Hoppa till huvudinnehållet

KLART: Nya bud på Bryggudden – padelhall blir auktionshall: ”Det är bra med återbruk”

Publicerad:
Magnus Persson och Viktor Hörnqvist på Karlstad-Hammarö Auktionsverk har bråda dagar mitt i flytten till Bryggudden, men hinner sätta sig en liten stund i den finska designmöbeln, signerad Eero Arnio.
Magnus Persson och Viktor Hörnqvist på Karlstad-Hammarö Auktionsverk har bråda dagar mitt i flytten till Bryggudden, men hinner sätta sig en liten stund i den finska designmöbeln, signerad Eero Arnio. Foto: Lisa Olaison

Från racketar, svettdroppar och bollar till konst, möbler och design. Nu är det nya nätdueller som gäller i den före detta padelhallen på Bryggudden.

På fredag öppnar Karlstad Hammarö auktionsverk på sin nya adress.

– Det här är den perfekta lokalen, säger Magnus Persson, vd.

Karlstad Hammarö auktionsverk kan vara Sveriges enda auktionsfirma med bastu. Den är ett av spåren som återstår efter padelverksamheten, som till i somras fyllde hallen.

Nu är det nya bud.

Bollarna har studsat ut och in kommer en auktionsfirma som länge längtat efter en ny lokal. De gamla lokalerna ute på Hammarö var mysiga, men lite krångliga med sina många våningar och trappor.

Har letat i tre år

– För tre år sedan började vi leta lokaler. Det var nära på några ställen, men här är det perfekt. Önskemålet var att ha allt i ett etage och ett så bra läge som möjligt, berättar Magnus Persson.

Från padelhall till auktionshall. ”Det är bra med återbruk”, säger Magnus Persson, vd.
Från padelhall till auktionshall. ”Det är bra med återbruk”, säger Magnus Persson, vd. Foto: Lisa Olaison

Den före detta idrottshallen visade sig ha allt de sökte: allt i ett plan, högt i tak, bra utrymmen både för personal och för kunder. Handikappvänligheten är total med ingång utan minsta trappsteg och volymen tillåter bra exponering av föremålen som ska visas upp.

– Vi la in en mysig matta på halva golvytan och så har vi betonggolv på vår arbetsyta, berättar Magnus Persson när han visar runt bland skåp och stolar, konstverk och montrar fyllda med designföremål.

”Modern design är mest eftertraktat. Från 50-60-talet och framåt”, säger Magnus Persson. Han är själv nyfiken på hur kunderna kommer att värdera några ovanliga koppar.
”Modern design är mest eftertraktat. Från 50-60-talet och framåt”, säger Magnus Persson. Han är själv nyfiken på hur kunderna kommer att värdera några ovanliga koppar. Foto: Lisa Olaison

– Här har vi fått in några koppar som vi inte hittat någonstans förut, säger han och visar en blommig tekopp stämplad med Gefle och ”Vingåker”.

Detektivarbete är en del av jobbet - en del som Magnus uppskattar mycket. Hans drömobjekt har inte så skarpa konturer, visar det sig:

Ett stort antal Lisa Larson-figurer är till salu just nu. De är alltid eftertraktade hos samlarna.
Ett stort antal Lisa Larson-figurer är till salu just nu. De är alltid eftertraktade hos samlarna. Foto: Lisa Olaison

– Det vet man inte riktigt förrän man ser det! Lite unika, personliga objekt som man får forska lite på och lägga ner sig lite extra med, säger han.

– Men man kan aldrig mer än kunderna som kommer hit!

Hur är det att jobba med kulturarv hela dagarna - kulturföremål som dessutom hela tiden är i ruljangs?

– Det är väldigt, väldigt roligt, men också något man förvaltar. Både för dem som lämnar in och för dem som köper är det ett ansvar, man tar på sig, säger han.

Nya nätdueller

Han ser fram emot att släppa in kunderna i den nya lokalen på fredag. Hit kommer de att komma för att gå på visning och för att hämta ut föremål de budat hem.

