Hoppa till huvudinnehållet

Schaffer slår ett slag för värmländsk landsbygd: ”Sprida musik utanför städerna”

Publicerad:
Andreas Jonsson har turnerat med Wermland Big Band tidigare, nu gör han det i sällskap av Janne Schaffer och The Hebbe SIsters.
Andreas Jonsson har turnerat med Wermland Big Band tidigare, nu gör han det i sällskap av Janne Schaffer och The Hebbe SIsters. Foto: Emil Jonsson

När den värmländska eldsjälen Andreas Jonsson drar igång en större scenproduktion gör han det med av musik av Abba, Ted Gärdestad och Frank Sinatra. Bland annat.

Med sig på turnéresan genom Värmlands landsbygd har han The Hebbe Sisters, Wermland Big Band och Janne Schaffer.

24 personer tar plats på scenen när Andreas Jonsson från Kil samlar underhållningskrafter från olika musikaliska världar. Tillsammans med vokaltrion The Hebbe Sisters och Janne Schaffer tar han plats på scenen med ett fullskaligt storband – Wermland Big Band – som musikalisk ryggrad.

– Jag har länge velat jobba med Janne, berättar Andreas Jonsson strax innan repetitionerna med Schaffer ska börja på onsdagskvällen.

– Han har jobbat med så många av mina favoritartister, fortsätter han och nämner Ted Gärdestad och Abba.

Stigen som går genom Janne Schaffers musikaliska gärning är lång och vindlande. Här ryms blues och jazz, visa och pop, tung rock och dansant house – gitarristen lyckas hålla tungan rätt i mun i de flesta musikaliska stilar.

– Att spela med storband är häftigt! I början av 70-talet var jag med på en storbandsplatta som Benny Andersson producerade, säger Janne Schaffer och bjussar på anekdoter om konserter med jazzlegendarerna Dizzy Gillespie och Stan Getz.

– Det är lite mer den typen av musik storbandet kör. Men vi kör någon Gärdestad och någon Abba såklart, ”Waterloo” är ju i allra högsta grad aktuell till exempel, nästa år är det 50 år sedan den vann i Brighton.

Artisterna kommer att växeldra konserterna under Värmlandsturnén som inleds på Gruvan i Grums. Sedan väntar Arvika, Karlskoga och Torsby.

– Jag hittade Jannes musik ganska sent i livet, fortsätter Andreas Jonsson.

– Första gången jag såg honom live var på Café August under mitt sista år i gymnasiet. Då spelade han med Björn J:son Lindh. En toppenkväll!

– Den konserten minns jag! Vi hade med en pianist som precis som Björn också var från Värmland, skjuter Janne Schaffer in.

The Hebbe Sisters - Maria, Emelie och Josefine - medverkar på turnén.
The Hebbe Sisters - Maria, Emelie och Josefine - medverkar på turnén. Foto: Alexander Kenney

Sven-Ingvars och Nancy Sinatra

Andreas Jonsson har gjort flera liknande turnéer genom åren. Utöver de svenska favoriterna lyfter han gärna fram musik av amerikanska ikoner som Frank Sinatra och Johnny Cash.

– Bredden är viktig för mig. Nu när vi spelar i Värmland måste vi lägga till Sven-Ingvars också, ler han.

– Jag var faktiskt med på Sven-Ingvars Fröding-skiva, har alltid gillat dem, hojtar Janne och fortsätter.

– Och jag och Björn J:son Lindh spelade på Lee Hazelwoods låt ”Indian Summer” som han tog med sig till Nancy Sinatra – Franks dotter – så hon la sång på den. Så indirekt har jag lirat med Sinatras dotter.

Som kontrast till all musikhistoria berättar Janne Schaffer om några projekt han är involverad i för dagen. Bland annat spelar han på en singel med den brittiska duon The ManyFew.

– Låten heter ”Back to back” och klättrar just nu på de engelska topplistorna. Det är dansant housemusik. House är spännande, jag har planer på att göra om en Electric Bana Band-låt till modern house. Jag vill hela tiden utveckla min musiksmak och mitt sätt att spela.

Andreas Jonsson vid en tidigare konsert med Wermland Big Band.
Andreas Jonsson vid en tidigare konsert med Wermland Big Band. Foto: Emil Jonsson

”Behjärtansvärt!”

Både Janne Schaffer och Andreas Jonsson delar entusiasmen över att spela på mindre orter.

– Vi har valt spelplatser på landsbygden, med tanke på allt som händer nu känns det extra viktigt att kulturen får ta plats i mindre samhällen. Det känns viktigt. Sett till publikintresset på förhand blir det här nog den bästa produktionen jag har gjort hittills, säger Andreas Jonsson.

– Ett otroligt bra initiativ det här med att sprida musik utanför de stora städerna, nickar Janne Schaffer.

– Behjärtansvärt! Det är så viktigt med eldsjälar. Det är alltid kul att möta nya orter, Torsby och Grums blir nog första gången för mig. Musik är ett levande väsen. Det ska upplevas live.

Sven-Ingvars nya skiva – personligt om tonår och sonens dop: ”Flyktiga romanser”

Värmlandsturnén med Andreas Jonsson och gäster kommer till Grums Gruvan 16/11, Arvika Parkhallen 17/11, Karlskoga Bredgårdsskolans Aula 18/11 och Torsby Frykenskolans Aula 19/11

Artikeltaggar

AbbaAndreas JonssonBluesCafé AugustFrank SinatraFrykenskolanGrumsJanne SchafferJazzKändisarLandsbygdMusikNöje/KulturPopSven-IngvarsThe Hebbe SistersTorsbyVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.