Hoppa till huvudinnehållet

De får NWT:s kulturpris för 2023

Publicerad:
Marit Kapla och Jan Jörnmark får NWT:s kulturpris för 2023. Båda tar emot sina priser vid en ceremoni på Värmlands bokfestivals stora scen på lördag.
Marit Kapla och Jan Jörnmark får NWT:s kulturpris för 2023. Båda tar emot sina priser vid en ceremoni på Värmlands bokfestivals stora scen på lördag. Foto: Lena Richardson

NWT:s kulturpristagare för 2023 är... två!

Marit Kapla och Jan Jörnmark, mångsidiga och nydanande uttolkare av Värmland, hyllas med varsitt pris.

Det är två exilvärmlänningar, båda bosatta i Göteborg och båda med en kulturell gärning som i högsta grad tar avstamp i det allra mest värmländska, som nu hyllas.

Författaren Marit Kapla, som i sina böcker ofta rört sig längs Klarälven för att ge röst åt kärlek, landsbygd och levnadsvillkor lyfter genom förtroliga intervjuer och dokumentär blick fram människan – både i det stora kosmiska och det nära hemkära.

Forskaren, författaren och fotografen Jan Jörnmark, som fångar de övergivna platsernas magi och ruinernas romantik, ger med sin gedigna kunskap om svensk samhällsutveckling också den större bilden och visar orsakerna bakom övergivenheten.

Båda pristagarna kommer att få ta emot sina priser på Värmlands bokfestival, på Nöjesfabriken i Karlstad. Klockan 12.15 på lördag, 18 november, blir det prisceremoni på Stora scenen – kom gärna dit och hylla två färska kulturpristagare!

Här kan du läsa mer om de båda pristagarna:

NWT:s kulturpristagare Marit Kaplas nya steg efter Osebol: ”Går varenda meter”

Artikeltaggar

BöckerDokumentärerFörfattareFotograferingGöteborgHistoriaJan JörnmarkKarlstadLitteraturMarit KaplaNöje/KulturNöjesfabrikenVärmlands bokfestivalVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.