Hoppa till huvudinnehållet

I NATT: Garage totalförstört i brand – gasflaskor där inne

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Räddningstjänsten ryckte på natten till fredagen ut till ett stort garage vid Klaråsen i norra delen av Torsby kommun.

– Det var helt övertänt när vi kom fram, säger insatsledaren.

Larmet om brand där kom klockan 01.16.

– Boende på plats upptäcker branden och larmar in till oss. Det verkar vara ett större garage, säger Moa Artursson, operatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.

I garaget ska det finnas tre bilar.

Det är lång framkörningstid och en halvtimme efter larmet var räddningstjänsten inte på plats än. Men en stund senare är personal framme.

– Man har påträffat gasflaskor i garaget som man misstänker är acetylenflaskor, men vi vet inte säkert. De försöker minska spridningsrisken till en traktor som är utanför, man kyler av väggar mot den så att det inte ska ta sig vidare, säger Artursson klockan 02.15.

Då är prognosen oklar för hur länge insatsen kan komma att pågå. Dålig mobiltäckning på platsen gör dessutom kommunikationen dit och därifrån svår.

Ingen person ska ha skadats fysiskt, enligt räddningstjänsten.

Uppdatering klockan 03:

– Det blir en totalskada, vi låter det brinna ner till grunden helt enkelt. Det var helt övertänt när vi kom fram, säger Conny Sundberg, insatsledare vid räddningstjänsten i Sunne/Torsby.

Han bekräftar att det fanns acetylenflaskor i garaget.

– Så vi var tvungna att ta det lite försiktigt och inte gå för nära, utan vara i skydd. Personalen skyddar sig bakåt, antingen med fordon eller fastighet, och försöker lobba in vatten från håll.

Gården med garaget ligger fristående från andra byggnader.

– Orsaken till branden har jag ingen aning om, säger Conny Sundberg.

Uppdatering klockan 04.45:

Styrkor från Norge var även på plats och man tankade över vatten till fordon från Sverige. En gasflaska har troligtvis gått av, enligt SOS Alarm.

En tankbil och två personer kommer vara kvar för efterbevakning under morgonen medan de andra räddningstjänstenheterna vänder hemåt.

Polisen gör en anmälan om brand utan misstanke om brott.

Artikeltaggar

BränderBrott, lag och rättOlyckor och katastroferSOS AlarmTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.