Hoppa till huvudinnehållet

Ninni startade om – hyllas för en av årets bästa deckare: ”Rent otroligt glad”

Publicerad:
Ninni Schulman, här i Värmlandsmontern på Bokmässan, har nominerats till ett deckarpris för sin senaste bok, Som vi lekte.
Ninni Schulman, här i Värmlandsmontern på Bokmässan, har nominerats till ett deckarpris för sin senaste bok, Som vi lekte. Foto: Lena Richardson

Värmländska författaren Ninni Schulmans nystart i deckargenren hyllas av Svenska deckarakademien.

”Som vi lekte” har nominerats till priset Bästa svenska kriminalroman 2023.

Ninni Schulman lämnade Hagfors efter sju böcker i serien om journalisten Magdalena Hansson och började på ny kula i Dalarna. Nu är det den före detta polisen Ingrid Wolt som är huvudperson i en ny serie.

Och det blev en smakstart. Läsarna har följt med, recensionerna blev goda och nu har också Deckarakademien uppmärksammat boken.

”Som vi lekte” är en av fem böcker som nominerats till priset ”Bästa svenska kriminalroman 2023”.

”Rent otroligt glad”

– Det är första gången jag blir nominerad till ett bokpris och jag är rent otroligt glad ska ni veta. Alla mina medtävlare är personliga favoriter så oavsett hur det går så känner jag mig som en vinnare, skriver Ninni Schulman i ett inlägg på Instagram.

Ninni Schulman signerar på Bokmässan i Göteborg.
Ninni Schulman signerar på Bokmässan i Göteborg. Foto: Lena Richardson

I mitten av april kommer del två i hennes Dala-serie. Den ska heta ”Käraste Lena”.

187 romaner tävlade om nomineringarna och de fem har valts ut av två läsargrupper. Ytterligare fem titlar nominerades till priset ”Bästa till svenska översatta kriminalroman 2023”.

Vilka böcker som tar hem de båda priserna avslöjas den 3 december vid en ceremoni på Eskilstuna stadsbibliotek.

Hela listan

De nominerade är...

De fem svenska nominerade böckerna är Christoffer Carlsson: Levande och döda (Albert Bonniers förlag), Camilla Grebe och Carl-David Pärson: Lånaren (Wahlström & Widstrand), Håkan Nesser: Det kom ett brev från München (Albert Bonniers förlag), Ninni Schulman: Som vi lekte (Bazar förlag) och Sara Strömberg: Skinn (Modernista).

De fem nominerade till priset för utländska kriminalromaner, översatta till svenska, valdes ut bland 70 förslag. De nominerade är Jo Callaghan: På ett ögonblick, Linda Castillo: Bruten tystnad, Juan Gómez-Jurado: Svart varg, Arnaldur Indriðason: Tyst som muren och Jo Nesbø: Blodmåne.

Artikeltaggar

Albert BonnierBöckerCamilla GrebeDeckareEskilstunaHagforsJo NesbøLinda CastilloLitteraturNinni SchulmanNöje/KulturUtmärkelser

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.