Hoppa till huvudinnehållet

Lysande stjärna i Sydkorea

Publicerad:
Moa Carlebecker har alltid älskat rymden, därför var artistnamnet Cazzi Opeia ett lätt val.
Moa Carlebecker har alltid älskat rymden, därför var artistnamnet Cazzi Opeia ett lätt val. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Färgglad och bubblig. Så beskriver Moa Carlebecker, alias Cazzi Opeia, både sig själv och sin musik. Det var när hon började komponera åt andra artister som karriären fick en rejäl skjuts.

För ett par år sedan satt Moa Carlebecker i studion tillsammans med sitt team för att spåna låtidéer till sig själv under artistnamnet Cazzi Opeia. En av melodierna som dök upp kändes direkt som en vinnarlåt i Melodifestivalen.

Men hon tyckte inte att den hade hennes sprudlande glada stil. Låten var snarare dramatisk och romantisk.

–  Jag sa att den här känns ju som uppföljaren till ”Euphoria”. Loreen borde göra den. Då lyste alla upp som om de också plötsligt insåg det.

Svårslaget rekord

Låten hette ”Tattoo” och vann i år både den svenska Melodifestivalen och Eurovision Song Contest med Loreen. 2022 var Moa Carlebecker dessutom en av låtskrivarna bakom vinnaren av American Song Contest. Två sådana segrar på mindre än ett år är ett svårslaget rekord.

–  Jag är glad att jag lyssnade på min intuition när det gällde ”Tattoo”. Själv hade jag inte längre behovet av att stå på en scen och synas till varje pris.

Moa Carlebecker debuterade som Cazzi Opeia med en singel när hon var 22 år. Namnet kom från en bok hon läste som barn och det blev hennes smeknamn under uppväxten.

Hon kämpade hårt för att nå ett genombrott. Det gick lite upp och ned under flera år men hon tvekade aldrig om yrkesvalet. Att hålla på med musik har alltid varit det enda alternativet.

Utmattning

Så småningom infann sig ändå någon sorts utmattning. Att gång på gång lägga ned hela sin själ i en låt, eller som hon själv uttrycker det ”att hälla ut hela sitt hjärta” utan att den riktiga succén kom, det var påfrestande. Men Moa Carlebecker gav inte upp. Hon brukar inte göra det.

–  Jag hade hur många hundra låtar som helst i datorn som bara låg där och ropade på mig. Vad skulle jag göra med dem? Kanske sälja dem till andra? Jag fick kontakt med ett musikförlag som tyckte jag skulle passa till att skriva för K-popartister.

Hon beskriver K-popen som sprudlande och färgglad precis som hon själv.

–  Jag skrattar ofta men kan också lätt bli ledsen. Mina känslor sitter på utsidan och jag är inte rädd för att visa hur jag mår.

Att jobba med musik har varit Moa Carlebecker, alias Cazzi Opeia, enda alternativ.
Att jobba med musik har varit Moa Carlebecker, alias Cazzi Opeia, enda alternativ. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det färgglada återspeglas också i hennes stil. Som barn undrade hon ibland varför andra tittade på henne. ”För att de tycker du är fin” svarade hennes mamma.

–  När jag var barn sa ingen ”så där kan du inte gå ut Moa”, eller ”det där kan du inte ha på dig”. Jag är tacksam att jag fått upptäcka själv vad jag trivs i. Min stil handlar inte om att jag vill synas utan att jag blir glad av färger.

Att skriva K-poplåtar har verkligen inneburit ett lyft i karriären. Efter den första hitlåten ”Peek-A-Boo” 2017 har Cazzi Opeia blivit ett stort namn i Sydkorea som är musikstilens hemland. Hon har varit där flera gånger och ska dit igen i december.

–  När jag började med K-pop var det inte så stort som nu. Men låtstilen med de starka refrängerna passade mig. Och egentligen – jag har ju bara fortsatt skriva på det sätt jag vill.

Moa Carlebecker (Cazzi Opeia)

Fyller: 35 år den 10 november.

Gör: Artist och låtskrivare.

Aktuell: Nominerad med sitt låtskrivarteam till Musikförläggarnas pris 2023 i kategorierna Årets internationella framgång och Årets låt (”Tattoo”).

Bor: Midsommarkransen i Stockholm.

Familj: ”Stor! Mamma Anna och tre pappor: Bengt som är min biologiska pappa, min bonuspappa Ragnar och mammas nya sambo Göran. Storasyster Emma, lillasyster Sanna, lillebror Herman och sambon Jonas. Och typ 300 kusiner.”

Om att fylla 35: ”Jag blir lugnare för varje år som går. Slutar bry mig om vad folk tycker och säger om mig.”

Så firar hon födelsedagen: På galan Musikförläggarnas Pris 2023.

På fritiden: ”Jag och sambon tar bilder på bananskal som vi hittar på marken, det ska förhoppningsvis bli en utställning någon gång. Jag älskar bananer, det är typ det enda jag äter.”

Hon medverkade också som artist i den svenska Melodifestivalen förra året med låten ”Can't get enough” som gick till final, där den kom på nionde plats. Men att hon själv står på scenen hör till ovanligheterna numera. Det är som låtskrivare Moa Carlebecker huvudsakligen arbetar och det har bland annat lett till att hon varit med och toppat försäljningslistorna i USA med 45 låtar.

Att artistnamnet Cazzi Opeia också anspelar på en stjärnbild är ingen slump. Moa Carlebecker har alltid haft ett stort intresse för rymden.

För sex år sedan sändes hennes låt ”The wild ones” ut mot stjärnbilden Cassiopeia i form av radiosignaler med hjälp av det svenska rymdbolaget SSC. Om 48 år når den fram till stjärnbildens närmaste stjärna.

–  Varje kväll hänger jag ut från mitt fönster och tittar på natthimlen och tänker att vi har en sol som är en stjärna och att långt borta kanske någon ser vår sol som en liten prick. Det är tryggt att känna sig så liten för då blir de problem man har också ganska små.

Johan Ekfeldt/TT

Artikeltaggar

ArtisterCazzi OpeiaFödelsedagarLåtskrivandeMidsommarkransenMusikMusikförläggarnaSydkorea

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.