Hoppa till huvudinnehållet

Regionen höjer avgifterna – dyrare att besöka vårdcentralen

Publicerad:
Från januari nästa år så höjs patientavgifterna på flera områden i Region Värmland, bland annat kostnaden för att besöka en vårdcentral.
Från januari nästa år så höjs patientavgifterna på flera områden i Region Värmland, bland annat kostnaden för att besöka en vårdcentral. Foto: HP Skoglund

Från den 1 januari 2024 kommer patientavgifterna att höjas. Det har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat. Bland annat innebär det att det blir hundra kronor dyrare att besöka vårdcentralen.

Höjningen av patientavgifterna är en del i Region Värmlands sparpaket. Under tisdagen klubbades beslutet i hälso- och sjukvårdsnämnden. Priset för att besöka öppenvården, där vårdcentraler ingår, höjs från 200 till 300 kronor.

Den största ökningen på kort tid står dock avgiften för uteblivna besök för. I januari i år höjdes den från 200 till 400 kronor. I januari 2024 höjs den igen, med ytterligare 200 kronor till 600 kronor.

Region Värmland skriver att de höjda patientavgifterna uppskattas ge regionen ökade intäkter på närmare 30 miljoner kronor.

Innan beslutet blir verklighet så måste det tas upp i regionfullmäktige, Region Värmlands högsta beslutande organ.

Förslaget: Nya höjningar av patientavgifter – dyrast att missa ett vårdbesök

Höjda avgifter

Avgiften för öppenvårdsbesök höjs från 200 till 300 kronor.

Avgiften för digitala besök lämnas oförändrad, 200 kronor.

Avgiften för indirekt besök höjs från 100 till 150 kronor.

Avgiften för uteblivet besök och sent avbokade besök höjs från 400 till 600 kronor.

Avgiften för slutenvård höjs från 120 till 130 kronor per dygn.

Avgiften för patient inskriven av Region Värmland på patienthotellet framöver höjs från 80 till 130 kronor per dygn och följer från och med nu dygnsavgiften för slutenvård.

Artikeltaggar

BeslutRegion VärmlandVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.