Hoppa till huvudinnehållet

Här är Årets Värmlandsförfattare: ”Det värmer väldigt”

Publicerad:
Årets Värmlandsförfattare Eva Thorstensson och Årets litteraturstipendiater Eneida Grenegård och Jenny Küttim fick ta emot sina utmärkelser på Värmlands bokfestivals stora scen på fredagseftermiddagen.
Årets Värmlandsförfattare Eva Thorstensson och Årets litteraturstipendiater Eneida Grenegård och Jenny Küttim fick ta emot sina utmärkelser på Värmlands bokfestivals stora scen på fredagseftermiddagen. Foto: Lena Richardson

Nu är 2023 års Värmlandsförfattare avslöjad. Priset går till Eva Thorstensson, författare till boken Inte glömma, inte minnas, om Förintelseöverlevaren Flora Gladhs liv.

– Jag är överväldigad. Jag älskar motiveringen! säger hon.

Samtidigt prisas också en författare med hjärta för kor och en som avslöjat Jehovas vittnens innersta hemligheter.

Förra året var det poeten Erik Bergqvist, året dessförinnan Alex Schulman och för tre år sedan miljökämpen Bo Landin.

Den här gången prisas en författare som på senaste åren blivit mest omtalad för sin bok om förintelseöverlevaren Flora Gladhs liv. Så här lyder motiveringen:

Utsatthet och kris

”I dikt och prosa har Eva Thorstensson ägnat sig åt utsattheten och livets kriser. Hennes engagemang är en röd tråd genom berättelserna om emigrationens, Förintelsens och den svåra kärlekens människor. Hon använder sitt språk för att väcka läsarnas lust att värna varandra i demokratins vackra, men ack så sköra värld. För ett författarskap som sträcker sig över decennier har Eva Thorstensson utnämnts till Årets Värmlandsförfattare år 2023.”

Årets Värmlandsförfattare 2023 är Eva Thorstensson. Förutom ära, blommor och diplom får hon också en prissumma på 35 000 kronor.
Årets Värmlandsförfattare 2023 är Eva Thorstensson. Förutom ära, blommor och diplom får hon också en prissumma på 35 000 kronor. Foto: Lena Richardson

– Jag är överväldigad, men också glad att juryn såg hela min produktion. Jag älskar motiveringen! Man har lyft fram alla böckerna jag skrivit, det är sju stycken, och det värmer ju väldigt, säger Eva Thorstensson.

Författarskap föddes i kris

I motiveringen noteras också hennes känsla för utsatthet och livets kriser.

– Livet innebär en massa kriser och jag har haft många på olika sätt. Den första var den som gjorde att jag blev författare. Min yngsta dotter Liv föddes 1982 och vägde 1200 gram, sex veckor för tidigt och det var väldigt krisigt. Det var in och ut på sjukhus i ett och ett halvt år.

Diktsamlingen Ett år med Liv blev hennes debutbok och där väjde hon inte för livets svåra frågor. Det gör hon heller inte i senaste projektet. Boken om Flora Gladh har blivit ett demokratiprojekt, med bland annat en teaterföreställning.

– Vi har spelat för 2500 elever från årskurs 8, från Sysslebäck till Hammarö, säger hon.

Hon passar också på att ge en känga till regeringen:

– Neddragningen de gör på folkbildningen drabbar vårt studieförbund, som är projektägare, säger hon och förklarar att fortsättningen på projektet därmed hänger i luften.

Sanningsbärare och kor

Under fredagens bokfestival avslöjades också årets mottagare av Region Värmlands litteraturstipendiater. De är två i år, och får dela på stipendiesumman 75 000 kronor.

Jenny Küttim är en av årets litteraturpristagare. Priserna delades ut på Värmlands bokfestival av kultur- och bildningsnämndens ordförande Sofia Magnusson.
Jenny Küttim är en av årets litteraturpristagare. Priserna delades ut på Värmlands bokfestival av kultur- och bildningsnämndens ordförande Sofia Magnusson. Foto: Lena Richardson

Jenny Küttim prisas för sin bok Sanningsbärarna, som handlar om hennes uppväxt i en Jehovas vittnen-församling i Grums. Regionen lyfter i sin motivering fram hur hon skriver ”både personligt och modigt om en svår uppväxt i en familj inom Jehovas vittnen. Efter gedigen research tar hon oss vidare in i samfundets innersta värld och blottlägger ett parallellt rättssystem och lagar som sätts före det svenska samhällets egna. Sanningsbärarna är en viktig, lärorik, välskriven och djupt berörande bok”.

– Otroligt tack. Jag är så glad att boken når ut till så många och jag är väldigt tacksam mot alla människor som pratat med mig och vågat blotta sitt innersta och lagt sina livsöden i mina händer, så jag kunnat förvalta dem och genom min berättelse också berätta deras, säger Jenny Küttim.

Eneida Grenegård prisas för sin bok Kohjärta, en bok som handlar om djuren hon älskar mest. ”Poetiskt och med stor färgglädje gestaltar hon deras liv och känslor. Känslor som är misstänkt lika våra egna” skriver regionen i motiveringen.

Förintelseöverlevaren Flora Gladhs liv blir pjäs: ”Vill vara en tydlig motkraft”Eneidas hjärta klappar för korna – en stark tjej har hittat sin väg i livetJenny växte upp med Jehovas vittnen: ”Har haft ångest av att åka förbi Grums”
Årets Värmlandsförfattare 2003-2022

Tidigare pristagare

2022: Erik Bergqvist

2021: Alex Schulman

2020: Bo Landin

2019: Elisabet Härenstam

2018: Hans Olov Boström

2017: Lena Sewall

2016: Per Gustavsson

2015: Ninni Schulman

2014: David Liljemark

2013: Hanna Jedvik

2012: Peter Olausson

2011: Sven Smedberg

2010: Torleif Styffe

2009: Helene Tursten

2008: Erik Bengtson

2007: Lars Andersson

2006: Kerstin Högstrand och Lars Lerin

2005: Maj Bylock

2004: Bengt Berg

2003: Inger och Lasse Sandberg

Priset Årets Värmlandsförfattare har delats ut sedan 2003. Region Värmland står bakom priset och vill med detta lyfta fram ”kvalificerade författarskap med anknytning till Värmland”.

Artikeltaggar

Alex SchulmanBerättelserBo LandinBöckerErik BergqvistFörfattareJenny KüttimLitteraturNöje/KulturPoesiRegion VärmlandSysslebäckVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.