Hoppa till huvudinnehållet

Ny deckarduo tar Värmland som startpunkt: ”Våra hjärtan klappar för spänning”

Publicerad:
Åsa Bonelli och Ida Axelsson bildar en ny deckarduo, efter att tidigare ha skrivit flera böcker på egen hand. Deras förstlingsverk tillsammans utspelar sig i  Värmland.
Åsa Bonelli och Ida Axelsson bildar en ny deckarduo, efter att tidigare ha skrivit flera böcker på egen hand. Deras förstlingsverk tillsammans utspelar sig i Värmland. Foto: Nils Petter Nilsson

En ny deckarduo har formerats och det är i Värmland som Åsa Bonelli och Ida Axelsson tar avstamp, i sin första gemensamma bok.

På måndagskvällen, den 13 november, kommer halva duon till Karlstad för att vara med på en författarträff.

Åsa Bonelli har skrivit spänning och feelgood förut, medan Ida Axelsson varvar spänningsskrivande med arbete inom polisen. Nu gör de gemensam sak i en ny bokserie, där första boken heter Tyst vrede.

Bonelli och Axelssons deckarhjälte heter Billie Karlsson, är grävande journalist och krimpoddare och hennes första resa går till Värmland, närmare bestämt till byn Svedvik.

Och nej, den orten hittar du inte på någon karta.

– Vi valde att ha en fiktiv by, för ibland kan det vara lite känsligt och det här är en ganska tragisk historia, berättar Åsa Bonelli.

Och varför valde ni Värmland?

– Vi valde att lägga det i Värmland för naturen och skogarna. Det var det första vi kom på, det här skulle passa för den här historien. Det är en högerextrem grupp som håller till och de ska finnas i skymundan, men ändå ha status på orten så de kan operera fritt och folk kanske blundar lite, för att det är bekvämast så.

De behövde en liten ort, men också en lantligare miljö dit en polis som tröttnat på storstadslivet kan flytta.

De egna erfarenheterna av Värmland är inte jättestora. Båda författarna bor i Stockholm. Det närmaste Åsa har i Värmlandskoppling är ett lantställe i – Örebro.

På måndag kommer hon i alla fall till Karlstad, för då ska hon vara med vid en författarkväll i Akademibokhandeln i Mitt i city.

Kommer du att känna igen dig i Värmland?

– Det är tveksamt, skrattar hon. Men Google är våran bästa vän och sen har vi efterforskat lite.

Tre böcker har duon kontrakt på och det kan komma ännu mera.

– Vi tycker det är superroligt att skriva om henne, så vi hoppas det blir fler böcker än så.

Det kommer många deckare varje år. Är hungern efter spänning omättligt?

– Sverige verkar aldrig tröttna på den här genren. Det kanske är vår mörka sida uppe i norr!?

Vid måndagens författarkväll kommer Åsa Bonelli att möta Mikael Bergstrand, som fått stort genomslag för sin serie om Göran Borg som lär känna Indien på ett roligt sätt. I höst är han aktuell med en ny del i serien som inleddes med ”Delhis vackraste händer”.

Två författare med aktuella med böcker av helt olika karaktär möts vid måndagens författarkväll.
Två författare med aktuella med böcker av helt olika karaktär möts vid måndagens författarkväll.

Artikeltaggar

AkademibokhandelnBöckerDeckareFörfattareHistoriaKarlstadLitteraturMikael BergstrandNöje/KulturVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.