Magnus Persson, vd på Karlstad-Hammarö auktionsverk, trivs bland alla sakerna på jobbet, men avslöjar att det är mer avskalat hemma hos honom. ”Jag har inget samlarhem riktigt. Man blir väldigt mättad!”
Magnus Persson, vd på Karlstad-Hammarö auktionsverk, trivs bland alla sakerna på jobbet, men avslöjar att det är mer avskalat hemma hos honom. ”Jag har inget samlarhem riktigt. Man blir väldigt mättad!” Foto: Lisa Olaison

Själva auktionerna sker dock helt och hållet på nätet numera. Nog för att folklivet på gamla tiders slagauktioner kunde vara roligt, men det var mycket efterjobb, påminner Magnus.

– Jag tror inte så många i branschen saknar det. Det är nervöst också med hur mycket folk man lockar dit, säger han.

Några engelska kyrkfönster finns med på kvalitetsauktionen. Kanske hittar de tillbaka till England - även utländska kunder når lätt auktionerna nu, när Karlstad Hammarö Auktionsverk flyttat in under Auctionets paraply.
Några engelska kyrkfönster finns med på kvalitetsauktionen. Kanske hittar de tillbaka till England - även utländska kunder når lätt auktionerna nu, när Karlstad Hammarö Auktionsverk flyttat in under Auctionets paraply. Foto: Lisa Olaison

Och i det sammanhanget har Karlstad Hammarö auktionsverk i dagarna också gjort en viktig flytt. Det tidigare familjeföretaget ägs sedan ett par år av Auctionet och auktionerna samlas nu på deras webb.

Det borgar för att sakerna de auktionerar ut nås av kunder över hela Sverige och även utomlands.

– Det är mycket som händer! konstaterar Magnus Persson.

Padelburarna såldes

Han har spelat ett par padelmatcher i sina dar, men har inte tid att sörja den spruckna padelbubblan.

– Vi tänkte ett tag att vi kanske skulle ha kvar en bur här, men de gick också på auktion, ler han.

I personalutrymmena finns dusch, toa och - bastu.
I personalutrymmena finns dusch, toa och - bastu. Foto: Lisa Olaison

Att lokalen passade så bra för företagets behov blev en lyckträff för båda parter.

– Det är bra med återbruk! säger Magnus Persson och vågar sig på en prognos att auktionsverksamheten nog blir mer långlivad än padeln, som kom, boomade och försvann.

Så har Karlstad Hammarö auktionsverk också varit igång sedan 40-talet.

Och ingen avmattning syns i auktionsbranschen, tvärtom. Nästa år planerar Magnus och hans kollegor att sälja 26 000 föremål och återväxten bland kunderna ser bra ut.

Kent Blom och Martin Mattsson bygger en ny fotostudio. Alla föremål som säljs ska fotograferas och Karlstadsföretagets studio kommer att rymma hela möbelgrupper.
Kent Blom och Martin Mattsson bygger en ny fotostudio. Alla föremål som säljs ska fotograferas och Karlstadsföretagets studio kommer att rymma hela möbelgrupper. Foto: Lisa Olaison

– Den är stor. Det finns ett jätteintresse för återbruk och det är en ny generation som kommer. Vi har kunder från 100 till 18-20.

Och var kommer alla grejer ifrån?

– Det kan vara folk som flyttar, från dödsbon eller att man bara vill sälja helt enkelt, säger Magnus Persson.

En målning av Schultzberg möter glas av bland andra Erik Höglund. På auktionsfirman hittar man konst och kultur i många olika former.
En målning av Schultzberg möter glas av bland andra Erik Höglund. På auktionsfirman hittar man konst och kultur i många olika former. Foto: Lisa Olaison

På topp

Han har jobbat i företaget i tretton år och ser ut att trivas mycket bra där han är i livet.

– På en skala 1 till 10 är det 9-10 nu. Jag är väldigt glad över att få visa upp för kunderna vad fint vi fått det. Men det är mycket extra jobb med en flytt!

Padelspelarna har dragit, men en soldat i uniform M1886 har flyttat in.
Padelspelarna har dragit, men en soldat i uniform M1886 har flyttat in. Foto: Lisa Olaison
Efter padelkonkursen – nu står 1 700 kvadrat tomt på Bryggudden: ”Intressenter finns”

Artikeltaggar

ÅterbrukAuktionerBrygguddenHammaröHandelKarlstadKarlstads-Hammarö auktionsverkKonstMöblerNöje/KulturSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.