Hoppa till huvudinnehållet

Fler avgångar och stopp, men högre biljettpriser

Publicerad:
Reporter Oskar Sandström
Oskar Sandström
oskar.sandstrom@nwt.se
Det kommer i snitt bli 8,5 procent dyrare biljetter för buss och tåg från februari nästa år, om kollektivtrafiknämndens beslut går igenom.
Det kommer i snitt bli 8,5 procent dyrare biljetter för buss och tåg från februari nästa år, om kollektivtrafiknämndens beslut går igenom. Foto: Lisa Olaison

Biljettpriserna i Värmlandstrafik föreslås höjas med 8,5 procent, långt mer än den normala treprocentiga höjningen. Om förslaget går igenom så kommer de nya priserna börja gälla från och med februari nästa år.

Under tisdagen beslutade kollektivtrafiknämnden om att föreslå en höjning av biljettpriserna för buss och tåg med i snitt 8,5 procent. Höjningen, om regionfullmäktige godkänner den, kommer börja gälla från den 12 februari 2024. Orsaken är det ekonomiskt ansträngda läget som Region Värmland kämpar med. Prognosen för januari till oktober 2024 pekar på minus 110 miljoner kronor.

På samma möte beslutades också om nya avgångar och stopp. Det blir ett nytt tågstopp i Edsbjörke station mellan Torsby och Sunne på tåglinje 74, med start den 10 december. Det nya stoppet har förhandlats med Sunne kommun och Edsbjörke pendlarförening och införs på prov åtminstone fram till december 2024.

Det blir också fler avgångar mellan Åmål och Säffle på linje 71. Även de avgångarna börjar gälla från och med skiftet av tidtabeller den 10 december. För att kompensera så kommer det bli färre bussavgångar på samma sträcka.

Regionkrisen: Stort minus för kollektivtrafikenChockhöjning föreslås – så mycket dyrare blir det att åka buss och tåg

Artikeltaggar

BeslutBussarRegion VärmlandSunneSäffleTrafikVärmlandstrafikÅmål

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.