Hoppa till huvudinnehållet

”Behövs någon form av glamour” – här är kändisarna som gästar Bokfestivalen

Publicerad:
En lång rad författare kommer till Värmlands bokfestival 2023.
En lång rad författare kommer till Värmlands bokfestival 2023.

Sverigekända författare som Mikael Niemi, Alexandra Pascalidou och Marcus Berggren står redo att gästa Karlstad.

Men också det lokala och regionala syns, när Värmlands egen bokfestival stundar.

– Här finns chans för alla att få sin tid i rampljuset, säger Ricky Andreis.

Värmlands bokfestival inleds på torsdagen med skolprogram för låg- och mellanstadie-elever och fortsätter med program för alla under fredag och lördag.

Långa rader av bokbord dukas upp inne i Nöjesfabriken och författarframträdandena är tätt bokade på flera scener. Kort sagt: bokfesten kan börja, efter en stark slutspurt av Ricky Andreis och hans kollegor på Region Värmlands kulturavdelning.

Mikael Niemi kommer till författarfestivalen under fredagen.
Mikael Niemi kommer till författarfestivalen under fredagen. Foto: Andreas Dagström

– Det är över hundra programpunkter som ska ha olika scentider och alla utställare ska vara nöjda, alla våra gäster ska komma så att allt rullar och helheten fungerar, summerar han sina förhoppningar inför festivaldagarna.

De kända författarna drar stor publik till Värmlands bokfestival, men även de mindre kända får sin plats i programmet. Så här såg det ut när folkkära författaren och skådespelaren Jonas Karlsson gästade festivalen i fjol.
De kända författarna drar stor publik till Värmlands bokfestival, men även de mindre kända får sin plats i programmet. Så här såg det ut när folkkära författaren och skådespelaren Jonas Karlsson gästade festivalen i fjol. Foto: Lena Richardson

”Verkligen blandat”

Affischerna visar många kända författaransikten, men i programmet syns också mindre kända och även många olika genrer är representerade. Romaner möter bygdeböcker, poesi möter prosa och spänning möter fakta.

Alexandra Pascalidou är med i en paneldiskussion i en aktuell fråga om kriminalitet bland unga.
Alexandra Pascalidou är med i en paneldiskussion i en aktuell fråga om kriminalitet bland unga. Foto: Fredrik Persson/TT

Ricky Andreis tycker att årets festivalblandning är god:

– Den är jag väldigt nöjd med, för det är verkligen blandat. Det är alltifrån Alexandra Pascalidou och ”Var är papporna” till Anders Nilsson, som skrev Falk-filmerna. Och Lydia Capolicchio, som varit borta ett antal år kommer med en bok som verkar spännande. Och Mikael Niemi på fredag eftermiddag, det ska ju bli jättespännande!

Komikern Marcus Berggren har skrivit både en roman och en diktsamling.
Komikern Marcus Berggren har skrivit både en roman och en diktsamling. Foto: Ali Lorestani / TT

Spänningsnivå

Till kändisarna hör också Marcus Berggren, komiker, programledare och tv-kändis, som romandebuterade i fjol med ”En bra plats i skallen” och nu i år även kommit med en diktsamling.

Värmländska Victoria Björn Blomqvist har slagit igenom som spänningsförfattare.
Värmländska Victoria Björn Blomqvist har slagit igenom som spänningsförfattare. Foto: Lena Richardson

Bland deckarförfattarna kan nämnas Christoffer Carlsson, som är doktor i kriminologi och författare med en lång rad spänningsromaner på meritlistan. Också värmlänningarna Anna Tell och Victoria Björn Blomqvist samt Dalslandssönerna Peter Molin och Peter Nyström hör till dem som vrider upp spänningsnivån på bokfestivalen.

”Grädden på moset”

Kändisfaktorn är viktig, tycker Ricky Andreis.

– Det gör att vi får många besökare. Vi ligger runt 4000-4500 besökare varje år och så många hade vi kanske inte haft besök av om vi bara rört oss med väl så goda, men regionala författare. Det behövs ju någon form av glamour. Det är grädden på moset!

Författaren Anna Tell har rötterna i Årjäng.
Författaren Anna Tell har rötterna i Årjäng. Foto: Lena Richardson

Han är noga med att framhålla att också de lokala får också uppmärksamhet. Scenprogrammen rymmer alltifrån giganterna till debutanter.

– Det finns chans för alla att få sin tid i rampljuset, säger han.

Bengt Berg gästar festivalen efter ett år fyllt av priser och nya böcker.
Bengt Berg gästar festivalen efter ett år fyllt av priser och nya böcker. Foto: Lena Richardson

Likaväl som festivalpubliken får möta rutinerade och välkända Värmlandsförfattare som poeterna Bengt Berg och Ismael Ataria, finns rum för nya namn som Carol Hällgren, som skrivit en vuxenbok om en mycket speciell katt och tidigare tv-reportern Kjell Gustafsson som romandebuterar.

Till programpärlorna hör också ett besök av konstnären Karin Broos, som är aktuell med en mäktig konstbok.

Karin Broos kommer till festivalen med sin bok, som innehåller både hennes konst och texter av henne själv och Jila Mossaed.
Karin Broos kommer till festivalen med sin bok, som innehåller både hennes konst och texter av henne själv och Jila Mossaed. Foto: Lena Richardson

Kreativa kurser

Allt på bokfestivalen handlar heller inte om böcker. Exempelvis ställer Karlstads universitet upp med forskare till ett helt kunskapstorg och under fredagen kommer det en nyhet vid restaurang- och entréområdet:

Lydia Capolicchio, journalist och poddare, kommer till Karlstad med sin första roman under armen. Den heter ”Gift eller löftet till min väninna”.
Lydia Capolicchio, journalist och poddare, kommer till Karlstad med sin första roman under armen. Den heter ”Gift eller löftet till min väninna”. Foto: BERTIL ERICSON

– Det ska bli kul med årets nyhet, att region Värmlands folkhögskolor visar upp sina kreativa kurser, säger Ricky Andreis.

Till sist: Vem blir Årets Värmlandsförfattare?

– Ja du, det var en intressant fråga. Det får du reda på på fredag klockan 14. Då tillkännager vår ordförande Sofia Magnusson vem det blir.

Jan Scherman har skrivit en bok om Filipstad.
Jan Scherman har skrivit en bok om Filipstad. Foto: Filip Kowalski

Artikeltaggar

Alexandra PascalidouÅrjängBöckerFestivalerFörfattareKändisarKarin BroosKarlstadKarlstads universitetLitteraturMarcus BerggrenMikael NiemiNöje/KulturNöjesfabrikenPoesiRegion VärmlandRicky AndreisVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.