Hoppa till huvudinnehållet

Viktoria, 26, om arbetet på familjens verkstad: ”Då är det jag som blir chef”

Publicerad:
Viktoria Löfgren tejpar och slipar lastbilarna och maskinerna som företaget får in, här en grön truck som ska fräschas upp.
Viktoria Löfgren tejpar och slipar lastbilarna och maskinerna som företaget får in, här en grön truck som ska fräschas upp. Foto: Lisa Olaison

Den stora branden lämnade hela deras verkstad i ruiner och sedan dess har hela familjen kämpat för att bygga upp allt igen.

I helgen som gick fick Skåreföretaget till slut slå upp portarna till vad som blir en efterlängtad nystart.

– Fast det kommer nog dröja ett tag innan det känns naturligt att komma hit på morgonen, säger Viktoria Löfgren.

Viktoria Löfgren, 26, har så länge hon kan minnas sprungit omkring bland lastbilar och grävmaskiner i PL:s fordonsservice lokaler i Skåre.

Som dotter till ägarna Patrick Löfgren och Annika Halvars var det givet att mycket av barndomen spenderades i verkstaden.

Att hon skulle jobba kvar i företaget var inte lika givet.

– Jag läste till servitris på gymnasiet men det var inte riktigt min grej, just då var det nog mer att vara lite vrång. Även om jag alltid sommarjobbade här så var det inte alls givet att det var det här jag ville göra.

Efter studenten började hon trots allt jobba i verkstaden med pappa Patrick, och nu är hon tillsammans med sin syster Sofia kvar som anställda.

Patrick och Viktoria Löfgren är nöjd med de nya lokalerna som de hunnit bygga upp.
Patrick och Viktoria Löfgren är nöjd med de nya lokalerna som de hunnit bygga upp. Foto: Lisa Olaison

Öppnat upp efter branden

När företagets lokal på Ilanda förra våren brann ner var det ett tufft slag för både henne och resten av familjen.

Efter stora Skårebranden – verkstaden reser sig ur askan: ”Tårarna kom direkt”Räddningstjänsten om nattens arbete vid storbranden: ”En oljepanna som börjar brinna”

Arbetet med att bygga upp en ny verkstad har tagit tid, men under helgen som gick välkomnade företaget både gamla och nya kunder till en nyöppning.

– Det känns jätteskönt att det äntligen är klart och verkligen kul att så många ville komma, säger Annika Halvars.

Viktoria Löfgren är en av två döttrar till Patrick Löfgren och Annika Halvar som jobbar kvar i verkstaden. Systern Sofia kommer snart tillbaka från sin mammaledighet.
Viktoria Löfgren är en av två döttrar till Patrick Löfgren och Annika Halvar som jobbar kvar i verkstaden. Systern Sofia kommer snart tillbaka från sin mammaledighet. Foto: Lisa Olaison

Under nyöppningen dök lastbilar och andra maskiner upp från från både lokala kunder och nya bekantskaper.

– Vi hade företag från både Göteborg och Strängnäs här, det känns som att många väntat på oss, säger hon.

  • ”Jag fixar med allt och ingenting”, säger mamma Annika.
    ”Jag fixar med allt och ingenting”, säger mamma Annika. Foto: Lisa Olaison
  • Verkstadens lackeringar har vunnit flera priser.
    Verkstadens lackeringar har vunnit flera priser. Foto: Lisa Olaison

Patrick Löfgren har precis varit och blandat färg till några av kunderna.

– Det finns att göra hela tiden, det var tur att vi ändå kunde hålla öppet under tiden vi byggde. Nu är det kunder som knappt kan vänta, de undrar om de kan få komma in direkt för att få lackat, säger han.

”Alltid sprungit här”

Eftersom hela byggnaden brann ner i branden är allt nytt och modernt. Målarrummet är uppgraderat och en hall för att förbereda maskinerna för lackning har blivit två.

– Vi hade det mesta innan också, men nu är det mer anpassat efter vad vi gör, säger Patrick.

– Det känns väldigt bra såklart, fast det kommer nog dröja ett tag innan det känns naturligt att komma hit på morgonen. Jag har ju alltid sprungit här i de gamla lokalerna, säger Viktoria Löfgren.

”Vi har försökt få mycket av det nya ungefär som vi hade det innan”, säger Patrick Löfgren som haft verkstaden sedan 20-årsåldern.
”Vi har försökt få mycket av det nya ungefär som vi hade det innan”, säger Patrick Löfgren som haft verkstaden sedan 20-årsåldern. Foto: Lisa Olaison

Kan ta över

Och med de nybyggda lokalerna färdiga satsar företaget nu vidare. Om några år är det inte omöjligt att det är Viktoria eller någon annan av systrarna som driver familjeföretaget vidare.

– När pappa går i pension är det jag som blir chef, skrattar hon och fortsätter.

Viktoria Löfgren trivs i verkstaden, och kanske kan det bli hon eller någon av syskonen som tar över när det blir dags.
Viktoria Löfgren trivs i verkstaden, och kanske kan det bli hon eller någon av syskonen som tar över när det blir dags. Foto: Lisa Olaison

– Nej men det är klart det vore kul om det kunde leva vidare med oss. När barnen är lite äldre är det inte alls omöjligt att jag kan ta över.

– Men det är inte dags än på tio år. Jag kommer nog aldrig helt att kunna lämna jobbet här, men visst vore det skönt att lämna över när jag blir äldre, säger Patrick Löfgren.

Artikeltaggar

BränderLastbilarMänskligtSkåre

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.