Hoppa till huvudinnehållet

Stor vattenläcka i Torsby – sjukhuset prioriteras: ”Kämpar febrilt”

Publicerad:
Grävarbeten pågår efter en stor vattenläcka som drabbade centrala Torsby. Läckan hade lokaliserats till en plats mellan Ica Toria och Sundbergsåsen.
Grävarbeten pågår efter en stor vattenläcka som drabbade centrala Torsby. Läckan hade lokaliserats till en plats mellan Ica Toria och Sundbergsåsen. Foto: Morgan Bäckvall

Hela centralorten Torsby stod under onsdagsmorgonen utan vatten, detta efter en vattenläcka.

Det rörde sig om samtliga abonnenter i hela det kommunala VA-nätet.

Personal på Torsby kommun har lokaliserat läckan till ett område mellan Ica Toria och Sundbergsåsen.

– Vi har en stor vattenledningsläcka på vårt huvudledningsnät, som upptäcktes vid tre i morse ungefär. Den tömde reservoaren så nätet var i stort sett tomt vid fyra-tiden i morse, säger Emil Bergman, VA-chef i Torsby kommun.

Personal från Torsby kommun förberedde sitt arbete i närheten av parkeringen på Ica Toria vid 06.30-tiden på onsdagsmorgonen.
Personal från Torsby kommun förberedde sitt arbete i närheten av parkeringen på Ica Toria vid 06.30-tiden på onsdagsmorgonen. Foto: Morgan Bäckvall

– Läckan lokaliserades vid fem-sex-tiden och nu pågår arbetet med att sektionera ur och försöka prioritera så att sjukhuset får vatten, tillägger han.

Hur klaras Torsby sjukhus i nuläget?

– I nuläget kör sjukhuset på sin interna reservvattentäkt, för sitt grundläggande behov. Men vi kämpar febrilt med att få vatten till dem. Det är vår högsta prioritet just nu, säger Emil Bergman.

NWT har varit på plats och fått information om att konsekvenserna kan begränsas till färre hushåll så småningom.

Britt-Louise Frykman, sjukhuschef på Torsby sjukhus.
Britt-Louise Frykman, sjukhuschef på Torsby sjukhus. Foto: Helena Karlsson

– Det stämmer. Det är så vi sektionerar och stänger ut områden. De områden som blir påverkade är sju fastigheter plus Toria. Och de kommer vara påverkade en tid framöver tills vattenläckan är lagad, säger Emil Bergman.

– Just nu pågår återfyllning av nätet plus reservoar, så vi fyller upp vattennätet igen. Om någon timme eller två så ska alla ha vatten igen, tillägger han.

”Vattenläckan är lokaliserad och lagningsarbete pågår. Vattentank är på väg. De abonnenter som har vatten i kranen, var sparsamma med vattenanvändningen”, skrev Torsby kommun på sin hemsida vid en uppdatering kl 8.15.

Uppdatering kl 8.45

– Just nu har läckan stängts ut och systemet börjar successivt återhämta sig. Status just nu är att ingen blir utan vatten, säger Emil Bergman.

Det gäller även Ica Toria och de sju nämnda fastigheterna. Torsby sjukhus ska också ha återfått vattentillgången.

Uppdatering kl 10.15

– Nu har vi vanligt vatten igen. Vi har vatten till allt och det är vatten som går att använda, så det är inga problem. Vi är i full drift, säger Britt-Louise Frykman, sjukhuschef på Torsby sjukhus.

– Vi sköt fram operationer och dialyspatienter skickade vi till Arvika, eftersom vi inte visste om hur länge det skulle ta innan det blev färdigt. Det var av säkerhetsskäl, tillägger Britt-Louis Frykman.

Artikeltaggar

Olyckor och katastroferTorsbyVattenläckor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.