Hoppa till huvudinnehållet

Punkveteranerna avslutar Europaturné hemma: ”Brinner fortfarande i kroppen”

Publicerad:
Klimatångest, ilska och passion. Det är några av drivkrafterna för det värmländska punkrockbandet Misconduct.
Klimatångest, ilska och passion. Det är några av drivkrafterna för det värmländska punkrockbandet Misconduct. Foto: Dmitry Iops

Med passionen och ilskan intakt har det värmländska punkrockbandet Misconduct överlevt sedan starten under mitten av 90-talet.

Efter konserter i England, Tyskland, Spanien och Frankrike avslutar nu gruppen ett galet år på hemmaplan.

Efter ett intensivt år avslutar nu Misconduct årets spelschema med en konsert på hemmaplan i Värmland. Redan i mars inleddes spelåret med en turné i Spanien där de mindre rockklubbarna som rymmer några hundra byttes till konserthus där publiksiffrorna många gånger blev fyrsiffriga. Under året har Kristinehamnsgruppen även spelat i bland annat Belgien, Frankrike och Tyskland och på anrika punkfestivalen Rebellion i brittiska Blackpool.

– 2023 har varit ett galet bra år, helt över alla förväntningar, berättar sångaren och gitarristen Fredrik Olsson.

– Det har rullat på hela tiden med spelningar både i Sverige och i utlandet. I Spanien spelade vi med två andra band, i konserthallarna hängde det kristallkronor i taken och det fanns balkonger, jäkligt najs.

Kristallkronor och punk går kanske inte alltid hand i hand, men Fredrik Olsson riktigt njuter av att minnas tillbaka på de fina lokalerna.

– Det var punk deluxe. Vi tog över de där ställena helt. Full fart.

Spelningen på Rebellion i Blackpool var extra speciell.

– Sjukt! Vi träffade band vi känner som också spelade på festivalen, bland annat Exploited, fortsätter Fredrik Olsson.

– Vi blev presenterade för flera legendariska engelska punkband. Surrealistiskt! Häftigt att hänga med gamla rävar.

Misconduct under en festivalspelning tidigare i år.
Misconduct under en festivalspelning tidigare i år. Foto: Pressbild

”Mycket passion i det vi gör”

Misconduct stämmer ur en rik punkmylla, Kristinehamn har haft en lång tradition av punkband. Staden har haft besök av ett av genrens giganter – brittiska Sex Pistols som spelade på Klubb Zebra sommaren 1977.

– Mina föräldrar var kompis med de som hade Klubb Zebra. När jag var liten fick jag höra talas om band som Skäms, Arabens Anus, Kuddkrig och Avskum. Det fanns massor av punkband i Kristinehamn. Flera av dem dök upp på ”Varning för punk”-plattorna.

Avskum från Värmland i USA: ”Utsålt och galen energi”

Avskum är fortfarande aktiva och numera kan även Misconduct räknas till de mest seglivade grupperna inom Kristinehamns punkscen.

– Vi startade redan 1995. Då var vi bara kids! Nu är vi gubbar.

Årets turnéer har tagit bandet till länder inom både Norden och Europa.
Årets turnéer har tagit bandet till länder inom både Norden och Europa. Foto: Pressbild

Fredrik Olsson ler åt tidens flyktighet och gör ett försök att förklara varför bandet har lyckats hålla ihop under alla år.

– Den punk vi spelar är inspirerad både av svensk punk och amerikansk västkustpunk, lite åt Bad Religion-hållet. Jag är dessutom inspirerad av den mer politiska punken som kom från New York. Så det är jävligt mycket passion i det vi gör.

Musiken beskriver han som ett viktigt uttryck.

– Passionen har aldrig försvunnit. Det brinner fortfarande i kroppen. När vi går upp på scenen är vi fortfarande 19 och jävligt arg. Ibland kan jag bli överraskad av låtarna som jag skrev som 17-åring. Hur kunde jag få till det så ung? Låtarna känns fortfarande relevanta, kanske till och med mer relevanta – världen är ju fortfarande helt galen.

