Hoppa till huvudinnehållet

Då riskerar influensasäsongen slå hårdast mot Värmland: ”Enstaka fall hittills”

Publicerad:
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland ser en fortsatt hög smittspridning i länet.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland ser en fortsatt hög smittspridning i länet. Foto: Helena Karlsson

Influensasäsongen närmar sig samtidigt som covid-fallen fortsatt ligger på höga nivåer.

Runt 60 personer ligger inlagda på sjukhus och än har Värmland inte sett toppen av smittspridningen, tror smittskyddsläkare Anna Skogstam.

– Det är jätteviktigt att man stannar hemma om man har symptom, säger hon.

Med hösten och vinterns intåg följer också ett helt gäng med sjukdomar. Årets influensa har inte börjat än menar smittskyddsläkare Anna Skogstam som uppmanar alla i riskgrupper att vaccinera sig.

– Vi har haft enstaka fall hittills. Det brukar dra igång under december och toppen som brukar bli kommer oftast framåt jul och nyår. Det är fortfarande för tidigt att ge någon prognos för hur det kommer bli då, säger Anna Skogstam.

Inte heller kikhosta eller RS-virus har regionen sett någon ökning av.

– Vi har haft ett fåtal fall av RS, men inte alls på samma nivåer som de senaste två åren som var väldigt besvärliga. Det är fortfarande tidigt, men vi har inte sett de nivåerna hittills, säger Skogstam.

”Smittspridningen är hög”

Efter pandemin har även covid blivit en sjukdom som ökar under hösten och vintern, och så har det varit även i år.

Tidigare under hösten har NWT rapporterat om ett ansträngt läge i slutenvården och om äldreboenden som tvingats till åtgärder. Den höga smittspridningen ser också ut att fortsätta.

Covid-19 pressar slutenvården: ”Undvik att bli sjuk och smitta andra”Därför rekommenderas hemtjänstpersonal i Värmland ha munskyddEfter covid-19-utbrottet och ”lockdown” på äldreboendena: ”Vaccinationen igång”

– Vi ser fortfarande att smittspridningen är hög. Just nu ligger runt 60 personer inlagda för vård och det är flera äldreboenden som har drabbats där både boende och personal är sjuka som gjort att de har fått sätta in åtgärder. Även hemtjänsten har haft fall, säger Skogstam.

Spridningen av covid-viruset ligger fortsatt på en hög nivå och flera enheter inom vården är drabbade. Arkivbild.
Spridningen av covid-viruset ligger fortsatt på en hög nivå och flera enheter inom vården är drabbade. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

”Inte sett toppen”

De senaste veckorna har antalet rapporterade fall legat stabilt på en hög nivå, och risken finns att spridningen kan öka ytterligare.

– Det är svårt att säga hur det kommer se ut, men jag tror inte vi har sett toppen än. Vi får se hur länge stigningen håller i sig.

Nya varianter och mutationer av viruset dyker hela tiden upp men det finns i nuläget ingen variant som man tror ger en allvarligare sjukdom.

För att minska risken att drabbas av allvarlig sjukdom rekommenderar Anna Skogstam de grupper som får erbjudande om vaccination att vaccinera sig.

– Och det är jätteviktigt att den som har symptom stannar hemma från jobb och skola, undvik att träffa andra människor om du har symptom, säger hon.

Smittskyddsläkaren varnar: ”Även unga, friska kan bli sjuka i covid”

Artikeltaggar

Anna SkogstamCoronavirusetRegion VärmlandSjukdomVaccinationVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.