Hoppa till huvudinnehållet

Professorn om vinterns elpriser: ”Kan bli negativa överraskningar”

Publicerad:
Rebecca Jansson
rebecca.jansson@nwt.se
Olof Johansson Stenman vid Göteborgs universitet spår lägre elpriser än förra vintern.
Olof Johansson Stenman vid Göteborgs universitet spår lägre elpriser än förra vintern. Foto: Privat

Förra vinterns elpriser var uppe på rekordnivåer och politiker beslutade att ett så kallat ”elprisstöd” skulle betalas ut till både företag och privatpersoner.

Men hur kommer denna vinterns elpriser bli?

– Min gissning är att priserna kommer att gå upp men inte lika mycket som förra året, säger Olof Johansson Stenman, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet.

Vintern 2022–2023 var ett mörkt kapitel för många företagare och privatpersoner. Priset på el var rekordhögt inte bara i Sverige, utan i hela Europa.

Enligt Olof Johansson Stenman, som är professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet, kommer elpriset troligtvis att öka i vinter men inte till samma nivå som förra året. Det beror bland annat på att den franska kärnkraftsproduktionen sannolikt inte kommer ha lika stora problem som förra vintern, samt att det nu finns vissa buffertar med olika bränslen för att ersätta den ryska gasen.

– Jag tror därför inte att det är motsvarande effekt i år. Så min gissning utan att veta så himla mycket är att priserna kommer att gå upp igen i vinter men inte alls lika mycket som förra året.

Inte lika generösa

Till följd av den extrema situationen beslutade riksdagen att ett så kallat elstöd skulle betalas ut, både till privatpersoner och företagare. Johansson Stenman tror inte att det kommer vara likadant i år.

– Min gissning är att det blir mindre generöst i termer av bidrag och kompensation, så jag tror att det är bra att vara beredda på att inte få så mycket kompensation eller kanske inget alls om elpriserna far iväg.

Han menar att till exempel villaägare generellt sett inte är de som behöver finansiell kompensation mest.

– Det är för övrigt mitt råd till politikerna också att man inte bör vara lika generös, framför allt med småhus och villor vars ägare totalt sett inte är de mest såbara grupperna i samhället.

Svårt att ge råd

Hur ska man tänka om man är orolig för att elpriserna ska dra iväg igen? Olof Johansson Stenman menar att det är svårt att ge råd, men det är bra att till exempel vara inställd på att inte ha det jättevarmt inomhus och vara smart med energiförbrukningen.

– Kan man gå ned med två grader inomhus kan man spara rätt mycket pengar.

Att sänka temperaturen inomhus är ett sätt att spara pengar.
Att sänka temperaturen inomhus är ett sätt att spara pengar. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Dessutom ska man fundera på om man ska binda sitt elavtal eller inte.

– Man kan binda elpriserna, vilket man kan se som en försäkringspremie som man får betala för. Då vet man vad priset blir och kan inte drabbas av så stora negativa överraskningar, men det är samtidigt troligt att man får betala lite mer än med rörligt elpris.

Om man har längre tid att förbereda sig kan man tilläggsisolera, byta ut fönster och om man har direktverkande el kan man installera en luftvärmepump, till exempel.

Var beredd på negativa överraskningar

Hur mycket man än förbereder sig, drar ner värmen i bostaden och släcker lampor kan det fortfarande bli höga elräkningar.

– Min gissning är att det inte blir lika höga priser som förra året, men det är bra om man kan ställa in sig på att det kan bli negativa överraskningar på energiprissidan.

Läs även:

Höga elpriser och hög inflation är ny vardag för konditoriet: ”Nytt normalläge”Så slår elkrisen mot kommunerna – Karlstad kan förlora 100 miljoner

Artikeltaggar

Göteborgs universitetNäringslivVillorVinterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.