Hoppa till huvudinnehållet

Tullholmen växer kraftigt – 2 200 nya bostäder byggs

Publicerad:
Reporter Christer Wik
Christer Wik
christer.wik@nwt.se
Byggkranarna är många på Tullholmen. Närmast ser vi Balders stora bygge av totalt 459 hyresrätter som kommer att bestå av ettor, tvåor, treor och fyror.
Byggkranarna är många på Tullholmen. Närmast ser vi Balders stora bygge av totalt 459 hyresrätter som kommer att bestå av ettor, tvåor, treor och fyror. Foto: Lisa Olaison

Byggtempot i den nya stadsdelen Tullholmen är högt. Sammanlagt byggs och planeras det för cirka 2 200 nya bostäder och nu börjar flera nya projekt resa sig i området.

– Detta är verkligen ett exempel på modern stadsutveckling och samtidigt behåller vi fina promenadstråk bland annat längs vattnet.

Det säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Tallgren (S).

2019 inleddes rivningen av Coop Värmlands stora livsmedelsbutik och det blev startskottet på förvandlingen av Tullholmen från ett industriområde till en ny och vattennära stadsdel.

Under de senaste åren har Balder byggt 439 hyresrätter längs Tullhusgatan och dessutom har Löfberg fastigheter uppfört 16-våningshuset Söderport med 61 bostadsrätter på det gamla fabriksområdet. Intill höghuset har NWT fastighets kvarter med 132 hyresrätter färdigställts.

Utöver det har Skanska byggt fyra nya flerbostadshus längs Tullholmsviken med totalt 202 lägenheter samtidigt som KBAB har uppfört 132 hyresrätter i ett vinkelhus på andra sidan Packhusallén. Till det kommer bolaget Folkbo Sveriges 36 lägenheter i ett trähus med moduler från Moelven i Kil i samma område.

Balder genomför nu sitt andra stora projekt på Tullholmen. Sammanlagt bygger man 459 hyresrätter i sex olika huskroppar. Inflyttning blir det från februari till december under 2025.
Balder genomför nu sitt andra stora projekt på Tullholmen. Sammanlagt bygger man 459 hyresrätter i sex olika huskroppar. Inflyttning blir det från februari till december under 2025. Foto: Illustation: Lindberg Stenberg arkitekter

Nu fortsätter utvecklingen av Tullholmen med flera nya projekt som börjar växa fram. Störst är Balders nästa satsning som har fått namnet Skutan och kommer innehålla sex hus alldeles intill vattnet.

– Totalt blir det 459 hyresrätter. Det handlar om ettor, tvåor, treor och fyror. Ettorna blir på 26-33 kvadratmeter, tvåornas yta hamnar på 34-56 kvadrat, treorna blir på 55-70 kvadratmeter och storleken på fyrorna är på 79-90 kvadratmeter, säger Erik Holmgren, fastighetsutvecklare på Fastighets AB Balder.

Inflyttning under 2025

Projektet som ägs av Trenum (Balder och Tredje AP-fonden) löper på enligt planen. Balder kommer ansvara för förvaltningen av husen och sköter även uthyrningen. Inflyttning för alla lägenheterna blir det under 2025.

– Den kommer pågå mellan februari och december och vi inleder marknadsföringen av lägenheterna i början av nästa år. I satsningen ingår det även två verksamhetslokaler ut mot vattnet där vi vill ha in något som lyfter området. Dessutom kommer vi ha ett eget kontor ut mot Packhusallén.

Nu pågår inflyttning i Balders tredje av fyra likadana hus i kvarteret Charkuteriet mot Tullholmsviken till vänster om huset närmast kameran..
Nu pågår inflyttning i Balders tredje av fyra likadana hus i kvarteret Charkuteriet mot Tullholmsviken till vänster om huset närmast kameran.. Foto: Christer Wik

Just nu pågår inflyttningen i Balders näst sista flerfamiljshus kvarteret Charkuteriet innanför Tullhusgatan. Det handlar om drygt 50 lägenheter och i december står det sista och lika stora huset som har blåfärgad fasad klart för inflyttning. Även i det bostadsprojektet som också består av ettor-fyror finns det en verksamhetslokal och hyresgästen öppnar i mars 2024.

– Tullholmen är ett väldigt fint område och vi är glada för att vara en del av utbyggnaden där. Uthyrningen av lägenheterna har gått mycket bra, säger Erik Holmgren.

I somras inledde Löfberg fastigheter bygget av två hus med totalt 49 bostadsrätter. En av dem är en sjurummare som kostar 14 miljoner kronor.
I somras inledde Löfberg fastigheter bygget av två hus med totalt 49 bostadsrätter. En av dem är en sjurummare som kostar 14 miljoner kronor. Foto: Christer Wik

Strax intill Balders projekt har även Löfberg fastigheter inlett ett bostadsprojekt. Det var i somras som man satte spaden i marken för sin satsning Tullholmsterassen.

– Det handlar om 49 bostadsrätter, tvåor till sjuor på 54-264,5 kvadratmeter i bästa läge intill Tullholmsviken. Prislappen varierar mellan 2 150 000 och 14 miljoner kronor. I de två husen blir det inflyttning under det första kvartalet 2025.

– I projektet ingår det också en restauranglokal på 250 kvadrat längs med strandpromenaden som förlängs längs vattnet. Det finns ytterligare en verksamhetslokal i markplanet, säger Tomas Rhöse, vd för Löfberg fastigheter.

Ytterligare 115 lägenheter

Bolaget äger en ett andra kvarter granne med det pågående bygget och där är tanken att uppföra ytterligare 115 lägenheter i två hus, elva respektive sju våningar höga. Byggstart blir det som tidigast i slutet av 2025.

Alldeles söder om Löfberg fastigheters två kvarter äger Riksbyggen mark.

– Också vi har två kvarter, men vi har ännu inte bestämt när vi byggstartar vår satsning. Just nu avvaktar vi med tanke på det rådande marknadsläget med höga räntor och hög inflation.

– När det väl blir dags tänker vi oss cirka 220 bostadsrätter fördelade på fyra etapper med 50-60 i varje. Detta är absolut ett bästa läge och många har redan hört av sig och visat intresse för de här bostäderna, säger Martin Linsten, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

Bygger åttavåningshus

Så sent som i förra veckan blev det klart att KBAB ska bygga ett åttavåningshus med 60 hyresrätter samt en förskola med sex avdelningar och cirka 70 platser på den tomt som är mellan Balders nya flerbostadshus och Coop Värmlands gamla bageri.

Huset får fokus på små lägenheter och kommer därför innehålla 42 ettor på 30-36 kvadratmeter. I övrigt blir det tolv tvåor på 44-45 kvadrat samt sex treor på 71 kvadratmeter.

– Planen är byggstart i april och inflyttning under början av sommaren 2025, säger Lars Brandelius, utvecklingschef på KBAB.

Längs Tullhusgatan ska KBAB bygga ett åttavåningshus med 60 hyresrätter. I de två nedersta våningarna blir det även en förskola med sex avdelningar.
Längs Tullhusgatan ska KBAB bygga ett åttavåningshus med 60 hyresrätter. I de två nedersta våningarna blir det även en förskola med sex avdelningar. Foto: Illustration: Mondo arkitekter

Coop Värmlands bageri ska byggas om till en konsertlokal för Wermland Opera. Det är Löfberg fastigheter och Wermlands invest som äger byggnaden och förhoppningen att att verksamheten kan flytta in i början av 2026.

Skanska lämnar projekt

Det finns ytterligare en byggbar tomt kvar i det här området på Tullholmen, mellan Balders pågående projekt på Packhusallén och höghuset Söderport.

Den tillhörde tidigare Skanska som hade tänkt bygga 75 lägenheter. Men man fick aldrig ekonomi i satsningen som är en så kallad dubbel markanvisning som först kräver att exploatören uppför fyra lägenheter i Älvenäs.

– Därför har den dubbla markanvisningen gått tillbaka till kommunen. Med tanke på marknadsläget avvaktar vi med gå ut med den igen för att få bättre bud, säger teknik- och fastighetsnämndens ordförande Monika Bubholz (MP).

Planerar landmärke

Den sista tomten på Tullholmen som byggbar ligger norr om Skanskas nya hus längs vattnet mot Hammaröleden. Där vill Lecab fastigheter uppföra ett riktigt landmärke. Det handlar om ett 24 våningar högt höghus med 180-200 lägenheter.

Den nya detaljplanen var upp samråd i vintras och viss justering kan behövas. Höjd, gestaltning och luftighet mot vattnet är viktigt för kommunen kring projektet.

Lecab fastigheter vill bygga ett riktigt landmärke på den sista tomten vid Tullholmsviken mot Hammaröleden. Höghuset är tänkt att bli 24 våningar högt.
Lecab fastigheter vill bygga ett riktigt landmärke på den sista tomten vid Tullholmsviken mot Hammaröleden. Höghuset är tänkt att bli 24 våningar högt. Foto: Mondo arkitekter

Totalt sett är man på Karlstads kommun mycket nöjda med utvecklingen på Tullholmen som genomförs i högt tempo.

– Detta är verkligen ett exempel på modern stadsutveckling och att det fortfarande startas nya projekt trots de sämre tiderna visar vilket stort intresse det är för det här området.

– Trots att det sker en omfattande exploatering behåller vi fina promenadstråk bland annat längs vattnet. Det är också väldigt viktigt att det blir en levande stadsdel med ett antal olika verksamheter i markplanet i de olika husen. Det skapar samtidigt trygghet kvällstid, säger Anders Tallgren.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Tallgren (S) ser positivt på alla satsningar på Tullholmen. ”Trots att det sker en omfattande exploatering behåller vi fina promenadstråk bland annat längs vattnet”, säger han.
Stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Tallgren (S) ser positivt på alla satsningar på Tullholmen. ”Trots att det sker en omfattande exploatering behåller vi fina promenadstråk bland annat längs vattnet”, säger han. Foto: Joachim Lagercrantz

Artikeltaggar

Anders TallgrenBalderBostad och byggenBostadsrätterCoop VärmlandFastigheterHyresrätterKBABLars BrandeliusLägenheterMonika BubholzRiksbyggenSkanskaTomas RhöseTullholmenTullholmsvikenTullhusgatan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.