version. Nu har de bett henne medverka på scenen vid nästa Värmlandsbesök.

– Jag blev alldeles skakig! Det går inte riktigt att förklara, jag trodde inte att det var på riktigt, berättar Maria Larsson.

Charta 77 är ute på en turné tillsammans med Köttgrottorna där de uppmärksammar sitt 40-årsjubileum. Turnén når Värmland och Nöjesfabriken i Karlstad den 2 december.

– Det är kanske inte världens största band för gemene man, men för mig har de betytt så otroligt mycket. Jag har följt dem så länge! Det här är jättestort för mig.

Sångaren i Charta 77, Per Granberg, har lovordat Maria Larssons musik.

– Han tycker att jag ska lägga ut min musik på strömningstjänsterna och han hjälper gärna till. Jag har varit tveksam, men nu tänker jag mer ”Va fan, varför inte!”.

Per Granberg passade på att bjuda in Maria Larsson till bandets konsert i Karlstad. Och i samma andetag föreslog han att hon skulle gästa på några låtar.

– Jag hade såklart redan tänkt gå på konserten, ler Maria Larsson.

– Nu tar jag med fiolen och ska spela på tre låtar. Det blir så bra!

Om du hade berättat det här för ditt tonårsjag?

– Jag hade kissat på mig! Hade inte kunnat kontrollera känslorna. Det hade varit för mycket.

Charta 77, med Per Granberg till vänster.
Charta 77, med Per Granberg till vänster. Foto: Pressbild

Per Granberg, sångare och gitarrist i Charta 77:

– Alla i bandet tycker att Marias version är skitball. Det är alltid skoj att höra ens låtar i andra tappningar. Låten har en lite speciell historia. Först spelade jag den med mitt förra Krymplings, men den blev liggande. Så gjorde vi en version med Charta 77 och vi blev aldrig riktigt nöjda med musiken till texten. Om det inte hade varit för producent hade vi tagit bort den från plattan. Han hörde låtens storhet innan vi fattade, ibland kommer man för nära sina egna låtar. Det passerade just Guld på strömningstjänsterna så den går rätt bra.

”Plockar russinen”

Till vardags jobbar Maria Larsson på Kyrkeruds Folkhögskola. Men det senaste årets händelser har fått henne att stuva om i vardagen.

– Under tiden jag gick igenom operationerna och hela den läkande processen levde jag i en bubbla med min kreativitet. Väl tillbaka på jobbet blev saknaden efter kreativiteten för stor, så jag har gått ner i arbetstid och har vikt fredagarna åt att arbeta i studion med min musik.

Flera trallpunk-covers är planerade.

– Två låtar är inspelade. Men om det blir en ep eller om jag ska släppa dem som singlar, det vet jag inte än. Jag är mitt uppe i det. Mina fredagar har blivit det vackraste. Det är så otroligt roligt. Jag plockar russinen ur trallpunk-kakan – det finns både nya och gamla låtar som jag vill spela in. Många av texterna är så fina.

Hon lever med sviter av sjukdomen och behandlingen, arbetet med att motverka återfall har lett till vissa besvär.

– Jag har fått ställa in en del spelningar, har haft för ont. Det finns alltid en osäkerhet kring det jag bokar in i kalendern, det är bara att hålla tummarna.

Avskum från Värmland i USA: ”Utsålt och galen energi”Punkveteranerna avslutar Europaturné hemma: ”Brinner fortfarande i kroppen”

Charta 77 med Maria Larsson som gäst kommer till Nöjesfabriken den 2 december.

Artikeltaggar

ÅrjängArtisterCharta 77KändisarKarlstadKonserterKonstKöttgrottornaKyrkeruds FolkhögskolaMänskligtMaria LarssonMôra-PerMusikNöje/KulturNöjesfabrikenPackmopedsturnénPer GranbergSpelningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.