Berätta om ilskan, vad gör dig så arg?

– Jag hade jävligt mycket klimatångest redan som tonåring. Fick höra om saker so Tjernobyl när jag växte upp vilket skapa en superoro. Jag har alltid varit mycket för djur och natur så de första låtarna handlar nästan bara om miljöförstöring och ur vi ska komma framåt genom att tänka hållbarhet.

Misconduct består av Fredrik Olsson, Andreas Dahl, Erik Ydlinger och Simon Guidoum.
Misconduct består av Fredrik Olsson, Andreas Dahl, Erik Ydlinger och Simon Guidoum. Foto: Pressbild

Genom åren har bandet bland annat samarbetat med Greenpeace.

– Vi har gjort videon till låten ”Solution” tillsammans. Men vi är inte den typen av politiska band som läxar upp eller gnäller. Vi försöker komma med något positivt som kan inspirera. Som individ finns det enkla saker man kan göra för att bidra till en positiv utveckling. Många små droppar blir till slut ett hav.

Numera är Fredrik Olsson förälder vilket har gjort honom än mer mån om de stora frågorna.

– Jag vill att mina barn ska ha en framtid, så nu fajtas jag för det. Engagemanget får ny bensin – jag är lika arg i dag fast på ett annat sätt.

Veteranerna i Misconduct har kvar energin.
Veteranerna i Misconduct har kvar energin. Foto: Aija Svensson

”Fick gåshud”

Nyligen släppte bandet singeln ”Don’t Drag Me Down” med extraspåret ”Punk Rock Holiday”. Ett nytt album ska ta form de närmast månaderna för att släppas i vår.

– Ifjol fick vi komma tillbaks efter pandemin. För mig personligen var det väldigt känslomässigt att få möta en publik igen, en galet skön upplevelse för det fanns så mycket kärlek överallt. Just gemenskapen runt om i Europa kring punken kändes så påtaglig, allt kulminerade under en festival i Slovenien där jag skrev en låt om allt det där sköna.

Festivalen hette Punk Rock Holiday.

– Det fick även bli namnet på låten. Låten fick symbolisera det vi upplevde – folk från hela världen strålade samman på den där festivalen och alla älskade punkrock. Jag skrev klart låten dagen innan vi spelade på festivalen och la upp en akustik version av den direkt. När vi dagen efter frågade om någon hade hört den skrek publiken ”Ja!” och när vi spelade den sjöng alla med. Jag fick gåshud, började gråta. Magiskt!

Nu är den släppt i full band-version och Fredrik Olsson beskriver låten ett punk-anthem.

– Väldigt melodiös och positiv. Samtidigt som det finns ett allvar i den.

Efter alla årets spelningar avrundar Misconduct på hemmaplan i Värmland.

– Det ska det bli skönt att ha lite ledigt, inte minst med tanke på familjelivet. Och att avsluta i Värmland och Karlstad känns så jävla bra. Alla utom en i bandet bor i Kristinehamn, men vi hänger ofta på Gränden där vi ska spela.

Misconduct spelar på Gränden i Inre hamn lördagen den 11 november.

Mia Skäringer i Löfbergs arena: ”Skitskönt att gå tillbaka till komedin”
Fakta

Misconduct

Misconduct bildades 1995 och debuterade med ”A Change” 1997 och har gjort elva album samt ett antal singlar.

Medlemmar: Fredrik Olsson, sång och gitarr, Andreas Dahl, trummor, Erik Ydlinger, gitarr och Simon Guidoum på bas.

Artikeltaggar

Bad ReligionFredrik OlssonGreenpeaceHistoriaKlimatKonserterKristinehamnMänskligtMisconductMusikNew YorkNöje/KulturPolitikPunkPunk Rock HolidayRockSex PistolsSpanienSpelningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.