En miljon kronor blev notan för utegården vid Storbyns förskola i Vålberg.
En utegård som idag inte får användas på grund av den höga bullernivån på området.
Nu tvingas pedagogerna cykla med barnen till andra platser.
– Vi trodde att åtgärderna skulle räcka, säger förskolornas utbildningschef Sarah Thorén.
Den 1 januari startade man Storbyns förskola, en ”mobil förskola”, i lokaler som sitter samman med Sjösala fritidsgård – för att man ville jobba med mindre barngrupper i Vålberg. Några av barnen som tidigare gick på Lärkängens förskola skulle flyttas temporärt.
– Det här skulle hjälpa oss att nå en bättre måluppfyllelse, säger Sarah Thorén.
Storbyns lokaler ligger dock på ett område med höga ljudnivåer från omgivningen. Dels för att järnvägen ligger nära förskolans tomtgräns, men också för att en vältrafikerad genomfartsled för biltrafik finns på andra sidan. Förskolan är omringad av ljud.
Tidiga misstankar
Redan i början av november 2022 hade miljö- och hälsoskyddsinspektörer från kommunen besökt platsen för att undersöka lämpligheten. Redan då misstänkte man att verksamheten inte skulle klara Naturvårdsverkets riktvärden för buller från väg- och spårtrafik på förskolegården.
– Vi gjorde en del tidiga åtgärder som att sänka hastigheten på gatan och köpte in lådcyklar till förskolan, säger Sarah Thorén.
Parallellt började kommunen under våren bygga en ny utegård som senare också blev färdigställd. Detta då den tidigare utemiljön inte var dräglig – barnen i förskolan hade inget ställe att leka på.
– Det upprustades med gräsmatta, en pergola, en motorikbana, sandlåda, köksträdgård och lite andra leksaker.
Förbjöds
Sweco gjorde sedan en kompletterande bullerutredning där man slog fast att värdena var alldeles för höga. Den genomsnittliga ljudnivån under dygnet ligger på mellan 55-65 decibel och när tåg passerar uppgår ljudnivån till närmare 90 decibel. För att klara gränsen får inte 50 decibel överskridas.
Miljöförvaltningen beslutade därför den 2 oktober att förbjuda den helt nya utegården att användas i förskoleverksamheten – med hänsyn till barnens hälsa.
– Att bygga ett bullerplank var aldrig ett alternativ, inte på grund av kostnad utan för att vi då hade behövt bygga in hela förskolan och gården. Det var inte realistiskt och hade inte blivit bra.
Upprustningen kostade kommunen en miljon kronor, borde man inte ha väntat in bullerutredningen innan man beslutade sig för att bygga utegården?
– Vi hoppades att åtgärderna och placeringen av utegården – så långt bort från järnvägen som möjligt – skulle räcka. Det behövdes dock ändå en bättre utemiljö för att det inte såg bra ut innan. Platsen kan ju användas av allmänheten. Att det sen kostade en miljon ja, en del av den kostnaden hade nog kommunen behövt lägga för upprustning ändå, men det är klart att sandlåda och motorikbana skulle ju inte ha gjorts då.
”Rejäl chock”
Linda-Mari Lian, som har en son på förskolan mottog beskedet i ett brev en morgon när hon lämnade honom.
– Jag fick mig en rejäl chock. Det stod i brevet att upprustningen av utegården var färdig men trots ljuddämpande åtgärder så är bullernivåerna på gården högre än Naturvårdsverkets riktvärden, säger hon och fortsätter.
– Jag förstår inte hur man kan lägga massa pengar på en lekplats som inte får användas. Våra barn sitter och tittar ut genom fönstret på en helt ny lekplats som de längtat efter och nu inte får vara på. Istället ska de skjutsas till andra förskolors utegårdar eller till Sjösalaparken.
Farlig park
Det här gör Linda-Mari rejält oroad, eftersom hon anser att Sjösalaparken inte är en säker plats.
– Den är inte inhägnad och barnen kan snabbt försvinna. Dessutom går älven precis intill lekplatsen vilket är en stor fara. Jag blir nervös och orolig när jag är på jobbet.
Hon menar också att förskolan ligger väldigt olämpligt.
– Järnvägen och brandstationen ligger precis intill, likaså den trafikerade bilvägen.
Hon har funderat på att flytta sin son till en annan förskola, men det är svårt.
– Han är trygg i den här gruppen och med pedagogerna som är duktiga. Lokalerna är bra och att de gör utflykter är också bra. Men Sjösalaparken är farlig.
”Tillfällig lösning”
Även andra föräldrar har haft invändningar mot att kommunen byggde en lekplats som inte får användas. De menar att pedagogerna får oförtjänt kritik för kommunens slarv.
Sarah Thorén är medveten om att det finns en oro, men menar också att utflykterna är en del i verksamhetens arbetssätt – att man ska vara en ”mobil förskola”.
– Man har haft ett föräldramöte där föräldrarna fått tycka till och där pedagogerna berättar hur man arbetar. Pedagogerna känner sig trygga med det här arbetssättet. Det är också bara femåringar som går på Storbyns förskola, alltså lite större barn och det är dessutom ganska hög personaltäthet, säger hon.
Vad som händer med Storbyns förskola framöver är dock osäkert.
– Det här är en tillfällig lösning, och sen får vi se i en långsiktig investeringsplan hur vi ska göra med förskolor i Vålberg om det behövs en ny lokal eller om vi klarar oss med två förskolor, sett till barnantalet. Det är dock inte sagt att den här förskolan ska tas ur drift, det är upp till rektorerna hur man vill göra framöver, säger Sarah Thorén.
Storbyns förskola har tidigare kritiserats. Läs mer här: