Hoppa till huvudinnehållet

Tidemand snabbast i Italien – men straffades ner från toppen

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Pontus Tidemand har kört rally i Italien.
Pontus Tidemand har kört rally i Italien. Foto: Michael Jurtin

Värmländske rallyföraren Pontus Tidemand vann tre av fyra sträckor i söndagens Fiorio Cup i Italien. Två tidsstraff gjorde dock att han inte segrade totalt.

Uppvisningstävlingen och mästarmötet ägde rum på egendomen Masseria Camardas område i södra Apulien, där en 4,2 kilometer lång grussträcka kördes fyra gånger. Två olika bilar användes: Citroën C3 Rally2 (R5) och Lancia Delta Integrale.

Lagtävlingen stod mellan ett europeiskt och ett italienskt lag. I det förstnämnda ingick Pontus Tidemand och Henning Solberg, som delade på Maud Solberg som kartläsare. Hon är mamma till Pontus och fru till Henning.

Övriga i Europagänget var finländaren Harri Toivonen och hemmaföraren Christine ”GZ” Giampaoli Zonca.

Team Italien bestod av Andrea Crugnola, Andrea Aghini, Mattia Scandola och Tamara Molinaro.

Tidemand var snabbast på första, tredje och fjärde sträckan och fyra på andra. Den meriterade 32-åringen från Charlottenberg råkade dock köra på några banmarkeringar, som ska hindra att gena i kurvor, och fick sammanlagt 40 sekunders tidstillägg, annars hade han vunnit totalt med drygt fem sekunder.

I resultatlistan som ligger ute är finns bara tiderna med Citroënerna. Där är dubble världsmästaren (junior och WRC2) sexa av åtta och Henning Solberg tvåa bakom Andrea Crugnola.

– Men jag var tvåa på prisutdelning när man fick räkna bort ett åk och då tror jag även de hade med Lancia-tiden, förklarar Tidemand.

Lagmatchen vann Italien.

Rådström snabbare än Tidemand – och kartläsaren bäste värmlänning: ”Så små marginaler”

Artikeltaggar

Andrea CrugnolaCharlottenbergHenning SolbergItalienLanciaPontus TidemandPrisutdelningarRally

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.